Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jetpack-social domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/birfinansci.com/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6114
Havale Nedir? Saatleri ve Ücreti - Bir Finansçı

Havale Nedir? Saatleri ve Ücreti

Havale Nedir

Havale Nedir, havale edenin, kendi hesabına, para, kıymetli evrak ya da diğer bir mislî eşyayı havale alıcısına vermek üzere havale ödeyicisini; bunları kendi adına kabul etmek üzere havale alıcısını yetkili kıldığı bir hukuki işlemdir.

Havale Nedir ?

Banka aracılığı ile yapılacak bir havale işleminde üç taraf bulunmaktadır. Bunlar,

  1. Amir: Havale emrini veren (gönderen),
  2. Lehtar: Lehine havale verilen (alıcı),
  3. Banka: Havaleyi ödemekle görevlendiren, gönderen ile alıcı arasındaki para gönderme işlemine aracılık eden taraf (ödeyen) şeklindedir.

Bu üçlü ilişki içinde amirin, (yollayıcı) iki türlü yetki vermesi söz konusudur:

  • Amir lehtara, gönderdiği parayı tahsil yetkisini verir.
  • Bankaya (havale ödeyicisine) belirli bir miktar paranın, belirttiği kişiye ödenmesi konusunda yetki verir.

Havale Ne Zaman Hesaba Geçer

Havale aynı banka üzerinden para transferi olduğundan aynı anda hesaba geçer. EFT ise Merkez Bankası üzerinden transfer edildiğinden 10 dakika kadar süre ile hesaba geçer.

Havale Saatleri

Havale saatleri aynı banka üzerinde gerçekleştirildiğinden 7/24 havale işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Havale Ücretleri

İnternet bankacılığı üzerinden yapılan havaleler artık çoğu bankada ücretsiz gerçekleştirilmektedir. Ücretsiz kullanabileceğiniz bankaları tercih etmeniniz önerilir.
Bankalarda gişe kanalıyla yapılan havalelerde minimum 20 TL civarı, yüksek bakiyelerde ise tutarın en az binde biri kadar masraf alınır.

Havale İptali

Şubelere gelen ve nakden ödenecek olan havaleler, lehtara bu konuda bir ihbarname tebliğinden (gönderilmesinden) önce; lehtarın hesabına alacak yazılmak suretiyle mahsuben ödenecek havaleler ise, hesaba alacak yazılmadan önce, havaleyi gönderen şube aracılığı ile amir tarafından iptal edilebilir.

Havale eden, havale alıcısına verdiği yetkiyi her zaman geri alabilir. Ancak, havale alıcısının yararına, özellikle onun alacağını elde etmesi amacıyla verdiği yetkiyi geri alamaz. (Borçlar K. Madde: 559)

Havalede Zamanaşımı

Lehtarları tarafından aranmamış ve bu nedenle gönderici şubeye iade edilmiş olan havaleler, amiri tarafından da 10 yıl süre ile geri istenmemiş ise usulüne uygun olarak Fon hesabına devredilir.

Ancak, bu devrin yapılabilmesi için, lehtar ve amirin şube nezdinde alacaklı veya borçlu bir hesabı bulunmaması ve şubelerin aynı süre içinde lehtar veya amiri bulma konusunda mümkün olan tüm girişimleri gerçekleştirmiş olmaları gerekir.

Önerilen yazı: EFT Nedir?

Havale Nedir? Havale saatleri, havale ücretleri

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00