Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

2019 Enflasyon Oranı Tahmini

Enflasyon Oranı Tahmini

2019 Enflasyon Oranı Tahmini: Şubat ayında enflasyon pozitif sürpriz yaptı. Piyasa beklentilerin altında gelen TÜFE’de aylık artış %0,16 olurken yıllık artış %20,1 olan beklentilerin altında %19,67 oranında geldi.

Enflasyon Oranı Tahmini

Üretici maliyetlerinde ise artış aylık % 0,09 olurken yıllık gerileme yeniden ivme kazandı ve %30’un altına indi. Şubatta yıllık Yi-ÜFE artışı %29,59. Aylık bazda en yüksek artış %2,48 ile sağlıkta olurken, gerileyen kalemlerde giyim ve ayakkabı %4,81 ile öncü oldu. Şubat ayında giyimdeki mevsimsellik TÜFE’yi pozitif etkilemeyi sürdürdü. Mart ayından itibaren giyimdeki mevsimsellik, Nisan ayındaki zam dönemi öncesi tersine dönecek. Ağırlıklar itibariyle aylık TÜFE’deki 16 puanlık artışın 22 puanı gıda 12 puanı ulaştırma grubu katkısıyla gerçekleşmiş oldu. Giyim grubu ise TÜFE’yi 32 puan aşağı çekti.

Şubat ayının enflasyon göstergeleri açısından en sevindirici gelişmesi yıllık çekirdek enflasyon – C Endeksi – rakamlarındaki düşüş ivmesi. Ocak ayında yıllık %19,02 düzeyinde gerçekleşen çekirdek enflasyon Şubat ayı itibariyle %18,12’ye geriledi. Aylık düşüşün çekirdek TÜFE’ye yansıması enflasyonun önümüzdeki dönem görünümü açısından sevindirici.

Gıda Enflasyonu

Ocak ayında gıda enflasyonun yaşadığı patlama Şubat’ta kontrol altına alınmış görünüyor. Ocak ayında aylık %12,33 olan gıda enflasyonu Şubat’ta %1,36 seviyesine geldi.

Mevsimler arası geçiş ile birlikte gıda enflasyonunda yönün aşağı dönmesi bekleniyor. Diğer taraftan da giyimdeki mevsimsellik döngüsünde pozitif tarafın sonuna geldi. Giyimde Nisan ve Ekim dönemleri yıllık zamlara denk geliyor. Aylık artışta ilk sırayı çeken sağlık grubunda ise ilaçlarda gözlenen %8,66’lık artış belirleyici oldu. Yılın ilk ayları ilaç fiyatlarının yeniden belirlendiği dönem.

Üretici maliyetleri ise Ocak’ta hız kesmesinin ardından Şubat’ta yeniden aşağı yönlü ivmelendi. Petrol ve gıda fiyatları olumsuz etkilese de; elektrik ve doğalgaz maliyetlerindeki düşüş ÜFE’yi aşağı çekti. ÜFE’deki 9 puanlık artışta gıda ürünleri 25, petrol ürünleri 15 puan etki yaparken elektrik ve gaz kalemi 48 puan aşağı çekti.

Enflasyon Verileri

Enflasyon verileri Şubat ayında bir önceki ayda gıda kaynaklı gerçekleşen olumsuz sürprizi tersine çevirmiş görünüyor. Baz senaryomuz enflasyonun yeniden düşüş patikasına girdiği yönünde. Bu doğrultuda 2019 yılına dair projeksiyonumuz; kur ve politika kaynaklı bir şok yaşanmaması halinde enflasyon verilerinin Eylül ayında dibi göreceği ve yılı %15 seviyesinde kapatacağı yönünde.

TÜFE Hesaplama Sepeti

Her yıl başında olduğu gibi TÜİK TÜFE’ye konu olan sepetini güncelledi. 418 maddelik yeni sepete 12 yeni ürün girerken bir ürün sepetin dışında kaldı. Fiyat derleme periyodu taze meyve-sebze, futbol maçına giriş ücreti, LPG-tüp gaz, seçilmiş gıda ürünleri ve mücevher (altın) fiyatları için ayda 4 kez, kiralar ve ay içi fiyat değişimi az olan ürünler için ayda 1 kez, sigaralar, benzin-mazot fiyatları için günlük, bunların dışında kalan diğer tüm madde çeşitleri için ayın 10. gününü ve 20. gününü kapsamak üzere ayda 2 kez olarak belirlendi.

Daha önce yayımlanan özel kapsamlı TÜFE göstergelerinin yanı sıra E (Alkollü içecekler ve tütün hariç TÜFE) ve F (Yönetilenyönlendirilen fiyatlar hariç TÜFE) göstergeleri hesaplandı ve bugünkü bültenle birlikte yayımlanmaya başlandı.

Önerilen Yazılar

5 Yorumlar

Engin Ocak 14, 2020 - 11:33 am

Yıl sonu enflasyon beklentisi % 10.01..
TCMB’nin Ocak ayı beklenti anketinde 2020 yıl sonu TÜFE beklentisi % 10.01 oldu. Bir önceki anket döneminde % 10,07 olan 12 ay sonrası TÜFE beklentisi de bu anket döneminde % 9,54’e geriledi. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi 6,43 TL’ye yükselirken yıl sonu dolar kuru beklentisi 6,40 TL oldu . 2020 yılı büyüme beklentisi ise % 3,2’den % 3,4’e yükseldi

Cevap Yazın
Avrupa'da gurbetci Aralık 3, 2019 - 7:53 pm

Euro Bölgesi’nde enflasyon..
Euro Bölgesi’nde tüketici fiyatlarındaki artış kasım ayında hız kazandı ve yüzde 1’e yükselerek 0.9’luk beklentiyi aştı. Euro Bölgesi’nde tüketici enflasyonu yüzde 0.7 ile ekimde üç ayın düşüğüne gerilemişti. Yükselişte gıda, alkol ve tütün ürünleri etkili oldu.

Cevap Yazın
Duran Kasım 15, 2019 - 1:27 pm

Abd çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre (TÜFE) Ekim ayında beklentinin hafif üzerinde kalarak aylık % 0.4 arttı. Aylık TÜFE Mart’tan beri en büyük artışını gerçekleştirirken, yıllık TÜFE de % 1.8 ile beklentinin hafif üzerinde arttı. Artışlarda enerji, sağlık ve gıda harcamalarındaki yükselme etkili oldu.
İngiltere’de ise gaz ve elektrik fiyatlarının ucuzlamasıyla enflasyon, Ekim’de yıllık yüzde 1.6 ile 3 yılın en düşük artışını gösterdi. Almanya’da ise TÜFE yüzde 2’lik hedefin çok altında kalarak Ekim ayında yıllık yüzde 1,1 artış kaydetti.

Cevap Yazın
Güven Temmuz 3, 2019 - 9:10 pm

Benzine 27 kuruş zam ..
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’nın (EPGİS) yaptığı açıklamaya göre, Ankara’da ortalama 6,89 liradan satılan benzinin litre fiyatı 7,16 lira olacak. Benzinin litresi İstanbul’da 6,81 liradan 7,08 liraya, İzmir’de 6,88 liradan 7,15 liraya yükselecek.

Cevap Yazın
Olcay Mart 19, 2019 - 11:02 pm

Avrupa’da enflasyon hedefin altında seyrediyor…
Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat AB ve Euro Bölgesinin şubat ayı yıllık enflasyon verilerini yayınladı. Açıklanan verilere göre AB’de ocakta yüzde 1,5 olan yıllık enflasyon şubatta yüzde 1,6’ya ulaştı. Euro Bölgesinde ise bir önceki ay yüzde 1,4 olan enflasyon şubatta yüzde 1,5’e çıktı. Açıklanan verilere göre Avrupa merkez bankasının fiyat istikrarını sağlamak amacıyla enflasyon hedefi olan % 2’nin altında seyrediyor.

Cevap Yazın

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00