Yazı Başlıkları
Tüketilebilir olan mantarlar günümüzde yalnızca kültür mantarından ibaret değildir. Bu çeşitlerin başında; kültür, ayı, istiridye, yumurta ve kuzu mantarları gelir. Ayrıca besin değerlerinin oldukça yüksek olması, kalori alınmasından ziyade yakılmasını sağlayan besinler olması ve lezzetli olmasından dolayı mantar tüketimi yapan nüfus miktarı fazladır. Ayrıca her mevsim tüketilen mantarlar, yetiştiriciliği yapılması halinde de ciddi mal kazançlarına imkan sağlayacaktır. Bu bağlamda; mantar yetiştiriciliği yaparak para kazanma mümkün müdür, ne kadar kazanır ve hangi yetiştirme ile satım stratejileri uygulanmalıdır, sorgulamalıdır.
Mantar Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanma Mümkün Mü?
Mantar tüketimi, pizzadan makarnaya, ana yemeklerden ara yemeklere kadar her öğün içerisinde gerçekleştirir. Bu da insanların mantara ihtiyaç duymalarına neden olacağı için, bu ihtiyaca yönelik iş kolunda yer almak karlıdır. Özellikle orta ve büyük çaplı işletmelerin oluşturulması ile kazanç fazla olacakken, kişinin kendi halinde ve evinin etrafında da mantar yetiştirmesiyle para kazanması mümkündür.
Mantar Yetiştiriciliğiyle Ne Kadar Para Kazanma Mümkün?
Mantar yetiştirmeye karar veren ve bunu ticari hayata dökmek isteyen her insan aynı paraları kazanamaz. Çünkü bu aşamada ticari kabiliyet ve; pazara yakınlık, yapılan anlaşmalarla toptan satım fiyatı ve ne kadar satım yapılacağı değişecektir.
Doğal olarak:
- Küçük işletmelerin ayda ortalama üç bin lira
- Orta işletmelerin yedi ile on beş bin lira
- Büyük işletmelerin ise on beş bin lirayı aşkın
Miktarlarda kazanç elde etmesi muhtemeldir.
Mantar Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanma Stratejileri
Mantar yetiştiriciliği yapacak olan kişiler, eğer imkanları varsa her yetişme alanı içerisinde tek tip olan mantar yetiştirmelidirler. Çünkü mantar çeşitlerinin ihtiyaç duyduğu bakım, nem ve sıcaklık birbirinden çok ayrıdır. Her mantar için aynı işlem olduğunda ise kimisinin çürümeye başladığı, kimisininse çok hızlı büyüdüğü olur.
Bu tip durumlarda beklenen mahsul oranı azalacaktır. Hem bakım işlemleri zorlayacak hem de kişinin beklediği kazancın altında kalmasına neden olur. Doğal olarak da seralar veya kısımlara ayrı toprak alanları içerisinde birer tip mantar yetişmesi gerekir. Böylece her birinin özüne uygun olarak bakılması gerekecektir.
1 Yorum
Mantar yetiştiriciliği yapmak gerçekten ilginç bir iş gibi görünüyor. Fakat bu alanda ne kadar kazanç elde edilebilir? Yazıda buna dair daha fazla bilgi verilseydi çok daha faydalı olabilirdi. Teşekkürler!