Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Antalya En Güzel Antik Kenti

Antalya En Güzel Antik Kenti

Antalya En Güzel Antik Kenti: Antalya doğal güzellikleri kadar tarihsel zenginlikleriyle de ünlüdür. Hem plajlarda tatil yapıp hem de tarihsel kültürel öge görmek isteyenleri tatmin eden Antalya binlerce yıllık antik şehirleriyle ziyaretçilerinden tam not almaktadır.

Antalya En Güzel 7 Antik Kenti

Antalya’nın en güzel 7 antik kenti aşağıda listeledik. Sırasıyla Phaselis Antik Şehri, Aspendos Antik Kenti, Termessos Antik Şehri, Perge Antik Kenti, Xanthos Antik Kenti, Patara Antik Kenti, Selge Antik Kenti.

Antalya En Güzel Antik Kenti

Phaselis Antik Şehri

Kemerde bulunan Phaselis Antik Şehri her yaştan ziyaretçi çekmektedir. Likyalılar tarafından M.Ö 7. yüzyılda kurulmuştur. Likya ve Roma devrinde de doğu kıyısının en büyük limanı olmuştur Phaselis.

Bölgesinde Antalya’nın en güzel plajlarından birini içeren bu kent, ortasında büyük bir cadde içerir. Liman dışında kentte görülecek başka şeylerde vardır örneğin; Agora, Tiyatro, Hadrian Su Yolu Kapısı.

Ayrıca kentten çıkarılan birçok eser Antalya Arkeoloji Müzesinde yer almaktadır.

Aspendos… Antalya En Güzel Antik Kenti Arasında ve Simge Niteliğindedir

Aspendos adeta Antalya’nın simgesi olmuştur. Aspendos Antik Kenti’nin en çok bilinen eseri Aspendos Antik Tiyatrosu Antalya’nın Serik ilçesinde yer almaktadır.

Tiyatro M.S 2. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilmiştir ve günümüze kadar gayet iyi korunmuştur.

Tiyatronun inşaatına 138’de başlanmış 164’te tamamlanmıştır. Mimarının Aspendos’lu Theodoros’un oğlu Zenon olduğu söylenmektedir.

Tiyatronun hikâyesi ise acıklı ancak bir o kadar daha büyüleyicidir. O zamanın Aspendos Kralı kızını evlendirmek ister ama kiminle evlendireceğini bilemez. Bunun için bir yarışma düzenler ve kızını şehre en büyük faydayı sağlayana vereceğini söyler. Bunun üzerine iki kardeş çalışmalara başlar. Biri dağlardan engebeli arazilerden şehre su getirir, diğeri ise Aspendos Antik Tiyatrosunu yapar.

Ancak tiyatronun en büyük özelliği ise tiyatroda ortada yere düşen bir sikkenin sesinin bile en arkaya gitmesidir. Kral ilk önce şehre su getiren kardeşten etkilenir ancak diğer kardeş Kralı tiyatroda bir oyun izlemeye çağırır. Tiyatroya gelen kral, tiyatrodan çok etkilenir ve kızını kime vereceğini bilemez. En sonunda büyük bir kılıç alan kral kızını ortadan ikiye böler ve kardeşler arasında paylaştırır.

Aspendos Antik Tiyatro’su ziyaret saatleri ve giriş ücreti

Aspendos Antik Tiyatro’suna giriş kişi başı olmak üzere 42 TL’dir.

Ziyaret saatleri ise 15 Nisan – 2 Ekim 08.00-19.00, 3 Ekim – 14 Nisan 08.00-17.00’dır.

Termessos Antik Şehri

Antalya’nın 30 km kuzeybatısında yer alan Termessos Antik Kenti, 1150 rakımda bulunur. Güllük dağının tepesinde bir platoya kurulmuştur. Anadolu da bulunan en eski halklardan biri olan Solymler tarafından kurulmuştur.

Büyük İskender M.Ö 333’de burayı kuşatmış ancak alamamıştır. Termessoslular son derece iyi bir savunma yapmışlardır. Şehir daha sonraları Roma’ya bağlanmış fakat özerklik verilmiştir.

Termessos Antik Kentine giriş 5 TL’dir.

Perge Antik Kenti

Antalya’ya 18 kilometre uzaklıkta yer alan Aksu ilçesinde bulunan Perge Antik Kenti çok sayıda çeşmeleri ve gayet geniş hamamları sayesinde “Su Şehri” olarak da bilinir. Kurşunlu şelalesine 8 km uzaklıkta olduğu için şelaleye gelen çoğu ziyaretçinin buraya da geldiği söylenebilir.

Perge Antik Kentinde 15 bin kişilik Helen-Roma mimari yapısından bir adet antik tiyatro ve 12 bin kişilik bir stadyum bulunmaktadır. Ayrıca son derece iyi korunan Stadion, Agora ve su kanalı olan sütunlarla dolu olan caddesi görülmeye değer yerlerdendir.

Kilikya-Pisidia ticaret yolunun üzerinde bulunan Perge Antik kenti, Hristiyanlar için de önemli bir merkez. Çünkü Hristiyanlığın yayılmasında büyük rol oynayan St.Paul burayı iki defa ziyaret etmiştir.

Ayrıca burası UNESCO Dünya Mirası Geçici listesine de eklenmiştir. Şehir aynı zamanda  heykelleriyle de ünlüdür ve buradan çıkartılan çoğu parça Antalya Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.

Perge Antik Kenti ziyaret saatleri ve giriş ücreti

Perge Antik Kenti yaz sezonu 1 Nisan – 31 Ekim 08.30-19.00, kış sezonu 08.30-17.30 haftanın 7 günü hizmet vermektedir. Böylece Perge Antik kenti Giriş ücreti ise 50 TL’dir. Müze kart geçmektedir.

Xanthos Antik Kenti

Antalya’da Kınık beldesinde yer alan bu antik kent her yıl hem yurt içinden hem de yurt dışından binlerce ziyaretçi çekmektedir.

Kınık beldesinde yer alan antik kent, Xanthos Nehri günümüzde ki ismiyle Esen çayı kenarındaki iki tepeye kurulmuştur. İlk tepedeki  Esen Çayının kenarındaki keskin bir kayalık şeklinde yükselen Likya akropolü; diğeri ise öteki tepedeki daha geniş olan Roma Akropolüdür. Likya Devletinin idari merkezi olarak bilinen Xanthos ‘un ismi Likya kaynaklarına göre ARNNA biçiminde geçmektedir. Homeros destanında Xanthos ‘luların Troya savaşına katıldığını yazmıştır ancak bu pek mümkün görülmemektedir çünkü şehirdeki en eski kalıntının M.Ö 8. yüzyıldan kalmasıdır.

Xanthos Antik Kentini ilk kez 1838’de Ch.Fellows keşfetmiştir. Bu kişi çoğu tarihi eseri Londra’ya kaçırmıştır. Bugün İngiltere’de British Museum’da Lykia salonunda buradan kaçırılan birçok parça sergilenmektedir. .Xanthos Antik Kenti UNESCO Dünya Kültür  Mirası listesine dahil edilmiştir.

Patara Antalya En Güzel Antik Kenti Arasındadır

Antalya ilinde  Fethiye-Kalkan arasında yer alan Patara Antik Kenti, Xanthos Vadisi’nin güneybatısında Ovagelmiş köyünün sınırları içerisindedir. Likya Devlet’inin en önemli şehirlerinden birisidir.

Kentte kazılar hala devam etmektedir. Ancak şehir tarihsel ve kültürel değerlerinin yanında doğal yaşam içinde çok önemlidir. Akdeniz kaplumbağalarının ve Caretta-carettalar’ın yumurta bıraktıkları ender sahillerden birisidir.

M.Ö 13. yüzyılda geçen bir Hitit kitabesinde şehrin adının Patar olduğu geçer. Tepecik Akropolü’nde bulunan seramik parçaları Orta Tunç Çağından kalmadır. Ayrıca bazı ele geçirilen kalıntılara göre şehrin Demir Çağına kadar gittiği görülmektedir. Bu da şehrin ne kadar eski olduğunu gösterir.

Patara M.Ö 3. yüzyılda Ptolemaios tarafından fethedildikten sonra Likya’nın en önemli kenti haline gelir. M.Ö 2. yüzyılda Likya’nın Seleukos Krallığı tarafından kontrol altına alınmasıyla Patara antik kenti Likya’nın başkenti olur. Daha sonra Roma İmparatorluğu kontrolüne geçen Patara önemini yitirmez. Roma Valilerinin idari merkezi haline gelen Patara aynı zamanda bir deniz üssü görevi de görür.

Şehre günümüzde giriş yapmak isteyenler Roma Zafer Takı’ndan giriş yapacaklardır. Eser çok iyi korumuş ve günümüze kadar gelmiştir. M.S 100’lü yıllarda bölgenin valisi adına inşa edildiği bilinmektedir. Roma Zafer Takı’nın batısında Likya lahitlerinin bulunduğu mezar alanı bulunur. Kentin güneyinde ise depremden sonra tekrar inşa edilen tiyatro yer alır.

Şehrin izlenebildiği en güzel yer olan Kurşunlu Tepesinden izlemeye başlarsanız şehre birçok başka eser de göreceksiniz. Bunlardan bazıları; Vespasian Hamamı, Korinth Tapınağı, şehrin ana caddesi, şehrin limanı ve tahıl ambarı rahatlıkla görür. Tepenin kuzeybatısında bulunan tahıl ambarı(granarium) Patara Antik Kentinin günümüze kadar ulaşan kalıntılarından birisi olup İmparator Hadrian ve karısı tarafanından M.S 2. yüzyılda yaptırılmıştır.

Tiyatronun kuzeyinde şehrin en önemli yapısı, çok önemli toplantılara ev sahipliği yapan Parlemento binası yer alıyor. Şehrin su kaynağı ise şehrin 20 km kuzeyinden İslamlar köyü çevresinden Kızıltepe kayalıklarından getirilmiştir.

Patara Antik Kentine nasıl gidilir?

Pataraya gitmek isteyen ziyaretçiler Kaş’tan ve Kalkan beldesinden kalkan turlarla gidebilirler.

Patara Antik Kenti ziyaret saatleri

Patara Antik Kentine yaz dönemi ziyaret saatleri 15 Nisan- 2 Ekim arası 08.30-19.30 ve kış dönemi 3 Ekim- 14 Nisan arası 08.30-17.00 arası ziyarete açıktır. Haftanın 7 günü hizmete açık olan kent, dini bayramlarda öğlene kadar açıktır.

Selge Antik Kenti

Selge Antik Kenti Antalya’da Manavgat ilçesinde, Altınkaya Mahallesinde yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık 80 km uzaklıktadır.

Pisidya Bölgesinin önemli kentlerinden birisi olan Selge Antik Kenti Aspendos Antik Kentiyle iyi ilişkiler geliştirmişti. Pers istilası öncesinde Lidya krallığı kontrolündeydi. Daha sonra M.S 334’te Büyük İskender tarafından Pers İmparatorluğundan kurtarılarak bağımsız kaldı.

En parlak dönemini Roma İmparatorluğu kontrolünde olduğu zamanlar yaşadığı düşünülmektedir. Strabona göre nüfusun yirmi bin kişiye kadar çıktığı öne sürülmüştür. Daha sonra M.S 13. yüzyılda Türkler tarafından fethedilir ve şehir Zerk adı verilen göçer bir yerleşime evrilir. 

Günümüze ulaşan eserlerin çoğu surlardan ve akropolisten ibarettir. Bunların yanı sıra Gymnasium, Stoa, Stadium ve bazilika tarihi eserleri de günümüze ulaşmıştır. Ancak günümüze kadar en iyi korunan yapı kesin olarak tiyatrodur. Bunun nedenlerinden birisi ise tiyaronun M.S 3. yüzyılda restore edilmesidir.

Selge Antik Kenti aynı zamanda birçok endemik bitki türüne sahip olup, harika bir coğrafyaya sahiptir.

Selge Antik Kenti ulaşım

Özel aracınızla gidecek iseniz eğer  Antalya-Alanya yolu üzerinde giderken Aspendos yol dönemecine girmeniz ve yaklaşık 5 kilometre kadar gitmeniz gerekiyor. Ardından 5 kilometre gittikten sonra sağa sapıp, kanyon vadiyi geçmelisiniz.

Otobüsle gitmek isterseniz Antalya Terminaline gitmeniz ve Köprülü Kanyon ve Selge Antik Kentine giden minibüsleri bulmanız gerekmekte.

Hem tarih hem de doğa gezisi için diğer alternatif olan Datça gezilecek yerler yazımıza tıklayın.

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00