Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Kefillik-Kefalet Süresi Ne Kadardır

kefalet suresi 1

Kredi işlemlerinde verilen kefillikte kefalet süresi ne kadardır, ne zaman sona erer ve zaman aşımı hakkında detalı açıklamalar…

Kefalet Süresi

  1. Bir gerçek kişi ( gerçek kişinin tacir olup olmaması önemli değildir) tarafından verilmiş olan her türlü kefalet ( adi ve müteselsil olması fark etmeksizin), buna ilişkin sözleşmenin kurulmasından başlayarak on yılın geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkar.
  2. Tüzel kişi kefillerde süre sınırlaması yoktur.
  3. On yıllık sürenin başlangıcı, kefilin kredi sözleşmesine imza atma tarihi veya kefalet sözleşmesine imza atma tarihidir. Borcun doğumu (kredinin kullanımı) veya borcun muacceliyet tarihi kefalet süresi için önemli değildir. Örneğin, 01.07.2012 tarihinde imzalanan kredi (kefalet) sözleşmesine karşın kredinin hiç kullanılmaması halinde kefalet 30.06.2021 tarihinde sona erer. Kredinin 01.01.2021 tarihinde kullanılması halinde ise 6 aylık bir süre kalmış olur.
  4. Kefalet en fazla 10 yıllık bir süre için bir kez daha uzatılarak 20 yıla çıkarılabilir.
  5. Kefalet süresi, en erken kefaletin sona ermesinden bir yıl önce yapılmak kaydıyla uzatılabilir. Bir başka anlatımla, sürenin sona ermesinden 1 yıldan önceki dönemlerde yenilenmesi mümkün değildir. Kefalet süresi 10. yılın sonunda dolacağından, ancak 9. yıldan itibaren bir yıllık süre içinde yenilenebilir veya aynı borç için yeni bir kefalet alınabilir.
  6. Kefalet süresinin uzatılması, yenilenmesi veya kefaletin yenilenmesi de kefalet şekil şartlarına tabidir. Buna göre;

a) Kefillerin el yazısı ile kefalet miktarı, kefalet (uzatma tarihi) ve müteselsil kefalet durumunun yazılması gerekir.
b) Kefil yenileme (uzatma) tarihinde evli ise (sonradan evlenilmiş olabilir) eşlerinden kefalet uzatımı (yenilenmesi ) için rıza alınmalıdır.
c) TBK geçmişe yönelik olarak da uygulanacağından, eski (01.07.2012 tarihinden önceki) kredi sözleşmelerine ve sair sözleşmelere dayalı verilen krediler ve diğer işlemler için de kefaletlerin yenilenmesi zorunludur. Buna göre:

i) 01.07.2012 tarihinden önce imzalanan kefaletlerin süresi hesaplamada nazara alınacaktır. Örneğin, 01.07.2009 tarihli bir sözleşmede kefalet süresi gerçek kişiler için 01.07.2019 tarihinde sona erecektir.

ii) Bu nedenle her kredi kullanımı esnasında, kredi sözleşmesi ve sair sözleşmelerin tarih kontrolleri sağlanır ve kefilin bir şekilde kredi vs. sonra kefalet süresi bittiği gerekçesi olmamalıdır.

iii) Eski tarihli kredi ve sair sözleşmeler yerine yeni tarihli kredi sözleşmesi alınması en risksiz yöntemdir.

Önerilen yazı; kefil eş rızası nedir?

kefillik nasıl sona erer, kefillik kaç yılda düşer, kefil kefillikten nasıl kurtulur, kefillikte zaman aşımı süresi, kefalet süresi 10 yıl, müteselsil kefillik ne zaman sona erer, kefillikten nasıl kurtulunur

Önerilen Yazılar

4 Yorumlar

Hakan kaplan Mayıs 25, 2019 - 10:39 pm

Ben 2010 krediye kefil oldum 3 yıllık bu kredi bitti ve arkadaş 2 yıl sonra bi kredi daha kullandı ama ben o kredi için imza atmadım banka bununla ilgili beni sorumlu tutabilirmi

Cevap Yazın
Murat Nisan 29, 2019 - 12:42 am

“On yıllık sürenin başlangıcı, kefilin kredi sözleşmesine imza atma tarihi veya kefalet sözleşmesine imza atma tarihidir. Borcun doğumu (kredinin kullanımı) veya borcun muacceliyet tarihi kefalet süresi için önemli değildir. Örneğin, 01.07.2012 tarihinde imzalanan kredi (kefalet) sözleşmesine karşın kredinin hiç kullanılmaması halinde kefalet 30.06.2021 tarihinde sona erer. Kredinin 01.01.2021 tarihinde kullanılması halinde ise 6 aylık bir süre kalmış olur.”

Bu maddenin dayandığı kanun maddesini nereden bulabilirim ?

Cevap Yazın
mersin Nisan 20, 2019 - 12:47 am

Benimde aynı şekilde. 2012 de evimi ipotek ettirmiştim borclu ödemesini yaptımı yapmadımı bilmiyorum. Sonra o evi sattık ipoteği kaldırdık. Başka bi ev aldık. 6-7 yıl aradan sonra geçen ay evime ipotek gelecek diye tebligat yapıldı. Beni kefil göstermişler ama ben imza falan atmadım. İtiraz ettim. Şuan beklemede. Sizce ne olabilir.

Cevap Yazın
Erdoğan özer Nisan 1, 2019 - 11:04 am

Temmuz 2007de çekilen bir zirai kredi ye kefil olmuştum borç lu bugüne kadar hiç ödeme yapmamış 10 yılı geçmesine rağmen banka üzerime kayıtlı 1adet evimi satışa çıkartmış bu satışı nasıl durdura bilirim bu kefillikden nasıl kurtulurum
Bana bir yol gösterirseniz çok memnun olurum

Cevap Yazın

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00