Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Kritik Fed Toplantısı Öncesi

Kritik Fed toplantısı öncesinde, verim eğrisi yataylaşsa da dolar değerleniyor.

Yeni haftada TL cinsi varlıkları, küresel risk iştahının yanı sıra Hazine’nin tahvil ihraçları ve siyasi haber akışı şekillendirecek.

Fed Toplantısı

Yeni haftanın en önemli ekonomik gündem maddesi olan Fed’in faiz artırımına kesin gözüyle bakılan toplantısı öncesinde, ABD’de 3 aylık LIBOR ve bono faizleri 2008’den beri en yüksek seviyesine ulaştı. Risk primi olarak kullanılan iki faiz arasındaki fark (OIS spread) da hızlı yükselerek piyasalarda kırılganlığın arttığına işaret ediyor. Söz konusu risk göstergesinin haftayı 2009 ortasından beri en yüksek seviyeye ulaşarak kapattı. Gelişmekte olan ülke kurlarının da değer yitirmesine neden oluyor.

Finansal piyasalarda likidite etme isteğinin arttığını gösteren spread’deki artışta, ABD Başkanı Trump’ın Dışişleri Bakanı Tillerson’ı görevden alındı. Yerine İsrail yanlısı Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Pompeo’yu atamasının da etkili olduğu değerlendiriliyor.

Bu arada Beyaz Saray Ekonomi Danışmanlığına atanan Kudlow da, “kral doları alıp, altını satma” tavsiyesinde bulundu. Trump’ın vergi indirimlerini kalıcı hale getireceğini ve Çin’le ticaret konusunda daha sıkı bir tutum sergileyeceğini vurguladı. Öte yandan Şubat’ta perakende satışlar aylık bazda beklenmedik bir şekilde geriledi.

Fed Toplantısı

Eş zamanlı ilk çeyrek büyüme tahminlerinin %3,5’lerden %1,8’lere gerilemesine yol açsa da, ana hatlarıyla yüksek büyüme patikası ve güçlü istihdam piyasası sürüyor. Nitekim yıllık tüketici enflasyonu Ocak’taki %2,1’den Şubat’ta %2,2’ye, yıllık üretici enflasyonu da %2,7’den %2,8’e yükseldi. Emtia fiyatlarındaki yükselişin yanı sıra ülkede kapasite kullanım oranının da 2014 sonundan beri en yüksek seviyeye ulaşmış olması, enflasyonist baskıların peyderpey artmaya devam edeceğine işaret ediyor.

‘Küresel ticaret savaşları’nın belirginleşmesi global büyümeyi 0,5 puan aşağı çekebilir.

“Küresel ticaret savaşlarının” devamı niteliğinde olabilecek, yeni haftadaki AB Liderler Zirvesi’nde kabul edilebileceği belirtilen teklif taslağına göre, Avrupa Birliği’nde ciddi dijital gelire sahip büyük şirketlere %3 oranında ilave vergi ödeme zorunluluğu getirilecek. Bloomberg’in hesaplamalarına göre, ABD’de yürürlüğe giren gümrük vergisindeki artışların “küresel ticaret savaşlarına” dönmesi durumunda global ekonomiye maliyeti 470 milyar doları bulacak, büyüme ise 2020’ye kadar 0,5 puan daha düşük olacak.

Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi Ocak’ta bir önceki aya göre %0,5’lik tahminlerin ötesinde %1,0 daralırken, Almanya’daki grevlerden dolayı yılın ilk çeyreğinde üretim artışının sınırlı kalabileceği belirtiliyor.

Fed Politika Faizi

Yeni haftada Fed’in toplantısının yanı sıra küresel çapta öncü büyüme göstergeleri takip edilecek. Fed’in politika faizini 25 baz puan artırırken, ekonomik ve faiz tahminlerinde yapacağı değişiklikler risk iştahını şekillendirecek.

Mevcut verilerin teyit etmemesi nedeniyle bu yıl dört faiz artırımına işaret etmeyen bir tahmin seti piyasalarca beklenenden daha az şahin olarak değerlendirilebilir. Ayrıca Mart ayı öncü aktivite endekslerinin özellikle Euro Bölgesi için hız keseceği yönündeki beklentiler de, Euro’nun yeni haftada baskı altında kalmasına neden olabilir.

Küresel Fed Toplantısı

Küresel çapta OIS spreadin yükselmeye devam etmesi ise dolar endeksini yükseltebilecek bir diğer faktör olduğundan yakından izlenecektir. Öte yandan Fed’in faiz artırımına rağmen yeni haftada Brezilya ve Rusya’da faiz indirimi beklenirken; Japonya’da da sınırlı yükselmesi beklenen enflasyon rakamları izlenecek. Geçen hafta bir gün Japon 10 yıllık tahvillerinde hiç işlem olmaması, küresel çapta sabit getirili menkul kıymetlerde illikidite eleştirilerini farklı bir boyuta taşımış oldu.

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00