Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Kambiyo Nedir? İşlemleri, Tanımlar

kambiyo islemleri tranfer 1

Kambiyo Nedir? İşlemleri, Tanımlar: Kambiyo dış ticaret işlemlerinde kullanılan ve ticaret işlemlerindeki döviz havale ve transferi şeklinde tanımlanır. Buna örnek olarak TL para cinsinde gönderdiğimiz elektronik fon transferi (EFT) verilebilir.

Kambiyo İşlemleri

Tanımlar

Kambiyo: Değiştirme, bozdurma anlamına gelen Kambiyo “dış ticaret” işlemleri açısından; yabancı paraların ve bu paraların temsil ettiği kıymetlerin alımı, satımı, bir yerden başka bir yere transferi (bankaların dövizle ilgilenen birimleri) şeklinde ifade edilmektedir.

Kambiyo

Efektif: Banknot şeklindeki bütün yabancı ülkeler paraları. Döviz (Kambiyo) Efektif dahil yabancı parayla ödemeyi sağlayan her nev’i hesap, belge ve vasıtaları ifade eder.

Konvertibilite: Bir ülke parasının cari kambiyo kurları üzerinden başka bir ülke parasına çevrilme serbestliğine “konvertibilite” denir.

Kur: Milli paranın yabancı ülke parasına göre veya yabancı ülke parasının milli paraya göre fiyatıdır.

Çapraz Kur: İki ülkenin para birimleri arasındaki değişim oranı.

Transfer: Sözcüğün kökü, öteye intikal ettirme anlamındadır. Kambiyoda; yabancı bir ülkedeki alacaklıya ödemede bulunmak için, göndericinin para hareketleri yapmaya yetkili bir bankaya veya kuruma müracaat etmesi ve banka veya kurumun da yabancı ülkedeki muhabirine döviz hesabından bu tutarın alacaklıya ödenmesi yolunda talimat vermesi “transfer” olarak ifade edilir.

Türk Parası Kıymetini Koruma Mevzuatı (T.P.K.K.): Türk Parası Kıymetini Koruma Mevzuatı, kambiyo ve dövizle ilgili konuları hükme bağlayan, mevzuattır. Bir ithalat ya da ihracat işleminde dövizin tahsili veya ödenmesi konusundaki kurallar bu mevzuatta yer alır. Döviz kaybına sebebiyet vermemek için alınacak önlemler, sebebiyet verilmesi halinde uygulanacak müeyyideler bu mevzuatta belirtilmiştir.

T.P.K.K. Hakkında 1567 Sayılı Kanun: 25/02/1930 yılında yayımlanan 1567 sayılı kanun T.P.K.K. hakkında esasa taalluk eden hususları kapsar.

  1. Yurt Dışına Gönderilecek (Mesnetsiz) Döviz Havaleleri
  2. Yurt Dışından Gelen Dövizli Havaleler

KAMBİYO MEVZUATI

Türk Parası Kıymetini Koruma Mevzuatı

  • 25.02.1930 Tarih 1433 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 1567 Sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Kanunu.
  • 11.08.1989 Tarih 20249 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 32 Sayılı Karar.
  • Başbakanlık Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığının 2008- 32/34 Sayılı Tebliği
  • T.C. Merkez Bankasının 1-M Sayılı Genelgesi

Dış Ticaret Mevzuatı

  • İthalat ve İhracat Rejimi Kararları
  • İthalat ve İhracat Yönetmelikleri

Gümrük Kanunu

  • (Kanun No: 4458 Kabul Tarihi:27.10.1999)

Kambiyo senedi için; Senet Nedir? Nasıl Doldurulur?

Önerilen Yazılar

3 Yorumlar

Betül Haziran 17, 2019 - 12:14 pm

İhracatçılara kambiyo vergisi müjdesi..
Yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile sanayi sicil belgesi sahibi işletmeler ve ihracatçı birliklerine üye ihracatçılardan artık kambiyo vergisi alınmayacak. İhracatçılar artık döviz alımı yaparken vergiye tabi tutulmayacak ve ihracatçılar döviz spekülasyonlarını önlemek için alınan tedbirlerden olumsuz manada etkilenmeyecek.

Cevap Yazın
Kambiyoda Vergi Mayıs 19, 2019 - 11:52 am

Kambiyoda vergi artışı..
Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre bankalar ile yetkili kuruluşların birbirleri ile yaptıkları ve Hazine’ye yapılan kambiyo satışlarında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) sıfır olarak belirlendi. Ayrıca döviz kredisinin ödenmesi için, krediyi veren banka tarafından krediyi alana yapılan kambiyo satışlarında da BSMV sıfır olarak tespit edildi. Diğer kambiyo muamelelerinde ise satış tutarı üzerinden %0,1 oranında BSMV alınacak. Yapılan değişiklik ile aylık 2 milyar liralık vergi geliri sağlanacağı hesaplanıyor. Bu adım ayrıca, dövizden caydırma amaçlı olarak da değerlendiriliyor.

Cevap Yazın
Bahadır Haziran 9, 2018 - 7:34 pm

Yurt Dışına Gönderilecek (Mesnetsiz) Döviz Havaleleri:
Kişilerin herhangi bir mesnet teşkil etmeden, yani serbest şekilde yapacakları döviz transferlerinde 50.000.-USD ve yukarısı (muadili dövizler dahil) meblağların T.C. Merkez Bankasına bildirimi zorunludur.

Cevap Yazın

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00