Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

FED’in Yeni Başkanından Ticaret Savaşları Kaygısı

Ticaret Savaşları Kaygısı: Fed’in yeni başkanından gelen şahin mesajlar ve “ticaret savaşları” kaygıları, riskten kaçışı körükledi.

ABD’de 2017 yılı son çeyrek yıllıklandırılmış büyüme hızı ilk açıklamadaki %2,6’dan beklentiler dahilinde %2,5’e revize edilirken, Ocak ayında Fed’in ana enflasyon göstergesi olarak izlediği bireysel tüketim harcamaları fiyatları yıllık bazda %1,5 ile fiyat baskısının şimdilik ılımlı kaldığını gösterdi. Son dönemde gelen veriler ise yılın ilk çeyreğinde ekonominin %3’ün de üzerinde görece güçlü bir büyüme kaydettiğine işaret ederken, yeni Fed Başkanı Powell da senatörlere yaptığı ilk resmi konuşmasında olumlu bir ekonomik görünüm olduğunu vurgulayarak görece şahin mesajlar verdi.

Ticaret Savaşları Kaygısı

Powell’ın, ABD ekonomisinin aşırı ısındığına dair bir işaret görmediğini ancak uygun zemin bulunuyor. Kademeli faiz artırımlarının hızlı olabileceğini söylemesi ile 2018’de üç faiz artırımı nihayet tamamen piyasalarca fiyatlanmaya başlandı. Dördüncü faiz artırım beklentileri de canlandı. Başkan Trump’ın korumacılığa yönelik önlemler kapsamında çeliğe %25, alüminyuma da %10 gümrük vergisi getireceğini açıklamadı. Küresel çapta “ticaret savaşlarına” yol açacağına dair endişeleri artırarak finansal piyasalarda riskten kaçışı körükledi. Yeni haftada imzalanması beklenen karara, Avrupa Birliği benzer şekilde karşı önlemler alınacağını duyurdu.

Ticaret Savaşları Kaygısı

FED ve IMF

Trump’ın açıklamaları sonrası Beyaz Saray Sözcüsü’nün “sadece bir niyetten ibaret” olduğunu söyledi. Başta senatörlerden, Fed ve IMF’ten olmak üzere birçok kesimden karşı görüş deklare edilmesi düzenleme ile ilgili belirsizliğe işaret ediyor. Trump eleştirilere rağmen kararlı olduğu mesajını verirken, Fransa Ekonomi Bakanı Le Maire ise Avrupa’nın da büyük teknoloji şirketlerinin gelirlerine %2 ila %6 oranında ek vergi getirilebileceğini söyledi. Uzun vadede “yükselen faizler” nedeniyle oluşan endişelerden daha kaygı verici bir tartışmaya işaret eden “ticaret savaşları” borsalarda %2’ye, dolar endeksinde de %1’e varan değer kayıplarına yol açarken, ABD 10 yıllık getirilerinin de %2,79’a kadar inmesine neden oldu.

Yeni haftada AMB Toplantısı ve ABD istihdam verileri önemli olacak.

Öncü hesaplamalara göre, Euro Bölgesi’nde yıllık tüketici enflasyonu Ocak’taki %1,3. Şubat’ta geçici yüksek baz etkisiyle beklentilere paralel olarak %1,2’ye geriledi. Bu dönemde yıllık çekirdek enflasyon %1,0 ile değişmedi. Bölgede işsizlik oranı ise Ocak’ta bir önceki ayda olduğu gibi, 2008 sonundan beri en düşük seviye olan %8,6’da sabit kaldı. Yakın dönemdeki düşük enflasyonun yılın geri kalanında kademeli bir şekilde yükseldi. 2019’da %2,0’lik hedefe rahatlıkla ulaşacağı yönündeki beklentiler Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) süregelen siyasi belirsizliklere rağmen para politikasını normalleştirme isteğini canlı tutuyor.

Almanya’da koalisyonun nihayet beklendiği gibi kurulmuş olmasının ardından İtalya’daki seçimlerin olası ekonomik sonuçları dikkatle izleniyor. Yeni haftada AMB’nin mevcut politikasını koruması beklense de toplantı sonrası vereceği mesajlar oldukça kritik olacak. Geçen haftaki açıklamasında AMB Başkanı Draghi, Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, kurlardaki oynaklık ve döviz hareketlerinin yakın izlemeyi gerektirdiğini vurguladı. Draghi’nin açıklamaları Euro’daki değerlenmeden memnun olmadığı izlenimine işaret etse de, 1,2150 seviyesine kadar gerileyen Euro/Dolar şimdilik 1,23 civarında dalgalanıyor.

Çin’de Şubat ayı aktivite endeksleri yılbaşının da olumsuz etkisiyle beklentilerin altında kalarak imalat sanayinde Temmuz 2006’dan beri, hizmet sektöründe de son dört ayın en düşüğüne indi.

İngiltere’nin AB’den ayrılık sürecine dair taslak metin üzerinde tarafların anlaşması için süre daralıyor. Halen derin görüş farklılıklarının bulunması sterlinin dolara karşı 1,37 ile 1,5 ayın en düşüğüne inmesine neden oldu. Analistler İngiltere Başbakanı May’in erken seçime gitmek zorunda kalabileceğine dikkat çekiyor. Yeni haftada küresel piyasalar açısından, siyasi haber akışı ve AMB Toplantısı’nın yanı sıra, ABD’de istihdam, Çin’de de enflasyon rakamları önemli olacak.

Ticaret Savaşları Kaygısı

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00