Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

İşsizlik Oranı ve İşgücü İstatistikleri

issizlik orani 1

İşsizlik Oranı ve İşgücü İstatistikleri: İşgücü istatistiklerinde kullanılan işsiz tanımına referans dönemi içinde istihdam halinde olmayan kişilerden iş aramak için son dört hafta içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış ve 2 hafta içinde işbaşı yapabilecek durumda olan kurumsal olmayan çalışma çağındaki tüm kişiler dahil edilmektedir.

Bu tanımla bakıldığında, işsiz sınıfına girebilmek için aktif iş arama eyleminde bulunuyor olmak temel kriterdir. Dolayısıyla eğitim hayatı devam edenler, ev işleriyle meşgul olanlar, mevsimsel çalışanlar, iş aramadığı halde çalışmaya hazır olanlar ya da emekliler bu sınıflandırmaya dahil edilmemektedir.

İşsizlik Oranı bu bağlamda değerlendirildiğinde toplam işsiz nüfusun; işgücüne katılan ya da katılmak isteyen toplam nüfus içerisindeki oranı olarak hesaplanmaktadır.

İşsizlik Oranı ve İşgücü İstatistikleri (Nisan 2018)

2017 yılının başından bu yana ılımlı bir ivme ile de olsa devam eden istihdam ve işgücü görünümündeki toparlanma arındırılmış göstergelerde Nisan ayında hız kaybetti. 2018’in Nisan ayı itibariyle mevsimsellikten arındırılmış verilere göre Türkiye’deki işsiz sayısı 3,29 Milyon olurken, toplam istihdam edilen kişi sayısı ise 28,82 Milyon oldu.

Nisan ayı iş gücü istatistiklerinde mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı bir önceki yıla göre 0,8 puan gerileyerek %10,3 olarak gerçekleşti. Bu dönemde tarım dışı işsizlik oranı 1,0 puan gerileyerek %12,2 olurken; genç işsizlik oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 3,6 puan gerileyerek %17,9 seviyesinde dengelendi. Yine arındırılmış verilere göre işgücüne katılım %53,1 seviyesinde gerçekleşirken tarihi yüksek seviyelerinde olmayı sürdürdü. İstihdam oranı ise bir önceki aya göre 0,1 puan gerileyerek %47,6 seviyesinde gerçekleşti.

Nisan ayında yıllık manada 862 bin yeni istihdam yaratılırken, işsiz sayısında 214 binlik bir gerileme yaşandı. Bu bağlamda değerlendirildiğinde son bir yılda 647 bin yeni iş gücü istihdam piyasasına dahil olmuş oldu.

Nisan ayındaki istihdam görünümünde tarım dışı istihdam %3,85 düzeyinde artış gerçekleştirdi. İnşaat sektöründeki istihdam %1,22 oranında gerilerken, sanayi istihdamındaki artış hızı bir önceki aya göre artarak %5,17 seviyesinde gerçekleşti. İstihdam piyasasında tarımın payı bir önceki yıla göre 0,6 puan azalarak %18,6’ya gerilerken; sanayi istihdamı 0,4 puan artışla payını %19,6’ye çıkardı. Aynı dönemde hizmet sektörü payını 0,5 puan artırırken, inşaat sektörünün payı ise 0,3 puan gerileyerek %7,3 seviyesinde gerçekleşti.

Nisan 2018 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan kayıt dışı çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,6 puan azalarak %33,3 olarak gerçekleşti.

Arındırılmamış iş gücü göstergelerine baktığımızda ise işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,9 puan gerileyerek %9,6 olurken işsiz sayısı da 3,09 Milyon olarak güncellendi. İşgücüne katılım ve istihdamdaki pozitif görünüm burada da kendini gösterirken; erkeklerin işgücüne katılım oranı %72,4; kadınların işgücüne katılım oranı ise %34,0 oldu.

Büyümedeki normalleşme ile birlikte işsizlik sayısındaki toparlanma ivmesinin yavaşlanması beklense de istihdamı artırıcı teşvikler işgücü piyasasında belirleyici olacak.

İşsizlik Oranı ve İşgücü İstatistikleri

Önerilen Yazılar

2 Yorumlar

Suleyman Mart 19, 2019 - 11:07 pm

Aralık ayı işsizlik rakamları açıklandı…
Türkiye İstatistik Kurumu aralık ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Açıklanan veriye göre aralık ayında işsiz sayısı 1 milyon 11 bin kişilik artışla 4 milyon 302 bin kişi oldu. Böylece Türkiye’de işsizlik oranı Aralık 2018’de bir önceki yılın aynı ayına göre 3,1 puan artarak yüzde 13,5’e yükseldi. Tarım dışı işsizlik oranı ise yıllık %14,9(+3,2) seviyesine ve genç işsizlik oranı yıllık %23(+4,2) seviyesine yükseldi.

Cevap Yazın
İşsiz Ocak 16, 2019 - 8:59 pm

İşsizlik beklentilerin üzerinde artıyor..
Ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın etkileri işsizlik oranlarında görülmeye devam ediyor. Ekim ayında işsizlik Mart 2017’den bu yana en yüksek seviyesini gördü. 2018’in Ekim ayı itibariyle mevsimsellikten arındırılmış verilere göre Türkiye’deki işsiz sayısı 3,74 milyon olurken, işsizlik oranı %11,5 düzeyine yükseldi.

Cevap Yazın

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00