Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Hisse Senedi Nedir, Nasıl Çıkar, Nasıl Alınır?

hisse senedi nedir

Hisse Senedi Nedir, Nasıl Alınır? Nasıl çıkarılır; Yeni yıla girmek üzereyken Aselsan, Trabzonspor, THY, Şişecam, Sasa, Sarky en çok sorgu alan hisseler arasında. Borsa İstanbul’un hızlı yükselişi Türk şirketleri hisse fiyatlarını etkiledi. Hisse senedi nedir, nasıl alınır, nasıl satılır yeni yatırımcılar için özet çıktılar…

Hisse Senedi

Ekonomi alanına hiç ilgisi olmayanlar dahi en azından televizyonların ekonomi bültenlerinde pek çok defa “hisse senedi” ismi ile karşılaşmıştır. Hisse senetleri, bilinen en eski yatırım araçlarından biri olarak kabul görür. Hatta borsaların kuruluş nedenlerinden biri de hisse senetleridir diyebiliriz. Bu yüksek hacimli yatırım aracı hakkında pek fazla bilgi sahibi değilseniz, bu içeriğimiz tam anlamıyla size göre. Hisse senedine dair detaylara gelin daha yakından bakalım.

Hisse Senetlerini Yakından Tanıyalım

Borsaların kurulmasına sebep olan hisse senetleri bilindiği üzere yatırım yapmanın bir diğer adı olmuştur. En bilinen tanımı ile hisse senedi; sermaye şirketlerinin ortaklarını ya da paylarını belgelemek adına verdikleri kıymetli evraklara denir. Likit, yani kolaylıkla nakit paraya çevrilebilen yatırım araçlarındandır. Hisse senetleri bu anlamda şirketlerin anaparalarına eşdeğerde parçalarından biridir. Bir anlamı da bir mülkiyet veya ortaklığı temsil etmesidir. Hisse senetleri ile ilgili en önemli bilgilerden biri de standart bir gelirlerinin olmamasıdır. Şirketlerin bilanço kazançlarına, yatırımlarındaki kararlarına göre iniş ve çıkışlar göstermesidir. Yatırımcılar, halka arz edilen hisse senetlerini alabilirler ve satabilirler. Bu, aynı zamanda yatırımcıların şirkete ortaklığını ifade eder ancak tabii bilinen anlamda bir ortalık değildir. Hisse senedi ile gerçekleşen ortalık, bir takım kısıtlı hakları da ifade eder.

Hisse senedini şirketler, yeni başlayacak iş girişimlerine nakit ihtiyaçlarını karşılamak için çıkarır. Bu amaçla hisselerini borsaya kaydettirirler. Yatırımcılar temel olarak bu kaydetlmiş hisseleri satın alarak şirkete nakit para yatırmış olurlar. Şirketin büyümesi ile yatırımcı payını almış olur.

Hisse senetlerinde spekülatif artışlar yüksek kazanç sağlayabildiği gibi çok yüksek risk de içerirler. Yatırımcı için bir alt veya üst limit sınırı da yoktur. Kıymetli evrak özelliğinden dolayı bazı haklar ve sorumlulukları beraberinde getirir. Hisse senedine bağlı olan haklar haricen devredilemediği gibi devredilmesi ile beraber temsil etmiş olduğu haklar devretmiş olur. Sorumluluklar ise sır saklama, taahhütleri yerine getirme ve de sözleşme şartlarına uymak olarak sıra alır.

Hangi Şirketler Hisse Senedi Çıkabilir?

Her şirket kendi hisse senedini çıkaramaz. Hisse senetleri “Sermaye Piyasası Kurulu” tarafından denetler. Türk Ticaret Kanunu hukuki niteliklerini inceler. Dolayısıyla Sermaye Piyasası Kurumu’ndan izin alarak anonim şirketler, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler, özel kanunla kurulan kurumlar hisse senedi çıkarır. Özel kanunla kurulmuş kurumlar arasında sigorta şirketleri, Kamu İktisadi Teşekkülleri, TC Merkez Bankası gibi kurumlar bulur.

Hisse Senedi Neden ve Nasıl Alınır?

Hisse senetlerini şirketler kurumsallaşmak için ve şeffaflık adına çıkarırlar.  Şirketler hisse senetlerini halka arz ederek gelir elde ederler. Bu şekilde de gerekli koşulları sağlayarak borsaya girerler. Hisse senetleri yatırımcılara sunulunca hem şirketler hem de yatırımcılar para kazanırlar. Borsada işlem gören şirketlerin hisse senetleri başarılarına göre ihtiyaçlarına kaynak bulur. Şirketlerin borsadaki performanslarına göre şirketlerine duyulan güven artar diyebiliriz. Yatırımcılar ise borsadaki şirketlerin bu performanslarını takip ederek kâr elde ederler. Yani temel düşünce düşük fiyattan alıp yüksek fiyata ulaşınca satmaktır. Bunu gerçekleştirmek için ise hisse fiyatlarının nelere göre değiştiği ile ilgili bilgi sahibi olmanız gerekir.

Yatırımcı olarak aldığınız hisse senedini beklediğiniz yükseliş gerçekleştiğinde satabilirsiniz. Bir hisse senedi alırken zaten yükseleceği beklentisi ile almış olursunuz. Hisse senedi alımı da oldukça kolaydır. Dijital bankacılık sistemlerini kullanıp alabilirsiniz. Kullandığınız bankanın telefonunuzdaki uygulamasına girerek, bilgisayarınızdan veya tabletinizden kolayca ulaşabilirsiniz. Yerli piyasaların haricinde dünyaca bilinen şirketlerin hisse senetlerini de alabilirsiniz.

Borsada işlemleri aracı kurumlar ile yapabilirsiniz. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından denetlenen bir kurum seçersiniz veya hesabını olan bankayı tercih edebilirsiniz. Aracı kurumu seçtikten sonra çerçeve sözleşmelerini imzalamanız gerekir. İmzaladıktan sonra hesabınıza işlem yapmak istediğiniz teminatı yatırabilirsiniz. Borsada ilgi alanlarınıza göre sektör seçebilirsiniz. Değişimleri daha kolay şekilde takip etmenizi sağlar. Bankacılık uygulamalarını kullanarak alım-satım emri verebilirsiniz.

Hisse Senedi Değerlemesi Nasıl Yapılır?

Önerilen Yazılar

1 Yorum

Hasan Ağustos 9, 2023 - 6:46 am

Makaleniz çok bilgilendiriciydi. Eğer bir şirketin hisse senedini alırsam, şirketin yönetiminde bir söz hakkım olur mu? Teşekkürler!

Cevap Yazın

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00