Yazı Başlıkları
Grup yaşam sigortası, işvereni ve işverenin çalışanlarını kapsayacak şekilde tüzel kişiler veya dernekler için hazırlanan bir özel hayat sigortası türüdür. Grup yaşam sigortası teminatları ile sigortalıların hayat akışında yaşayabilecekleri ani ve beklenmedik risklere karşı korunması amaçlanmaktadır. Burada Grup yaşam sigortası hakkında bilinmesi gereken temel noktalar şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Topluluklar için özel olarak hazırlanan grup yaşam sigortasından faydalanma için asgari kişi sayısı belirlemesi yapılmaktadır. Kişi sayısının sigorta acenteleri arasında değişiklik göstermekle birlikte yaklaşık olarak minimum 10 kişi olması gerektiği söylenebilmektedir.
- Grup yaşam sigortası yaptırılacak kişilerin 18 – 85 yaş aralığında olması gerekmektedir. Azami yaş sınırı sigorta şirketleri arasında 55’e kadar inebilmektedir. Bu nedenle yaş sınırı hakkında acentenizden ayrıca bilgi almanız gerekecektir.
- Grup yaşam sigortası, ihtiyari bir sigorta türüdür. İşverenin kendi isteğine bağlı olarak yapılmaktadır.
- Sigorta için belirlenen süre 1 yıldır. Bununla birlikte her sigorta döneminin sonunda talep olması halinde poliçenin yenilenmesi mümkündür.
- Grup yaşam sigortasından ticari firmaların, KOBİ’lerin ve dernek üyelerinin faydalanması mümkündür.
Grup Yaşam Sigortası Teminatları Nelerdir?
Grup yaşam sigortası teminatları kapsamına sunulan ana teminat, neredeyse tüm hayat sigortası seçeneklerinde olduğu gibi vefat teminatıdır. Vefat teminatı ile kişinin sigorta süresi içerisinde vefat etmesi durumunda sevdiklerinin hayat standartlarının korunması amaçlanmaktadır. Bununla birlikte grup yaşam sigortası teminatlarının sigorta acenteleri tarafından genişletildiği veya ek teminat ile genişletilme imkanı sunulduğu söylenebilmektedir. Buna göre ek prim ücreti ödemesi yaparak grup hayat sigortanıza dahil edebileceğiniz ek teminatlar şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Kaza Sonucu Vefat Teminatı: Beklenmedik bir kaza sonucu sigortalının vefat etmesi riski teminat altına alınmaktadır.
- Kaza Sonucu Sürekli Maluliyet Teminatı: Kaza sonucu sigortalının sürekli olarak malul kalması riski teminat altına alınmaktadır.
- Kaza Sonucu Tedavi Masrafları Teminatı: Kaza sonucu ortaya çıkabilecek tedavi masrafları teminat altına alınmaktadır.
- Kaza Sonucu İş Göremezlik Teminatı: Kaza sonucu sigortalının geçici maluliyet nedeniyle iş göremezlik durumu yaşaması halinde belirli bir süre için çalışmadığı günler teminat altına alınabilmektedir.
- Hastalık Sonucu Sürekli Maluliyet Teminatı: Sigortalının hastalık sonucu sürekli olarak malul kalması riski teminat altına alınmaktadır.
- Tehlikeli Hastalık Teminatı: Sigortalının poliçede öngörülen tehlikeli hastalıklardan birisine yakalanması riskini teminat altına almaktadır.
Saymış olduğumuz ek teminat seçeneklerinin yanı sıra sigorta acentelerinin kendi hizmet politikaları doğrultusunda da asistanlık vb. gibi ek teminat seçeneklerini poliçeye dahil etmeleri mümkündür.
Grup Yaşam Sigortası Teminat Dışı Haller Nelerdir?
Grup hayat sigortası teminat dışı haller, gerçekleşmesi durumunda sigorta acentesinin poliçe kapsamında sunmuş olduğu güvenceden faydalanılamayacak hallerdir. Bu kapsamda grup yaşam sigortası teminat dışı haller şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Havada yapılan yolculuklarda sigortalının yolcu sıfatı haricinde bir sıfatla hava taşıtında olması ve bu durumda vefat etmesi halinde ölüm tazminatı ödemesi yapılmamaktadır.
- İstisnai durumlar dışında sigortalının intiharı veya intihara teşebbüsü sonucu ortaya çıkan tedavi masrafları acente tarafından karşılanmamakta ve vefat durumunda tazminat ödemesi yapılmamaktadır.
- Sigortadan faydalanacak olan kişinin sigorta yaptıran kişiyi öldürmesi, öldürmeye teşebbüs etmesi veya öldürülmesine suç ortaklığı yapması durumunda tarafına ölüm tazminatı ödemesi yapılmamaktadır. Bu durum tazminat ödemesi ölen kişinin kanuni mirasçılarına yapılmaktadır.
- Grup yaşam sigortası, savaş hali ilan edilmesi durumunda veya savaş hareketleri sırasında geçerliliğini yitirmektedir.
- Sigortalının HIV virüsü nedeniyle hayatını kaybetmesi durumunda sigorta şirketi yalnızca riyazi ihtiyat ödemektedir.
- Kimyasal, nükleer veya biyolojik silah kullanımı sonucu vefat durumunda yalnızca riyazi ihtiyat ödenmektedir.
- Kimyasal maddelerin açığa çıkması nedeniyle vefat durumunda yalnızca riyazi ihtiyat ödenmektedir.
Grup Yaşam Sigortası Avantajları Nelerdir?
Grup yaşam sigortası avantajları, sigorta hakkında değinilmesi gereken bir diğer önemli noktadır. Buna göre grup yaşam sigortasının tarafınıza sunacağı en temel avantajlar şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Çalışanları ve çalışanların ailelerini, çalışılan süre döneminde meydana gelebilecek ani ve beklemedik risklere karşı koruyan bir sigorta seçeneğidir.
- Çalışanların üzerinden ekonomik olarak büyük bir yük kaldırılmaktadır.
- Çalışanların beklemedik bir riskin gerçekleşmesi halinde yaşam standartlarının korunmasını sağlamaktadır.
- Büyük tedavi masrafları nedeniyle çalışanların ekonomik sıkıntıya düşmesi engellenmektedir.
- Çalışanlara önemli bir hayat güvencesi sunulmaktadır. Bu sayede şirkete olan bağlılık ve üretkenlik artarak daha verimli bir çalışma ortamı oluşturulabilmektedir.
- Grup yaşam sigortası, şirketin çekiciliğini arttırmakta ve rakip firmalar arasında öne çıkılmasına yardımcı olmaktadır.
- Grup yaşam sigortası, vergi avantajı sunulan sigorta seçenekleri arasında yer almaktadır.
Grup Yaşam Sigortası Vergi Avantajı Nedir?
Grup yaşam sigortası vergi avantajı, devlet katkısı olarak sigorta yaptıranlara sunulan önemli bir ayrıntıdır. Buna göre işverenlerin grup hayat sigortasına ödemiş oldukları prim ücretlerini yıllık gelirin %15’ini ve asgari ücret yıllık tutarını aşmayacak oranda vergi matrahından indirme imkanları bulunmaktadır. Bu noktada prim ücretlerinin gelirin elde edildiği yıl ödenmiş olması şartı bulunduğunun da söylenmesi gerekmektedir.
Grup Yaşam Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Genelde Grup yaşam sigortası yaptırırken dikkat edilmesi gerekenler, genel olarak şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Tarafınıza grup hayat sigortası için bir teklifname sunulacaktır. Teklifnamede yer alan soruların doğru bir şekilde cevaplanması gerekmektedir. Yanlış beyanda bulunulduğunun tespit edilmesi, rizikonun gerçekleşmesi halinde sigorta acentesinin sorumluluğunu azaltabileceği gibi sözleşmeden cayma hakkının kullanılmasıyla da sonuçlanabilmektedir.
- Grup yaşam sigortası kapsamında sunulan teminatları dikkatle incelemeli ve teminat limitlerinin yeterli olup olmadığı noktasında araştırma yapmalısınız. Sigorta şirketinin sunduğu güvence, teminat limitleri tutarınca olacaktır.
- Grup yaşam sigortası teminat dışı hallerin gerçekleşmesi durumunda sigorta acentesinin herhangi bir sorumluluğu olmayacaktır. Bu nedenle teminat dışı haller hakkında ayrıntılı bilgi almanız gerekmektedir.
Grup Yaşam Sigortası Tazminat Ödemesi Nasıl Olur?
Grup yaşam sigortası tazminat ödemesi için rizikonun gerçeklemesinden sonra bazı adımlar bulunmaktadır. Tazminat ödeme sürecine dair temel adımlar şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Grup yaşam sigortasının tazminatından faydalanma için risk gerçekleştikten sonra 5 gün içerisinde sigorta acentesine bildirimde bulunma zorunluluğunuz bulunmaktadır. Sigorta acentesi tarafınızdan bazı bilgi veya belgeler talep edilecektir. Bu belgeleri şirkete sunmanız gerekmektedir.
- Sigorta acentesi tarafınızdan bildirim geldikten sonra maksimum 15 iş günü süresince araştırma yapacak ve tazminat talebinizi sonuçlandıracaktır.
- Tazminat talebinizin olumlu sonuçlanması halinde ise tarafınıza ödeme 10 iş günü içerisinde gerçekleştirilecektir.
Grup Yaşam Sigortası Tazminatı için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Grup yaşam sigortası tazminatı için gereken belgeler, faydalanılacak teminata göre değişiklik göstermektedir. Sigortanın ana teminatı olan vefat teminatı kapsamında tazminat talebinde bulunabilmek için ihtiyaç duyacağınız belgeler şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Tazminat talep formu
- Vefata sebep olan hastalığa ilişkin doktor raporu veya tetkik / tahlil sonuçları
- Vefat kaza sonucu meydana geldiyse kaza tespit raporu
- Vefat adli bir olay sonucu meydana geldiyse savcılık iddianamesi
- Defin ruhsatı aslı
- Ölüm tutanağı aslı
- Veraset ilamı aslı
- Mirasçıların tamamına ait kimlik belgeleri
Grup Yaşam Sigortası Fiyatları 2021
Grup yaşam sigortası prim hesaplaması yapılırken göz önünde bulundurulan bazı faktörler mevcuttur. Bu nedenle fiyat noktasında net bir tespit yapılabilmesi için bazı bilgilerin edinilmesi gerekmektedir. Genel olarak grup yaşam sigortası prim hesaplamasında dikkate alınan faktörler şu şekildedir:
- Meslek
- Çalışanların Risk Durumu
- Teminatlar
- Ek Teminatlar
- Teminat Tutarları