Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

FOMC Toplantısında Faiz Artırım Kararı Çıkmadı

Geçtiğimiz hafta FED Nisan ayı FOMC (Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi ABD’deki Federal Rezerv Sistemi’nde açık piyasa işlemleri ile parasal kaynaklı konuları ele alıp para politikaları ile alakalı konuların açıklığa kavuşturulduğu 1933 yılında kurulan komitedir.) toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı sonucu beklentiler doğrultusunda FED faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmeyerek faizleri %1,50-1,75 seviyesinde tuttu ve faiz artırım kararı çıkmadı.

Küresel piyasalarda siyasi gelişmelerin ABD-Çin görüşmeleri ile birlikte görece sakin geçtiği haftada ağırlıklı olarak imalat sanayi PMI verileri ile FED toplantısı ve sonrasında toplantı sonucuna yönelik kararlar takip edildi.

Faiz Artırım Kararı

Geçtiğimiz hafta FED Nisan ayı FOMC (Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi ABD’deki Federal Rezerv Sistemi’nde açık piyasa işlemleri ile parasal kaynaklı konuları ele alıp para politikaları ile alakalı konuların açıklığa kavuşturulduğu 1933 yılında kurulan komitedir.) toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı sonucu beklentiler doğrultusunda FED faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmeyerek faizleri %1,50-1,75 seviyesinde tuttu. Toplantı sonrası yayınlanan metinde en dikkat çekici ayrıntı, FED’in karar metnine %2 olan enflasyon hedefinin «simetrik» olarak yakın seyredeceği ifadesinin eklenmesi oldu. Bu ifade değişikliği FED’in enflasyon seviyesinin %2’nin üstüne çıkmasına müsaade edebileceği şeklinde yorumlandı. Diğer yandan, büyüme görünümünün geçtiğimiz aylarda güçlendiğine dair ifade metinden çıkartılırken ekonomik şartların kademeli faiz artışına izin vereceği ifadesi korundu. FED’in bir sonraki toplantısı Haziran ayında gerçekleşecek. Piyasalarda FED’in Haziran ayındaki toplantıda faiz artırımına kesin gözüyle bakılıyor.

Faiz Artırım Kararı

ABD’de Nisan ayı istihdam verileri açıklandı. Nisan ayında tarım dışı istihdam artışı 164 bin kişi ile beklentilerin altında kaldı. Verilere göre Nisan ayında işsizlik oranı ise %3,9 seviyesine gelirken beklentilerin üstünde bir gerileme kaydetti. Bu sonuçlarla işsizlik oranı 2000 yılından bu yana ilk kez %4 seviyesinin altına inmiş oldu. Diğer taraftan kişisel tüketim harcamaları (PCE) yıllık bazda %2’ye ulaşarak Şubat 2017’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken FED’in enflasyon hedeflerine yakınsadı. Ekonomik görünüme dair elde edilen olumlu veriler neticesinde Dolar Endeksi 2018 yılının en yüksek seviyesine çıkarak 92,9 seviyesini gördü.

ABD ile Çin yetkilileri geçtiğimiz hafta ikili ticaret üzerindeki önlemleri değerlendirmek üzere bir araya geldi. Pekin’de gerçekleştirilen ve 2 gün süren görüşmelerde bazı konularda anlaşma sağlanmakla birlikte, genel olarak sınırlı bir ilerleme kaydedildiği belirtildi. ABD’nin Çin’den, misilleme eylemlerinden kaçınılmasını, fikir mülkiyetinin korunmasını ve Çin’de üretilen mallara verilen teşviklerin bazılarının durdurulmasını ve ticaret açığını 2020 yılının sonunda 2018’e kıyasla en az 200 milyar dolar azaltmasını istediği belirtiliyor. 2017 yıl sonunda ABD’nin Çin ile gerçekleşen ticaret açığı 375 milyar dolar seviyesindeydi. İki ülke arasındaki müzakerelerin devam etmesi bekleniyor.

Yeni haftada küresel ekonomik gündemin ilk sırasında enflasyon verileri olacak.

Euro Bölgesi 2018’in ilk çeyreğinde beklentilere paralel bir şekilde düzeltilmiş verilere göre %0,4 büyüme ile zayıf bir performans sergiledi. Böylece bölgede ekonomik aktivite son 6 çeyreğin en düşük büyümesini kaydetti. Yıllık büyüme ise %2,5 seviyesinde gerçekleşti. İktisadi büyümenin yavaşlamasında olumsuz hava koşulları ve bölgesel çapta grev hareketleri etkili oldu. Diğer taraftan Euro Bölgesi’nde işsizlik oranı ise Mart ayında %8,5 seviyesinde gerçekleşti.

Küresel piyasalarda geçtiğimiz hafta imalat sanayi PMI endeksleri takip edildi. Euro Bölgesi’nde Nisan ayı endeksi Mart ayındaki 56,6 seviyesinden 56,2 seviyesine geriledi. İngiltere’de ise endeks 53,9’a inerken son 17 ayın
en düşük seviyesini görmüş oldu. İngiltere’deki yavaşlama endeksin tüm alt kalemlerine yayılırken, enflasyonist baskıların da gevşediğine işaret ediyor. Diğer taraftan Euro Bölgesi’nde perakende satışlar Mart’ta aylık bazda %0,1 ile %0,5 olan tahminlerden yavaş arttı. Söz konusu veriler, son dönemde piyasalarda etkili olan Avrupa Merkez Bankası’nın ekonomiye verdiği parasal desteği geri çekmede acele etmeyeceği görüşünü destekledi.

Çin Ekonomisi son dönemde ekonomik büyümede yavaşlamanın yaklaştığına yönelik sinyaller veriyor. Nitekim, Çin’de imalat PMI Nisan ayında bir önceki aya göre 0.1 puan gerileyerek 51,4 seviyesinde gerçekleşti. Buna karşın hizmet ve imalat sektörü hâlen güçlü duruşunu koruyor.

Yeni haftada küresel gündeme yönelik takip edilecek verilerin başında ABD ve Çin başta olmak üzere tüketici ve üretici enflasyonları geliyor. Bunun yanı sıra küresel siyasi arenadaki gelişmeler de dikkatle takip edilecek.

Faiz Artırım Kararı

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00