Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Ahşap Boyama Teknikleri

ahşap boyama

Ahşap boyama, hobi tutkunlarının vazgeçemediği uğraşlardan birisidir. Bu sayfamızda ahşap boyama işinde yeni sayılan ziyaretçilerimize yönelik ahşap boyama teknikleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Ahşap boyamada kullanılan teknikler nelerdir hep birlikte öğrenmeye çalışacağız.

Öncelikle ahşap boyamaya başlamadan önce bir kaç kurala dikkat etmekte fayda var. Ahşap boyama kimilerine göre basit gibi gelebilir. Fakat iyi bir sonuç almak için her adıma dikkat etmek gerekir.

Boyayacağımız ahşapta çapak, kir, toz, budak gibi boyamaya elverişsiz ortamlar bulunmamalıdır. Ahşabı boyamaya başlamadan önce iyi bir zımpara uygulaması yapmamız gerekiyor. Boyanacak malzemeyi iyice zımparaladıktan sonra kuru bir bez yardımıyla oluşan tozlardan iyice arındırılmalı, boyamaya hazır hale getirilmelidir.

Ahşap yüzey tamamen temiz ve düzgün bir yapıya geldikten sonra boyama aşamasına geçebiliriz. Önce 1 kat boya vurabiliriz. Ahşabın yüzeyinde veya kenarında tüylenmeler oluşursa, ince zımpara ile tekrar bir zımparalama yapmak gerekecek. Bunu boyanın tamamen kuruduğundan emin olduktan sonra yapmaya dikkat edin.

Oluşan tüylenmeden kurtulduktan ve ipeksi bir yüzey elde ettikten sonra ikinci kat boyayı vurabiliriz. İçinize sinmediğini fark ederseniz üçüncü katı da vurabilirsiniz.

Not: Ahşap Boyama Modelleri sayfamızı da ziyaret etmeyi unutmayın!

Ahşap Boyama Teknikleri Nelerdir?

Genel olarak ahşap boyama işine başlangıçta uyulması gereken önemli noktalar bu şekildeydi. Boyama işlemine geçtikten sonra çeşitli ahşap boyama teknikleri kullanabilirsiniz. Hangi tekniği kullanacağınız tamamen size kalmış bir durum.

Herhangi bir ahşap boyama tekniği kullanmak istemeyenler, son kat olarak vernik sürerek ahşap boyama işlemini sonlandırabilirler. Böylelikle ahşap boyamanın genel olarak nasıl yapıldığının bir özetini çıkarmış olduk.

Şimdi bu sayfamızın asıl konusu olan ahşap boyama teknikleri nelerdir? Kısa kısa bunlara değinelim. Ahşap boyama yaparken kullanılan boyama teknikleri konusunda fikirler alalım. Görünüşlerini de görsel olarak ekleyelim ki nasıl göründüklerini de değerlendirelim.

Dekupaj Tekniği:

Ahşap boyamada dekupaj tekniği, en sık kullanılan tekniklerden birisidir. Dekupaj tekniği ile ahşap boyamak için hazır satılan dekupaj kağıtları kullanılabilir. Dekupaj kağıtlarını temin edemezseniz, renkli fotokopiler de işinizi görecektir.

Fakat biz iyi sonuç vermesi için dekupaj kağıtları ile çalışmanızı tavsiye ederiz. Çıkartılan figür veya resimlerin başka yüzeye figürün arka kısmından başlayarak yapıştırılması ile yapılan bir çalışmadır.

İsterseniz ahşap boyama tekniklerinden dekupaj tekniğinin görüntüsünü ve nasıl yapıldığını anlatan bir video yardımı ile öğrenelim. Dekupaj tekniği nasıl yapılır? Bunu da öğrenmiş olalım.

Ahşap Boyamada Dekupaj Tekniğinin Yapılışı

https://youtu.be/BDtOg3Uc_Jo

Ahşap boyamada sık kullanılan dekupaj tekniğinin nasıl yapıldığını öğrenmiş olduk. Görüntüsünü de gördük. Çok şık olur. Siz ne dersiniz? Dekupaj tekniği konusunu kavradığınızı var sayarak ahşap boyama tekniklerinden ikinci tekniğimize geçelim.

Transfer Tekniği:

Tanıtacağımız ikinci tekniğimiz transfer tekniği. Transfer tekniği ile ilgili kısa bir bilgi verecek olursak, önce boyanmış yüzey pürüzsüz hale getirilmelidir. Yapıştırılacak resmin veya figürün yüzeyine dekupaj tutkalı sürülür. Aynı işlem yapıştıracak ürüne de yapar.

İki nesne de kurumaya bırakılır. Nesneler tamamen kuruduktan sonra resim (figür) üzerine bir kat daha tutkal sürer. Tutkal resmin yüzeyine eşit aralıklarla paylaştırılır. İnce tabaka olacak şekilde resmin her tarafına yedirilir.

Burada resim veya figür ile yapıştırılacak nesnenin birleşme noktasında hava kabarcıkları kalmamasına dikkat etmek gerekir. Yapıştırılan objeler 24 saat gibi bir zaman zarfında dinlenmeye bırakılır. 24 saat sonunda transfer kağıdı nemlendirilerek çıkartılır. Son olarak yat verniği sürülerek işlem tamamlanır.

Dekupaj tekniğinde olduğu gibi transfer tekniği için de görsel ve video halinde örnekler verelim. Ahşap boyamada transfer tekniği nasıl uygulanır? Ve görüntüsü nasıldır? Bu konuda da bilgiler alalım.

Transfer Tekniğinin Yapılışı – Video İle Anlatımı

https://youtu.be/smyjyrbOp2A

Eskitme Tekniği:

Ahşap boyama tekniklerinden bir diğeri de eskitme tekniğidir. Eskitme tekniği ile ahşap boyamak için önce iyice zımparalanmış, temiz ve düzgün bir objeyi boyama için hazır hale getirmemiz gerekiyor.

Giriş bölümünde bahsettiğimizin yöntemleri uygulayarak objeyi boyamaya hazır hale getirdikten sonra boş bir tabağa eskitme malzemesi dediğimiz malzemeyi döküyoruz.

Eskitme tekniğinin bir çok dalı vardır. Hangi türünü uygulamaya karar verdikten sonra ayrı bir tabağa döktüğümüz malzemeyi ahşaba iyice yediririz.

İsterseniz ahşap boyama için eskitme tekniğinin nasıl yapıldığını da video yardımıyla öğrenelim. Teorik olarak ne kadar anlatsak da pratik olarak görmeden kolay kolay anlaşılmıyor. Bu yüzden ahşap boyamada eskitme tekniğinin uygulanışı için aşağıdaki videomuzu izleyin.

Eskitme Tekniği Yapılışı – Videolu Anlatımı

https://youtu.be/1ZA_bXASPaI

Stencil Tekniği:

Ahşap boyama teknikleri arasında en çok bilinen ve en çok kullanılan tekniklerden biri de stencil tekniğidir. Stencil tekniği ile ahşap boyamak çok kolaydır.

Stencil şablonu dediğimiz şablonu boyama yapacak nesnenin yüzeyine yerleştirilerek yapar. Sulandırılan boya fırça yardımıyla yüzeye yedirir. İyice boyadıktan sonra şablon kaldırılıp kurumaya bırakır. Kuruma işlemi bittikten sonra verniklenerek işlem bitirir. İşte bu kadar!

Stencil tekniği kolay ve pratiktir. Yeni başlayan hobi sever bireylerin stencil tekniğini kullanarak başlamalarını tavsiye edebiliriz. Video anlatım ile stencil tekniğinin uygulanışını izleyelim…

Stencil Tekniğinin Yapılışı

https://youtu.be/qGQAudAY2mA

Çatlatma Tekniği:

Ahşap boyamalar arasında şimdi de çatlatma tekniğinin nasıl yapıldığı konusunda fikirler alalım. Çatlatma tekniğini kullanarak ahşap boyamak için ilk önce boyayacağımız objeyi istediğimiz bir renge boyuyoruz. Bu seçtiğimiz renk, çatlakların arasından görünecek olan renktir.

Bunun için hangi rengin görünmesini istiyorsanız o renk ile objeyi boyuyoruz. Daha sonrasını video anlatımlı olarak aşağıdaki video yardımıyla öğrenelim,

Çatlatma Tekniği Yapılışı – Video İle Anlatım

https://youtu.be/_K1YDmitrKk

Çatlatma tekniğinin nasıl yapıldığını da izledik. Ahşap boyamada kullanılan teknikler çok çeşitli olsa da en çok kullanılan, en çok bilinen ahşap boyama teknikleri yukarıda saydıklarımız gibidir. Nasıl yapıldıkları konusunda da fikirler aldık. Umarız aradıklarınızı bulabildiniz.

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00