Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Kurda Sıkışma Artıyor, Bu Hafta Kırılım Bekleniyor

Kurda Sıkışma

Kurda Sıkışma; 6,02 ile geçtiğimiz haftaya başlayan kur beklentimize paralel şekilde 6,00-6,10 bandında hareket etti. Haftanın ortalarında 6,14 seviyeleri görülmüş olsa da 6,10’a ulaşan gün kapanışı gerçekleşmedi.

Kurda Sıkışma

Küresel tarafta süregelen ABD–Çin ve ABD-İran gerilimleri devam ederken yurtiçinde de S-400 sistemleri konuşuldu. Bu haliyle risklerin yine yoğun olduğu bir haftada TCMB rezervlerinin gerilemiş olması da yine kurda düşüşü engelleyen bir unsur olarak göze çarptı. BDDK kurlarda stabilizasyonun sağlanabilmesi için gerek bankalara çağrıda bulunarak gerekse de 100 bin dolar ve üzeri döviz alımlarında bir günlük valör uygulaması başlatarak volatiliteyi hem sözlü hem de regülasyon yoluyla düşürmeye çalıştı.

USD/TRY grafiğinde belli bir sıkışmanın oluştuğunu görüyoruz. Sıkışmanın ya bu haftanın sonları ya da önümüzdeki haftanın başı itibariyle bir yöne kırılmasını bekliyoruz ve yönün de aşağı olmasının daha muhtemel olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla kurun, 6,00 seviyesinin altına güçlü bir biçimde sarkabilmesi durumunda, yakın vadede 5,80’lere gidilebileceğini düşünülüyor.

Destek: 6,00 – 5,88 Direnç: 6,10 – 6,24

  • Beyaz eşya satışları Nisan’da %12 azaldı.
  • TCMB haftalık repo ihalelerine yeniden başladı, geçici ek sıkılaştırma sonlandırıldı.
  • İVME finansman paketi açıklandı.

Önerilen Yazı: Son 30 Yılık Performansıyla Dolar

Belirsizlikler Gündemden Düşmüyor, Güven Azalıyor

İç ve dış belirsizliklerin ışığında öncül verilerde bozulmalar görüyoruz, son 6-7 aylık trendin kırılma işaretleri başladı. İktisadi faaliyet mayıs ayında yeniden yavaşladı. Önümüzdeki süreç bu kırılmayı yeniden pozitif bir şekilde tersine döndürüp döndüremeyeceğimizi gösterecek.

Siyasi belirsizlikler ve jeopolitik gelişmelerin ekonomik göstergeler üzerindeki etkisi genellikle kademeli gerçekleşir. Örneğin negatif bir siyasi gelişmenin akabinde kısa süre içerisinde başta borsa ve döviz piyasası olmak üzere finansal piyasalar etkilenir. Devamında öncül ekonomik göstergeler ve güven endekslerinde yansımalar görülür. Bu durumun devam etmesiyle etkilenme silsilesi ekonomik aktiviteye; imalat ve satış verilerine sıçrar. Üretim hacmi, borç döngüsü etkilenir ve nihai sonuçlardan bir kısmı istihdam verilerinde görülür.

Ağustos ayından bu yana çeşitli aşamalarını yaşadığımız ve döngüyü tersine çevirmeye başladığımız bu süreçte Nisan – Mayıs aylarında artan siyasi ve jeopolitik belirsizlikler bizi yeni bir sürecin içine doğru çekmeye başladı. Nitekim finansal piyasaların ardından belirsizliğin yarattığı ilk etki güven endekslerinde görülüyor.

Reel kesim güven endeksi Ekim ayından bu yana devam ettiği trendinin ardından Mayıs ayında sert geriledi. Aynı şekilde tüketici güveni de Mayıs ayında hızlı düşerek endeks tarihinin en düşük verisini aldı. Kapasite kullanım oranı diğer taraftan Mayıs ayında yükselişini sürdürse de görece gecikmeli bir veri olduğu için benzer etki önümüzdeki aylarda görülecektir.

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00