Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Repo Faizi ve Haftalık Ekonomik Gelişmeler

kredi faiz oranlari ve repo 1

Repo Faizi ve Haftalık Ekonomik Gelişmeler! TCMB beklentilerin oldukça üstünde bir artışla haftalık repo faizini 125 baz puan artırarak %17,75 seviyesine çekti.

  • Toplantı sonrası yayımlanan metinde; enflasyon veya enflasyon beklentilerindeki yüksek seyre dikkat çekilirken, fiyat artışının alt kalemler bazında genele yayıldığı belirtildi.
  • 300 baz puan artırımı ardından yayınlanan metinde yer almayan «ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir» ifadesi; yeniden karar metnine koydu.
  • Haftalık Repo Faizi: 17,75
  • Gecelik Borçlanma Faizi: 16,25
  • Gecelik Borç Verme Faizi: 19,25
  • Geç Likidite Penceresi: 20,75

2018 yılı Mayıs ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları yıllık bazda %14,8 azaldı.

*Mayıs 2018 Satışları

  • Otomobil: %13,03 Azalış  > 7.227
  • Hafif Ticari Araç: %20,87 Azalış > 15.528

* İlk 5 Ay: %4,8 Azalış > 229,556

* 2018 Tahmin: 925 bin – 975 bin

Diğer Gelişmeler

  1. Reel Efektif Döviz Kuru: Mayıs ayında reel efektif döviz kuru 77,85 oldu. Bu rakamla birlikte TL’nin reel değeri endeksin yayınlanmaya başladığı Ocak 2003’ten bu yana en düşük seviyeye geldi.
  2. Moody’s Türkiye Bankacılık: Moody’s, 17 Türk bankasının notunu düşürürken; bu 17 bankayı da kapsayan toplam 19 finansal kurumu daha fazla not indirimi için izlemeye aldı. Moody’s, dün yaptığı açıklamada da 11 Türk şirketin kredi notunu indirim için izlemeye aldığını duyurmuştu.
  3. Dünya Bankası Türkiye Büyüme: Dünya Bankası daha önce %3,5 olarak açıkladığı Türkiye’nin 2018 yılı büyüme tahminini Küresel Ekonomik Beklentiler raporunda %4,5 düzeyine yükseltti. Kurum, %4,0 düzeyinde olan 2019 yılı büyüme tahminini ise korudu.
  4. TCMB Mayıs Ayı Enflasyon Raporu: Raporda enflasyondaki yükselişin alt gruplar geneline yayıldığı; gıda enflasyonunun işlenmiş gıda fiyatlarındaki ılımlı artışa karşın, işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı olarak yükseldiği ve enerji enflasyonunun petrol fiyatları ve döviz kuru gelişmelerine bağlı olarak yukarı yönlü seyrini sürdürdüğü belirtildi.
  5. Maliye Bakanı Açıklama: Bakan Ağbal, yaptığı açıklamada, Türkiye’de enflasyonun büyük ölçüde maliyet kaynaklı olduğunu belirtti. Önümüzdeki aylarda enflasyonda belli ölçüde hızlanma beklediğini belirtti. Vergi indirimleri de dahil olmak üzere, enflasyon karşıtı önlemler alınacağını ifade etti.

Küresel Gelişmeler

ABD

ABD Dış Ticaret: ABD’de dış ticaret açığı Nisan’da 46,2 Milyar Dolardır. Bunlar ile son 7 ayın en düşük seviyesine geriledi. Korumacı politikaların etkisinin yakından izlendiği ülkede Nisan ayında ithalattaki daralmadan ziyade ihracatta kaydedilen beklenmedik artış dış ticaret açığının azalmasında etkili oldu.

AVRUPA BİRLİĞİ

  • Euro Bölgesi Tahvil Alımı: Çeşitli kaynaklardan derlenen habere göre Euro Bölgesi’nin parasal gelişmeye son vereceği tarihi 14 Haziran tarihli toplantıda tartışmaya açabileceği açıklandı. Şu anki piyasa beklentileri Eylül ayından önce bir çıkış senaryosunu fiyatlamadı. Haber akışı ile Euro hafta içerisinde değer kazandı.
  • AB Ticaret Savaşları: Hafta içinde ABD’nin ithal çelik ve alüminyum kararına karşı misilleme oldu. Bu temmuz ayında yapılmasını öngören kararı onayladı. İlk aşamada ABD ürünlerine 2,8 Milyar Euro’luk ilave bir gümrük vergisi getireceğini açıkladı. 3,6 Milyar Euro’luk diğer kısım hakkında kararın ileride alınacağı ifade eder.

KÜRESEL GELİŞMELER

  • Kuzey Kore & ABD Görüşme: Daha öncesinde Trump tarafından iptal edilen görüşme var. Böylece, olan müzakereler neticesinde yeniden programa girmişti. Bu bağlamda öngörülen takvimde Trump ile Kim arasındaki ilk görüşme var. 12 Haziran’da yerel saatle 09.00’da Singapur’da yapılacak.
  • Japonya Büyüme: Yıllıklandırılmış verilere göre 2018’in ilk çeyreğinde Japonya ekonomisi yıllık %0,6 oranında düşüş
    kaydetti. Son 8 çeyrektir ilk defa daralan Japon ekonomisindedir. İç talebin zayıf katkısı bu durumu tetiklemeyi sürdürüyor.

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00