Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jetpack-social domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/birfinansci.com/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6114
Yenilenebilir Enerji Sektör Araştırması - Bir Finansçı

Yenilenebilir Enerji Sektör Araştırması

yenilenebilir enerji sektor arastirmasi

Yenilenebilir enerji sektör araştırması yapıldığında yenilenebilir enerji sektörüne yapılan yatırımların artış gösterdiği ve dünya borsasında bu şirketlerin piyasa değerinin yükseldiği görülür. Enerji talebinde eğilimlerin çevreyi daha temiz hale getirmeye yönelik olması ile beraber yenilenebilir enerji şirketlerine yapılan yatırım gibi bu şirketler de büyüme göstermeye başlar. Yenilenebilir enerji sektör araştırması sonucunda son zamanlarda enerji şirketlerinin birçoğunun hisselerini Borsa İstanbul’da halka arz ettiği görülür. Şirketler halka arzdan elde edecekleri gelir ile mevcut borçlarını kapatmayı amaçlar.

Yenilenebilir Enerji Sektör Araştırması Raporu

Yenilenebilir enerji sektörünün gelişimi incelenirken küresel büyüme ve nüfus artışı ile beraber enerjiye olan talebin ve ihtiyacın da artış gösterdiği görülür. Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında olduğu için son yıllarda Türkiye’de yenilenebilir enerji sektöründeki büyüme, dünya ortalamasına göre daha fazladır. Enerji tüketiminin artması ile beraber Türkiye’nin küresel enerji tüketiminden aldığı pay da yükselir.

Yenilenebilir enerji sektöründe ilerleyen yıllar için tahmin yapmak gerekir ise; toplam enerji talebinin artış göstermeye devam edeceği ancak bu artışın önceki oranlara göre daha az olacağı düşünülür. Türkiye’de enerjide yerel kaynaklara yönelime ek olarak enerji kaynaklarının kullanım bileşenlerinin değiştirilmesi yoluna da gidilmeye başlanmıştır. Dolayısı ile yenilenebilir enerji sektöründe yapılan yatırımlar da artış göstermiştir.

Karbondioksit salımı ve iklim değişimi ile mücadele edebilmek, daha temiz bir çevre oluşturabilmek için dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim artmıştır. 2021 senesinde yenilenebilir enerji şirketleri fosil yakıt şirketlerine göre piyasa değerlerini daha fazla yükseltmiştir.

Yenilenebilir Enerji Sektör Araştırmasında Covid-19’un Yeri

Covid-19 krizinin yenilenebilir enerji sektörüne etkisi göz önüne alındığında; küresel enerji talebinin %5 oranında düşmesine neden olmuştur. Son 50 yıl içerisinde görülmeyen bu düşüşün meydana gelmesi, dünya ekonomisinde daralma olması gibi etkenlere rağmen yenilenebilir enerji sektöründe yapılan yatırımlar artış göstermiştir. Tamamlanan yenilenebilir enerji ihaleleri, Covid-19 öncesine göre %15 oranında artmıştır. Ayrıca dünya borsasında özellikle güneş enerjisi şirketlerinin piyasa değerinde 2 kat civarı artış olduğu görülmüştür. Enerji sektöründeki ilave enerji kapasite artışlarının %90’ı yenilenebilir enerji sektörüne yönelmiştir. Dünyada küresel yenilenebilir enerji kapasitesi ise %4 oranında yükselmiştir. İlerleyen 5 sene içerisinde güneş ve rüzgar enerji kapasitesinin %30 oranında artacağı tahmini vardır.

Yenilenebilir Enerji Sektöründeki Şirketlerin Piyasa Değerinin Artması

Yenilenebilir enerji şirketlerinin yükselişe geçmesi, 2020 senesi ile beraber önlenemez bir hale geldi ve 2008 finansal krizinden beri yenilenebilir enerji şirketleri piyasa değerlerini en yüksek seviyeye çıkarttı. Yenilenebilir enerji şirketleri piyasada petrol şirketlerinin önüne geçmeye başladı. Örnek vermek gerekir ise; 2020 senesinin ekim ayında dünyanın en büyük yenilenebilir enerji şirketi olan Florida merkezli NextEra’nın ExxonMobil’in piyasa değerini geçtiği görülmüştür. Aynı zamanda Danimarka merkezli olan Oersted da 31 Aralık 2020 ile beraber piyasa değerini %83 artırmış ve BP’nin piyasa değerini geçmiştir. Ayrıca Avrupa’nın en büyük yenilenebilir enerji şirketi olan İtalyan Enel, yine İtalyan merkezli petrol şirketi Eni’den daha iyi bir piyasa değerine ulaşmıştır.

ABD’deki seçimleri Joe Biden’ın kazanması sonucunda yatırımcıların temiz enerji stoklarına olan güvenlerinin artması ile beraber yenilenebilir enerji şirketlerinin piyasa değerleri de artışa geçmiştir. Biden tarafından 2 trilyon dolarlık ekonomik kalkınma planı ve Avrupa Birliği tarafından 750 milyar Euro kurtarma fonunun %30’unun yeşil enerjiye ayrıldığının öğrenilmesi ile beraber yenilenebilir enerji sektöründe de olumlu gelişmeler yaşanmaya başlamıştır.

Yenilenebilir Enerji Şirketlerinden Aydem Yenilenebilir Enerji’nin Halka Arzı

Aydem Yenilenebilir Enerji, 19-22 Nisan tarihleri arasında talepleri alacak ve 29 Nisan ile beraber halka arz edilecektir. Hisse başına 8.5 TL ile 9.90 TL arasında halka arzı yapılmasına karar verilmiştir. Ancak hisseler 9.90 TL olan üst sınırdan talep görmüştür. Hisselerin %50’sinin yurt içi bireysel, %30’unun yurt içi kurumsal ve %20’sinin yabancı kurumsal yatırımcılara tahsis edilmesi planlanmıştır. Aydem hisselerinin güncel değeri değerlendirildiğinde, hisselerin fiyatları düşüş trendindedir.

Aydem Yenilenebilir Enerji’nin halka arzı ek satışlar dahil toplamda 1.3 milyar liraya yaklaştığı için son 3 senenin en büyük halka arzı olarak rağbet görmüştür. Konsorsiyum liderleri Garanti Yatırım, İş Yatırım, TKYB ile Yapı Kredi Yatırım olurken eş liderler ise Halk Yatırım, Vakıf Yatırım ve Ziraat Yatırım’dır. Türkiye’nin yenilenebilir enerji şirketleri arasında en büyüğü olan Aydem, 5 sene içerisinde hibrit projeleri ile gücünü 2 katına çıkarmayı planladığını açıkladı. Yenilenebilir enerji sektör araştırması yapıldığında yakın zamanda halka arz edilen şirketlerden olan Aydem Enerji, mali borçlarının bir kısmını olsun geri ödeyebilmek için halka arz edilmiştir.

Aydem Enerji Halka Arz İnceleme

Yenilenebilir Enerji Sektöründen Biotrend’in Halka Arzı

Biotrend; 19-21 Nisan tarihleri arasında talep toplamış ve talep fiyatını da 16.50-18 TL aralığında belirlemiştir. Borsada biyokütle alanında faaliyet gösteren tek şirket olması ile öne çıkan Biotrend, ek satış olduğunda 688-750 milyon TL halka arz büyüklüğüne ulaşmayı planlar. Dolayısı ile ek satışlar dahil edilmek üzere halka arz oranı da %27.8’e ulaşır. Konsorsiyum liderleri 38 kurumdan oluşur ve halka arz edilecek hisselerin %80’i yurt içi bireysel, %20’si yurt içi kurumsal yatırımcılara tahsis edilmiştir.

Biotrend Enerji, Doğanlar Yatırım Holding’in enerji iştiraki olarak bilinir. 2021 senesinin sonu ile beraber tesislerinin 17’ye ulaşması beklenir. Tesislerinde katı atık ayrıştırma, geri kazanım, atıktan türetilmiş yakıt üretimi, biyometanizasyon, düzenli depolama alanı, çöp gaz ve biyogazdan enerji üretimi gibi alanlarda faaliyet gösterir. İlerleyen zamanlarda ayrıştırma, buhar satışı, sera ve karbon satışı gibi gelirler elde etmesi beklenen bir şirkettir. Biotrend’in halka arzının nedeni ise; kapasite ve altyapı yatırımlarının, kredilerinin kapatılmasını sağlamaktır.

Yenilenebilir Enerji Sektöründen Galata Wind Enerji’ye Talebin Artması

Galata Wind Enerji; 22 Nisan ile beraber BİST’te halka arz edilmiştir. Doğan Holding’in iştiraki olan şirkete ihraç edilen hisselerin %6.7 katında talep gelmiştir. Halka arzı yapılan hisselerin %24.4’ünün yabancı kurumsal yatırımcılara satılması planlanmıştır. CEO’su Burak Kuyan olan Galata Wind Enerji; sürdürülebilirlik trendinin yeşil enerjiye dönüşme sürecini hızlandırabilmek adına faaliyet gösterir. 260 MW güç portföyüne sahip olan Galata Wind Enerji, 5-6 sene içerisinde bunu 750 MW’ya çıkartmayı amaçlar.

Yenilenebilir Enerji Sektörü Şirketlerinden Çan2’nin Halka Arz Edilmesi

Çan2 Termik Santrali hisseleri için 20-21 Nisan tarihlerinde talep toplanmıştır. Talep toplama fiyatı olarak ise 3.90 TL belirlenmiştir. Çan2, sermayesinin %23.23’lük bölümüne denk düşen payları halk arz etmiştir. 67.59 milyon TL payın halk arz edilmesi sonrasında eğer fazla talep gelirse 6.759.000 TL nominal değerli ek satışın yapılacağı açıklanmıştır. Halk yatırım ve Vakıf Yatırım konsorsiyum liderleri olmuştur.

Odaş Enerji bünyesinde mevcut santrali ile 533.000’den fazla hanenin elektriğini üreten bir şirkettir. İleri teknoloji baca arıtma sistemleri, Çevre İzin ve Lisans Belgesi bulunan şirket uluslararası standartlarda çevresel yükümlülüklerini yerine getirerek faaliyet gösterir. Yenilenebilir enerji sektör araştırması yapanların karşılaşacağı ve yeni yatırımcılarını bekleyen Çan2, finansal borçlar başta olmak üzere borçlarını kapatmak için hisselerini halka arz etmiştir.

Aydem Yenilenebilir Enerji Hisse Yorumları

Önerilen Yazılar

1 Yorum

Bahadır Ekim 5, 2022 - 11:20 am

Elektrik depolama tesislerini şarj istasyonlarının en büyük tamamlayıcısı olarak değerlendiriliyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisi kurulabilir ve şarj istasyonu bünyesinde tüketim tesisine bütünleşik elektrik depolama tesisi kurulabilir.

Cevap Yazın

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00