Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Bir Masal Adası: Sedir Adası

Sedir Adası

     Sedir Adası’nın bir diğer ismi Kedrai’dir. Sedir Adası, topraklarında barındırdığı, özellikle Kedrai Antik Kenti ve Kleopatra Plajı ile tarih ve deniz severleri kendine çekiyor.

     Kedrai,  Anadolu’nun yerli uygarlığı olan Karya Uygarlığı’nın bir kenti iken, daha sonraları Rodos’a bağlanıyor. Sparta- Atina arasında yaşanan, Peloponnes Savaşı’nda, ada halkı Atina’yı destekleyince Sparta kumandanı ada halkını esir alarak, köle pazarında satıyor. Bu olaydan sonra ise, ada ticari ve sosyal önemini kaybediyor.

      Pek çok uygarlıklara tanık olan ada, yüzölçümü olarak küçük, yaşanmışlık olarak büyük bir adadır. Günümüzde de, turistlerin keşfetme, farkı arama dürtülerini harekete geçiren bir rotadır.

Sedir Adası

     Kedrai’nin anlamı sedirler demek. Ada olunca, elbette ki denizcilik olacaktır. Bu durumda da  denizciliğin veya deniz araçlarının olmaması imkanlı değildir. Deniz aracı denince de, akla ilk Sedir Ağacı gelir. Sedir ağacı, gemi omurgasının yapımında kullanılan, dayanıklı veya şekil vermeye müsait bir ağaçtır.

     İşin enteresan tarafı, adada sedir ağacı yok, önceleri var olduğuna dair de bir kanıt yok. Buna rağmen, Yunanca Kedrai sedir anlamına gelmekte ve ada bu isimle anılmaktadır. Adada sedir ağacı yok ama oldukça fazla zeytin ağacı var.

Sedir Adası Nerede

     Kedrai Antik Kenti, Rodos egemenliğinde iken etrafı, korunma amaçlı surlarla örülmüştür. Kentin ortasında ise, Apollon Tapınağı inşa edilmiştir. Lakin günümüze bu tapınağın sadece temel kısımları kalabilmiştir.

     Kedrai Antik Kenti’nde Agora, yani kentle ilgili dini, siyasal, ticari eylemlerin ve faaliyetlerin yapıldığı, bunlarla ilgili binaların bulunduğu alan ile nekropol, yani şehir mezarlarının bulunduğu alan kalıntıları bulunmaktadır. Bunlara ek olarak, adanın doğu tarafında antik bir tiyatro vardır. Bu da gösteriyor ki, küçük bir ada olmasına karşın sanat yönünden büyük adımlar atmış.

     Kedrai Antik Kentinde, antik dönemde su ihtiyacını karşılamak için, yağmur sularının biriktirildiği su sarnıçlarını görebilir, tarihin tanıklığında geçmişe gidebilirsiniz.

     Sedir Adası Nerede?

    Muğla’nın Ula ilçesine bağlı olan Sedir Adası, üç adadan oluşan ada grubunun en büyüğüdür. Gökova Körfezinde yer alan ada, Çapa Burnu ile Domuz Burnu arasında kalır. Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı olan Çamlı Köyü’nden kalkan tekneler ile adaya ulaşım sağlanmaktadır. Çamlı Köyü’ndeki Çamlı İskelesi’nden saatli olmayan tekneler kalkar, tekneler dolduğunda hareket eder, belli bir saati yoktur.

     Sedir Adasına ulaşım için ikinci bir alternatif Akyaka üzerindendir. Akyaka’dan kalkan gezi tekneleri, Gökova körfezi turu kapsamında Sedir Adasına da uğramaktadırlar.

     Sedir Adası Hikayesi

     Sedir Adası, altın renkli kumları ile dikkat çeker. Rivayet odur ki; Antik Mısır Kraliçesi Kleopatra, sevgilisi olan Roma Komutanı Antonius ile Sedir Adası’nda buluşur ve ikisi denize girerlermiş. Lakin bir eksik varmış bu adada; kumsal. Evet, bu güzel adada kumsal yokmuş. Bu duruma hemen bir çözüm bulmuş Antonius ve Antik Mısır’dan gemilerle kum getirtmiş.

     Benzer bir versiyonda ise, Roma Komutanı Antonius, yaptığı evlilik teklifini kabul eden Kleopatra’ya düğün hediyesi olarak, balayını geçirecekleri Sedir Adası’na, büyük gemilerle, her biri aynı boyda olan sarı kumları getirtmiş.

Sedir Adası Hikayesi

     Kleoparta’nın kraliçe olarak ünvanı VII. Kleopatra’dır. Ama diğer Kraliçelerin zaman içinde unutulması ve son Mısır kraliçesi olması Onu Kleopatra olarak tarih sayfalarına yazdırmıştır. Kleopatra Mısır kraliçesidir ama aslen Helen yani Yunan kökenlidir. Böylece Sedir Adasını sevmesi belki de bu yüzdendir.

     Sedir Adası Otel

     Sedir Adası’nda otel bulunmamakla birlikte yaklaşık 10 km mesafede, Marmaris ve Çamlı’da çok sayıda otel bulunmaktadır. Her gelir grubuna yönelik otel alternatifleri söz konusudur. Liman ve deniz manzaralı otellerde, güne uyandığınızda, pencerenizden güneşin ve denizin dansını göreceksiniz.

     Sedir Adası Kumu

     Sedir Adası’nda bulunan Kleopatra Plajı’nın kumu, jeolojik olarak kalker damlacığı olma özelliğine haiz kumdur. Yüzyıllarca süren bir süreçte oluşan jeomorfolojik kayaçların, yine yüz yıllar içinde aşınması ve kum haline gelmesi sonucu oluşmuştur. Adanın özellikle Kuzey kısmında bulunmaktadır.

     Sedir Adası kumuna benzer özellikler gösteren, bu özel altın rengi kumlardan, Sedir Adası haricinde  bir de Kızıldeniz’de Mısır’ın İskenderiye kentinde ve Girit Adasında  bulunuyor. Bu özel kum, ateşte yanıyor, büyüteç altında incelenmiş ve hareket ettiği gözlenmiş, soda ihtiva eden suda ise çoğalma özelliği gösteriyor, yani canlı bir organizma bu kum. Her biri aynı boyutta ve yuvarlaklıkta. Yani gerçek anlamda özel bir kum. Bu olağanüstü vasıflarının yanında, sahip olduğu altın rengiyle, denizin turkuaz mavisi ile oluşturduğu uyum ise gözlere şenlik.

Sedir Adası Kumu

     Kum koruma altına alınmıştır. Plajdan kum alınması, taşınması yasak. Öyle ki üzerinize yapışan kumları bile duş almak süratiyle adada bırakmak zorundasınız.

     Kleopatra Plajına havlu ve terlik ile girmek yasak ve denizden çıktıktan sonra mutlaka duş alınması gerekiyor. Bu eylemlerin yapılıp yapılmadığını gözlemleyen ve gerektiğinde uyaran güvenlik görevlileri bulunmakta. Bu hal, böylesi bir doğal güzelliğin korunması adına alınması gereken aksiyonlardan.

     Kumların taşınmasını önlemek amacı ile yaklaşık 60 metre uzunlukta ve 5 metre genişlikte kumluk alan ip bariyer ile çevrilmiştir. Denize girenler, bu bölgenin arka tarafında bulunan şezlonglarda güneşlenme imkanı buluyorlar. Güneşlenirken size, palmiye ağaçları eşlik ediyor, kumun rengi ile denizin rengi güzellikte adeta yarışıyorlar.

     Sedir Adası Görseller

     Sedir Adası öncelikle göze hitap eden bir ada; turkazın en güzel tonuna sahip denizi, ayrı ayrı yeşile sahip palmiye, zeytin ve çam ağaçları ve elbette ki altın sarısı plajı ile görsel şölen adasıdır. Antik Tiyatro’nun kalıntılarının sanatsal görselliği, Apollon Tapınağı’nın kalıntıları arasında kalp şeklinde bulunan kayaların görselliği tartışılmaz güzellikte.  Apollon Tapınağı’nın dört köşesinde olduğu söylenen kalp şeklindeki kayalardan üç tanesini tapınak kalıntıları içinde görebiliyorsunuz, dördüncüsü ise kayıp!

Sedir Adası Görseller
Sedir Adası Görseller

     Sedir Adası Giriş Ücreti

     Genelde Sedir Adasına, dolayısıyla da Kleopatra Plajı’na giriş ücreti birey başına 30 Türk Lirası, müze kart sahibi olanlardan ise ücret talep edilmiyor. Kleopatra Plajı’nda şezlonglar bedelsiz, şayet şezlonglar dolu ise, bu kez 20 Türk Lirası ücret ödeyerek minder kiralama olanağı mevcut. Şemsiye kullanmak isterseniz de yine ücrete tabi veya birim ücreti 20 Türk lirası.

     Adada konaklama durumu söz konusu olmadığı için, adada kalış süresi yaz döneminde sabah 08:30 ila akşam 19:00 arasıdır. Kış döneminde ise yine sabah 08:30 ila akşam 17:30 arasıdır.

     Baştan Sona Sedir Adası

     Ören yeri statüsünde olan Sedir Adasına giriş için ücret ödedikten sonra olur. Tahta uzun bir parkuru kat ederek adaya hoş gelmiş oluyorsunuz. Sizi karşılayan, Kleopatra Plajı oluyor. Bu karşılamada, plajın giydiği sarı ve turkuaza aşık oluyorsunuz. Bu aşk, Antinous ve Kleopatra aşkı ile boy ölçüşür mü bilinmez.

     Plajda, küçük gıda ihtiyaçlarınız için bir büfe bulunmakta; çay, tost, bisküvi vs. gibi ihtiyaçlar.

     Yukarıda anlattığımız Kedria Antik kentini gezdikten sonra, Büyük Kilise ve Küçük Kiliseyi gezebilirsiniz.

     Ada bir masalın içine girmek gibi; bir tekne sizi adaya bırakıyor. Bir masalın içinde gezinmeye başlıyorsunuz. Tadı damağınızda kalacak kısalıkta bir masal ama bir o kadar da etkili ve büyüleyici. Bu masalı herkes bir kez de olsa mutlaka dinlemeli, bir varmış bir yokmuş…

Önerilen Yazı: Dalyan Gezilecek Yerler

Sedir Adası, Sedir Adası Nerede, Sedir Adası Otel, Sedir Adası Kumu, Sedir Adası Görseller, Sedir Adası Hikayesi, Sedir Adası Giriş Ücreti

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00