Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Ciro Nedir? Nasıl Hesaplanır?

ciro nedir nasil hesaplanir 1

Ciro Nedir? Bir iş yerinin, şirketin, belli bir süre içinde, giderleri ve maliyetini düşürülmeden kabaca o süre zarfında elde ettiği kazancı ifade eder. Kısaca o süre içerisinde, örneğin bir günlük bir süreden bahsedersek, o gün içinde kasasına giren para anlamına gelir. Bu tanım çok büyük şirketler için de küçük esnaf için de geçerlidir.

Gün içerisinde kasanıza giren para cironuz, gider ve masraflardan çıktıktan sonra elinizde kalan para ise karınızı oluşturur. Örneğin; bir bakkal dükkanınız var ve aylık 2.000 TL kasanıza para girdi. Bu sizin aylık cironuz iken gider ve masrafları içinden çıkardığınızda kalan rakam sizin karınızdır. İşletmenizin kar edip etmediğini cironuz değil, elinizde kalan karınız gösterir. Bunun nedeni işletmenizin ciro ve karı arasında ki fark önemlidir. Belki de cirosu çok yüksek olan bir işletme sırf gider ve masrafları daha fazla olduğundan, cirosu daha düşük bir işletmeden daha az kar elde ediyordur ve kazancı çok daha fazladır.

Cironuz sadece işletmenizin devamlılığını ve etkinliği ifade etmeye yarar. İleriye dönük yatırım ve ticari planlarınızda dikkat edilmesi gereken unsurlardan biridir tabi. Ciro hesaplaması büyük işletmeler ve küçük işletmeler bakımından hesaplayan ve hesabını tutan kişiler bakımından farklılık gösterir. Büyük şirket ve işletmeler de bu hesaplama, alanında üst düzey eğitim ve uzmanlığa sahip kişiler tarafından sağlanır. Bunun için uzman finans şirketleri hizmet sunar. Genellikle büyük şirketler de bu tarz finans şirketlerini tercih ederler. Küçük esnaf ve küçük şirketlerin ise genelde muhasebecileri olur veya bunun hesabını kendileri yaparak, hesaplarını kendileri tutarlar.

Ciro hesaplaması iki farklı yöntemle yapılır. Bunlardan biri, safi hasılat yöntemi iken, bir diğeri ise gayrisafi hasılat yöntemidir. Aralarında ki fark veya nasıl uygulandıkları şu şekildedir.

1. Safi Hasılat Yöntemi

Bu yöntem büyük işletmeler ve küçük işletmeler tarafından en çok tercih edilen ve en güvenilir net sonuçların elde edildiği yöntemdir. Bu yöntemde hesaplamanın içerisinde yurt içi satışlar hesaplar yer alır. İsteyen işletmeler eğer yurt dışında faaliyet gösteriyor ise, o hesaplarında dahil edilmesini isteyebilmektedir. Nasıl hesaplandığına gelince, bu yöntemde, öncelikle işletmenin, hesaplanan dönem içerisin de gerçekleştirdiği, yurt içi satışları, yurt dışı satışları ve diğer gelirleri toplanıyor. Daha sonra bu rakam üzerinden, satış iadeleri, iskontolar, ve diğer gelirler çıkartılarak hesaplanıyor.

2. Gayrisafi Hasılat Yöntemi

Bu yöntemin safi hasılat yönteminden farklı tarafı, bu hesap yönteminde safi hasılat yönteminde olduğu gibi iadeler ve iskontolar hesaplamaya dahil edilmez. Yani gelir tablosunda sadece yurt içi satışlar, yurt dışı satışlar ve diğer satışlar yer alır. Bazı gider kalemleri hesaplamada yer almaz. Bu yöntem de şirketin cirosunun ve karının hesaplanmasında eksik kalemler olduğundan net sonuçlar vermez. Bu yüzden ciro hesaplamasında daha az tercih edilen bir yöntemdir.

ciro nedir? ciro nasıl hesaplanır? ciro kar mıdır? ciro çeşitleri,

Önerilen Yazılar

3 Yorumlar

Ayhan Ağustos 22, 2023 - 1:26 pm

Makale için teşekkür ederim. Ancak, yazıda belirtilen safi hasılat yöntemi ve gayrisafi hasılat yöntemini karşılaştırmak yerine, her ikisinin de nasıl hesaplandığı hakkında daha fazla bilgi verilseydi daha iyi olurdu. Bu konuda daha fazla ayrıntıya ihtiyaç duyuyorum. Yine de, yazınızı okumaktan memnun oldum.

Cevap Yazın
Metin Eylül 1, 2018 - 12:33 am

Bir şirket sermayesi 1.500.000 tl ise bunun aktifi 750.000 tl pasifti 750.000 tl olarak bu şirket ortalama 180 gün vadeli ürün alıp 180 gün satar ise aktif sermaye ile bir yilda ne kadar ciro yapmasi gerek

Cevap Yazın
Seval Haziran 4, 2018 - 4:02 pm

İki yönteminde avantajları ve dezavantajları var.

Cevap Yazın

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00