Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Devletin Verdiği Hibe Krediler Nelerdir?

hibe kredi

Devletin verdiği hibe krediler, belli sektörlerin içinde bulunan iş kollarında desteğe ihtiyaç duyan iş sahiplerinin kullanımı için geliştirilmiştir. Kişilerin hibe kredi alabilmesi için, kredi verilen alanda iş yaptığını kanıtlaması gerekir.

Hibe Kredilerinden Kimler Faydalanabilir?

Hibe kredilerden faydalanabilecek kişiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanı besleyen, bu hayvanların ürünlerini başka satıcılara satan ya da direkt kendisi pazarlayan çiftçiler,
  • Tarımsal alanda örtü altı ya da üstü üretim yapan, bu ürünleri direkt olarak kendileri satan ya da başka satıcılara pazarlayan kişiler,
  • İş fikrine yönelik proje geliştiren ve bu projeleri hayata geçirmek için desteğe ihtiyaç duyan girişimciler,
  • Büyük ya da küçük işletmeleri olan esnaflar,
  • Kobiler.

Yeni İş Kuracaklara Verilen Hibe Kredisi

Yeni iş kuracak girişimciler, KOSGEB tarafından desteklenmektedir. Bu sebeple, bu girişimcilerin devlet destekli hibe kredisi alabilmesi için, KOSGEB’in destek olduğu sektörlerde iş fikri geliştirmiş olmaları gerekir. KOSGEB’in desteklediği iş sektörleri, kendi resmî web sitesinde yayınlanmaktadır. KOSGEB destek olduğu girişimcilere alanlarıyla alakalı eğitim sağlamaktadır. Girişimcilerin KOSGEB kredilerini kullanabilmeleri için, girişimcilik eğitimlerine kayıt olup, bu eğitimleri başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra sertifika almaları gerekir. Girişimcilerin kurmak istedikleri iş için bir plan hazırlamaları ve işlerini kurmaları da gereken diğer adımdır. BU süreçte, girişimcilerin işlerini kurarken yaptıkları masrafları belgelemeleri gerekir. Kişiler KOSGEB başvurusu yaptıktan sonra, başvuruları olumlu sonuçlanırsa, yaptıkları masrafları, kredilerini kullanarak karşılayabilirler.

Genç Çiftçiler İçin Hibe Kredisi

Genç çiftçilere verilen kredi, Kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla oluşturulmuş, Genç Çiftçi Projesi kapsamında sağlanmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen kredi, ön kayıt gerektirir. Hibe kredi kullanmak isteyen genç çiftçiler, öncelikle https://gencciftci.tarim.gov.tr adresine girişi yapıp üyelik oluşturarak, bu site üzerinden ön kayıt yaptırırlar. Sisteme zaten üye olan kullanıcılar, T.C. kimlik numarası ve şifreleri ile giriş yaparak ön kayıt işlemini tamamlayabilirler. Genç çiftçiler için verilen hibeden yararlanmak isteyen kişilerden şu belgeleri tamamlaması beklenir:

  • Kimlik belgesinin fotokopisi,
  • Taahhütname,
  • Başvuru sahibinin okur yazar olduğunu belgeleyen herhangi bir okul diploması,
  • Genç Çiftçi Projesi başvuru dilekçesi,
  • Genç çiftçinin projesini anlatacağı proje tanıtım formu,
  • Başvuru sahibinin ücret karşılığında başka bir işte çalışmadığını kanıtlaması istenmektedir. Bunun için başvuru sahibi, SGK’dan sigortalı bir işte çalışmadığına dair belge alabilir.

Bitkisel Üretim, Hayvancılık ve Turizm Hibeleri – Hibe Kredi

Belirli sektörlerde hibe kredisi kullanmak için, başvuru sahibi kişilerin bu sektörlerde çalıştıklarını kanıtlamaları gerekir. IPARD-2 kapsamında, bitkisel üretim, hayvancılık ve turizm alanlarında hizmet veren ve krediden faydalanabilecek işletmeler şöyle sıralanabilir:

  • Süt üreten tarımsal işletme sahiplarine%60 oranında,
  • Meyve ve sebzelerin işlenerek pazarlanmasını sağlayan işletme sahiplerine %50 oranında,
  • Et ve et ürünlerinin işlenerek pazarlanması alanında iş yapan kişilere %50 oranında,
  • Et üreten işletme sahiplerine %65 oranında,
  • Kırsal alanda turizm faaliyeti göstermek isteyen kişilere %50 oranında,
  • Yerel ürünlerin ve mikro işletmelerin geliştirilerek büyütülmesi için,
  • Çiftlik faaliyetlerinin daha fazla yaygınlaştırılması için arıcılık alanında,
  • Kültür balıkçılığının teşvik edilmesi için balıkçılık alanında geri ödemesiz krediler verilir.

KOSGEB Girişimci Geliştirme Programı

KOSGEB Girişimci Geliştirme Programı, girişimcilere verilen ve 360 bin liraya kadar çıkabilen devlet desteğidir. KOSGEB tarafından verilen hibe destekleri, Girişimcilik Destekleri olarak adlandırılır. Girişimcilere verilen hibe kredileri, girişimcilerin projelerini hayata geçirebilmeleri, hayata geçirilen projelerini sürdürebilmeleri ya da büyütebilmeleri için kullanılabilir. Girişimci Geliştirme Destek Programı, kendi işini kurmak isteyen kişilere verilen hibeler arasında yer almaktadır. Destek programı kapsamında, geleneksel işlerde girişimde bulunmak isteyen kişilere 60 bin liraya kadar, yenilikçi sektörlerde iş yapmak isteyen ileri girişimciler için 360 bin liraya kadar hibe kredisi verilir. Bu proje kapsamında verilecek hibe kredileri şu şekildedir:

  • Kuruluşlara, 5 bin ila 10 bin lira arasında hibe desteği yapılır.
  • İşletmenin performans ilerlemesine ve iş sahibinin projesinde istikrarlı olmasına bağlı olarak verilecek hibelerde artış olur.
  • Makine, teçhizat ve yazılım desteği almak isteyen iş sahiplerine 300 bin liraya kadar destek verilir. Yüksek tutarda olan kredi seçenekleri, ilerleyen zamanlarda geri ödenmesi koşuluyla verilir.

Bir diğer destek türü olan KOSGEB Girişimcilik Desteğinde ise girişimcilere, 50 bin liraya kadar hibe, 100 bin liraya kadar ise geri ödeme koşulu bulunan krediler verilir. Bu kredi ve hibelere başvuruda bulunmak için koşulları sağlamak yeterlidir. Bu program kapsamında, işletme sahiplerine geri ödemesiz olarak 2 bin lira destekte bulunulur. Bu projede, kuruluş döneminde olan işletmelerin makine, teçhizat ve yazılım gibi ihtiyaçları için 18 bin liraya kadar hibe verilmektedir. İşletmenin kendi gücüyle karşılayamadığı ihtiyaçlarının giderilmesi için, 30 bin liraya kadar geri ödemesiz destekler sağlanmaktadır. Girişimcilerin ihtiyaçlarını karşılaması için bir diğer seçenek de 100 bin liraya kadar verilen geri ödemeli kredilerdir.

KOSGEB Tarafından Desteklenen Sektörler ve Hibe Kredi

KOSGEB’in desteklediği sektörler, KOSGEB kredilerinden yararlanılabilen alanlardır. Desteklenen sektörlerin tam listesi, KOSGEB’in resmi internet sitesi üzerinde yer alır. Bu listede yer alan sektörler, alt kollara ayrılır ve her destek paketi için ayrı iş kolu ve konusu bulunur. Bu iş kolları için ayrı ayrı kodlar tanımlanmaktadır ve hibe ya da kredi başvuruları için bu kodlar kullanılır. Bu kodlara NACE kod adı verilmektedir. Bazı NACE kod örnekleri şunlardır:

  • 29.05 NACE kodu, bisiklet tamir ve onarımı iş kolunu,
  • 23 NACE kodu, ayakkabı ve deri eşyaların onarımı iş kolunu,
  • 1 NACE kodu, bilgisayarların ve iletişim araç ve gereçlerinin onarımı iş kolunu,
  • 95 NACE kodu, bilgisayarların, kişisel eşyaların ve ev eşyalarının onarımı iş kolunu,
  • S NACE kodu, diğer hizmet faaliyetleri sektörünü temsil etmektedir.

KOSGEB kredilerinin kullanılabilmesi için, girişimcilerin listede bulunan iş kollarından birini yapıyor olması ya da projesini geliştirmiş olması gerekmektedir. KOSGEB hibe ve kredileri, bölgelere göre verilmektedir. Projelerin geçerli olduğu altı bölge bulunmaktadır. Bu gölgeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Birinci bölgeye dahil olan iller şunlardır: Eskişehir, Muğla, Kocaeli, İzmir, Bursa, Ankara, Antalya ve İstanbul.
  • İkinci bölgeye ait iller şöyle sıralanabilir: Adana, Aydın, Bolu, Edirne, Denizli, Isparta, Kırklareli, Kayseri, Konya, Yalova, Tekirdağ, Çanakkale (Gökçeada ve Bozcaada ilçeleri hariçtir.)
  • Üçüncü bölgede bulunan iller şunlardır: Balıkesir, Burdur, Bilecik, Gaziantep, Karabük, Manisa, Karaman, Mersin, Trabzon, Samsun ve Zonguldak.
  • Dördüncü bölgede bulunan iller şunlardır: Amasya, Afyonkarahisar, Bartın, Artvin, Çorum, Düzce, Elâzığ, Hatay, Erzincan, Kastamonu, Kırşehir, Kırıkkale, Kütahya, Rize, Nevşehir, Malatya ve Sivas.
  • Beşinci bölgeye dahil olan iller şöyle listelenir: Yozgat, Tokat, Tunceli, Sinop, Osmaniye, Kilis, Niğde, Kahramanmaraş, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Erzurum, Çankırı, Adıyaman, Aksaray ve Bayburt.
  • Altıncı bölgeye ait iller şunlardır: Ağrı, Batman, Ardahan, Bingöl, Diyarbakır, Bitlis, Hakkâri, Iğdır, Mardin, Kars, Muş, Siirt, Şırnak, Şanlıurfa, Van, Bozcaada ve Gökçeada.

KOSGEB verilerine göre, ikinci ve birinci bölgede hibe kredi başvurusunda bulunan erkeklerin %60’ı kredi alabilmektedir. Başvuru sahibi kadın, engelli ya da şehit yakını ise, kredi başvurusuna olumlu yanıt alma oranı %80’dir.

Önerilen Yazı: KOSGEB Faizsiz Kredi Desteği Başvurusu ve Şartları

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00