Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Ekonomi Bölümü Nedir? Mezunları Ne İş Yapar?

ekonomi bölümü

Ekonomi Bölümü Nedir? Mezunları Ne İş Yapar? Ülkemizde üniversitelerde ekonomi bölümü, toplamda 4 yıl eğitim alınarak mezun olunan bir bölümdür. Ekonomi bölümünün ne olduğunu anlamak için öncelikle “ekonomi” kavramının tanımını yaparak başlayalım. Ekonomi, üretimden başlayarak tüketime kadar olan süreçleri kapsayan ve inceleyen bir kavramdır. Üretilen mal ve hizmetlerin dağıtımı ve bu süreçlerin kolaylaşması ile ilgilenir.

Ekonomi bölümlerinde ise dünyadaki şirketlerin, devletlerin, kurumların ve kuruluşların gerçekleştirdiği işlemleri takip ederek çıkan sonuçlara bilimsel olarak yaklaşır. Çıkan sonuçlardan da satış ve pazarlama alanlarında verimi gözetmek mümkündür.

Ekonomi Bölümü Eğitimi

Genelde ekonomi bölümlerinde temel ekonomi eğitimi verir. Ekonomi bilgilerinin yanında analiz teknikleri de öğretir. Verilen eğitim ve bilgilerle öğrencilerin ekonomi konusunda araştırma yapmaları, çözümleme ve sonuçları değerlendirme becerilerini geliştirmeleri beklenir. Bölümde ticaret, ithalat ve ihracat gibi konular gelir.

Üniversitelerdeki iktisat bölümü ile temel olarak benzer eğitimler verildiği olur. Genellikle özel üniversitelerde bölümün ismi ekonomi olarak değişiklik gösterir. Bölümde okutulan dersler arasında makro ve mikro iktisat, para ve bankacılık, istatistik, siyaset bilimi gibi dersler vardır. Genel ekonomi derslerinin yanı sıra çevre ekonomisi, sanat ve kültür ekonomisi gibi derslere de yer verir. Bölümde bir yandan kuramsal derslerin, yaşanan ekonomik gelişmeler ve iş dünyanın beklentileri ile ilişkilendirilerek işlevsel olması da amaçlar.

Giriş derslerinde gündelik ekonomik davranışların ve olguların kavramlarla ve kuramlar ile açıklanabildiği gösterir. Sonraki yıllar daha çok veri analizleri üzerine çalışır. Kitaplardaki kuramsal bilgiler ile dünyada yaşanan ekonomik gelişler arasında bağlantı kurulması sağlanır.

Ekonomi Bölümünden Mezun Olanlar Ne İş Yapar?

Ekonomi bölümünden mezun olan öğrencilere genel olarak “ekonomist” unvanı verir. Genelde ekonomi bölümünden mezun olanların yalnızca bankacı veya denetim firmalarında çalıştığı düşünülmemelidir. Elbette iş alanı ve yelpazesi geniş olan ekonomi mezunları bankacı veya denetimci olmayı da tercih edebilirler. Bu bölümden mezun olanların çalışabilecekleri sektörler arasında bankacılık, bilişim, enerji, turizm, gıda, sağlık, inşaat, hizmet gibi alanlar vardır. Görüldüğü gibi sektörel anlamda aklınıza gelen çoğu alanda ekonomi bölümü mezunları iş bulabilirler.

Ekonomi bölümü mezunları birçok sektörde çalışabildikleri gibi bu sektörlerde bulunan pek çok farklı iş kolunda da görev alabilirler. Örneğin akademik alanda ilerleyebilecekleri gibi pazarlama, yönetim, üretim ve imalat departmanlarında çalışma imkanları vardır. Yine iş alanlarını arasında bilgi işlem, insan kaynakları, iş geliştirme, planlama, satış ve satın alma gibi alanlar da vardır. Daha da çoğaltmak mümkün olan bölümlere ek olarak isterlerse muhasebe, finans, ithalat ve ihracat gibi alanları da söyleyebiliriz.

Ekonomi bölümü mezunları aslında ticaretin ve alışveriş ilişkisinin olduğu her sektörde kendilerine iş bulabilirler. Özel sektörün yanında kamu kuruluşlarında çalışıp devlet memuru da olabilmektedirler.

Ekonomi Mezunları Hangi Unvanları Alır?

Unvan konusu da ekonomi mezunları için oldukça geniş bir alandadır. Analist unvanından tutun da bölge müdürlüğüne kadar birçok farklı pozisyonda çalışabilirler. İnsan kaynakları, finans, maliyet, muhasebe, pazarlama, satış, bütçe ve raporlama alanlarında uzman unvanı ile çalışabilirler. Müdürlük unvanı ile ürün, muhasebe, mali işler, satış planlama ve de satış pazarlama gibi alanlarda anılabilirler.

Ekonomi Bölümü Popülerliğini Koruyor

Ülkemizde ekonomi bölümü son yıllarda özellikle oldukça popüler bir bölüm haline gelmiştir. Kamu veya özel sektör alanlarında geniş çalışma imkanları ekonomi bölümlerini cazip hale getirmiştir.

Türkiye’de eğitimini 4 yıl olarak ele alsak da bölüm vardır. Ayrıca bazı üniversitelerdeki İngilizce hazırlık sınıfı ile 5 yılda sürebilmektedir. Elbette bu bölümü tercih edecek olan öğrencilerin ekonomi ve matematikle arasının iyi olması gerekir. İyi bir üniversitenin ekonomi bölümünden artı değer katabileceği gibi bölümün mezunun da kendisini yetiştirmesi gerekir. Konuyu araştırma yapması ve alanına hakim olması da önemlidir.

En İyi 10 Ekonomi Kitabı

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00