Black Friday Nedir? Black Friday, ya da Türkçe ismiyle Kara Cuma, ABD’de Şükran Günü’nden sonra gelen ilk Cuma günüdür. 1932’den beri bu şekilde anılan Black Friday, Noel için yapılacak alışveriş sezonunun başlayışıdır. Bu sebeple, ABD’de yıllardır Black Friday’in olduğu gün büyük indirimler yapılır.
İlk başlarda bir gelenek olarak var olan bu gün zaman içerisinde büyük markalar için bir satış ve pazarlama konusu olmuştur. Böylelikle, Black Friday de yavaş yavaş asıl anlamından çıkarak yalnızca indirim ile eşdeğer bir anlama sahip olmaya başlamıştır.
ABD ile birlikte diğer Hristiyan ülkelerde de yılın bu sezonunda satışlarda bir artış yaşanır. Fakat, son birkaç senede yalnızca bu ülkelerde değil, Black Friday dünyanın her yerinde yaygınlaşmıştır. Türkiye’de de son birkaç yıldan itibaren Black Friday ismi popülerleşmiş ve özellikle genç kesimde kabul görmüştür.
Türkiye’de Black Friday
Türkiye’de Black Friday’i hayata geçirmeye çalışan ilk mağazalar bunu “Kara Cuma” ismi ile denemişti. Bu toplum tarafından tepkiyle karşılandı. Bundan ders çıkaran firmalar, 2018 yılında “Efsane Cuma”, “Şahane Cuma” gibi isimleri tercih ettiler. Tüm Türkiye’de Black Friday’in satışlara ne kadar etkili olduğunu görmek için küresel raporlara göz atmak gerekir.
Dünya’da Black Friday günü toplam satışlar diğer günlere göre % 624 kat gerçekleşirken Türkiye’de bu oran % 697 kattır. Yani, Black Friday günü Türkiye’de diğer günlerden neredeyse 7 kat daha fazla alışveriş yapılmaktadır. Türkiye’de o gün en fazla tercih edilen ürünlerin başında giyim, elektronik ve kozmetik gelmektedir. Bunları, kitap, oyun, beyaz eşya, spor ürünleri takip etmektedir.
Black Friday avantajlarını kullanmak için müşteriler ise en fazla sanal alışveriş mağazalarını tercih ediyor. Peki Black Friday, ekonomik sıkıntılardan geçtiğimiz şu günlerde Türkiye ekonomisine ne kadar katkıda bulunabilir?
Black Friday Ekonomiye Canlılık Getirir mi?
Dünya’da son 5 yılda Black Friday’e olan ilgi iki katından fazla artmıştır. Bu durum Türkiye’de ise çok daha fazladır. Türkiye’deki ilgi son 5 yılda % 4900 kat olarak gerçekleşmiştir. Bu, 5 yıl önceye göre 49 kat daha fazla ilgilendiğimizi gösteriyor. Bu muazzam artışın devamının da geleceğini öngörmekle birlikte söylenebilir ki, Black Friday kısa vadede, en azından kasım ayı tüketimine oldukça fazla katkı yapmaktadır.
Paranın sürekli bir sirkülasyon içerisinde olması ekonominin daha yüksek akışkanlığa sahip olmasını sağlar ve böylece kötüye giden bir ekonomi kısa vadede nefes alabilir. Türkiye’nin Ekim ayından itibaren ekonomik sıkıntılara başarılı bir politikayla yaklaştığını da göz önünde bulundurursak, Black Friday’in pozitif bir duruma bir artı daha eklediğini söyleyebiliriz.