Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Akıllı Sözleşmelerin Olumlu Yanları

akıllı sözleşmelerin olumlu yanları

Daha önce yeni başlayanlar için akıllı sözleşmeler yazımızı incelediyseniz, akıllı sözleşmelerin olumlu yanları konumuz da ilginizi çekecektir.

Akıllı Sözleşmelerin Olumlu Yanları

  • Akıllı sözleşmeler, tam bir gizlilik içinde kurulan sözleşmelerdir. Akıllı sözleşmeler sayesinde taraflar, sözleşme üzerinde tam yetkiye sahip olur ve böylelikle aracılara olan ihtiyaç da ortadan kalkar.
  • Akıllı sözleşmeler sayesinde kimse bilgilerinizi çalamaz veya bilgilerinizi hiçbir şekilde kaybedemezsiniz çünkü bilgileriniz bir blok zincirinde şifrelenerek oldukça güvenli bir şekilde saklanır.
  • Noterlere, danışmanlara, emlakçılara ve diğer birçok aracı kuruma akıllı sözleşmeler sayesinde ihtiyaç duyulmaz. Taraflar, akıllı sözleşmeleri kullanarak yüksek komisyon ücretlerini de ödemekten kurtulabilirler.
  • Eğer akıllı sözleşmeler düzgün bir şekilde kurulursa, bilgisayar korsanlarının bu sözleşmeleri bozmaları neredeyse imkansızdır. Akıllı sözleşmeler, karmaşık şifreleme yöntemi ile korunur ve böylelikle bilgileriniz son derece güvende olur.
  • Akıllı sözleşmeler sayesinde zamandan da tasarruf edebilirsiniz. Normal bir sözleşme kurarken belgeleri hazırlamak, parayı göndermek ve malı teslim almak için fazlaca zaman harcarsınız.

Akıllı Sözleşmeleri Kim Buldu ve Kim Kullanıyor?

Akıllı sözleşme fikri, ilk olarak bilgisayar bilimcisi ve programlamacısı Nick Szabo tarafından 1996 yılında ortaya atıldı. Zaman içerisinde Szabo, akıllı sözleşmeler ve kullanım alanları hakkında birçok bilimsel çalışmada bulundu ve akıllı sözleşmelerin nasıl kurulabileceğinden söz etti. Öte yandan akıllı sözleşmeler, ilk olarak Bitcoin’in 2009 yılında ortaya çıkışıyla hayatımıza girdi. Bitcoin’in blok zinciri, akıllı sözleşmelerin kurulabilmesi için oldukça uygun bir zemin gibi görünüyordu. Ayrıca Szabo, 199 yılında akıllı sözleşmelerin çalışabilmesi için Bit Gold adı verilen bir dijital para birimi de tasarlamıştı. Bit Gold projesi hiçbir zaman hayata geçmedi fakat Bit Gold, bugün Bitcoin’i popüler yapan birçok özelliğe sahipti.

Bugünlerde akıllı sözleşmeler, genellikle kripto paralarla ilişkilendirilen bir uygulama olarak biliniyor. Teorik olarak her iki teknoloji de birbirine ihtiyaç duyar ve birbiri olmadan çalışamaz çünkü her iki teknoloji de merkezi olmayan güvenlik ve şifreleme teknolojilerini kullanır. Şu an akıllı sözleşmeler, birçok farklı blok zinciri ve kripto para platformu ile birlikte kullanılıyor. Söz konusu kripto paraların içinde akıllı sözleşmeleri en çok kullanan platform ise Ethereum platformudur.

Akıllı Sözleşmelerin Kullanımına Dair Örnekler

Dünya genelindeki hükümetlerin, bankaların ve diğer finans kuruluşlarının kripto paralar hakkında görüşleri epey değişkendir. Öte yandan kripto paralar ve akıllı sözleşmeler, birçok kişi tarafından son derece yenilikçi bir teknoloji olarak kabul edilir ve birçok alanda kullanılır. Örneğin geçen yıl DDTC ve dünya çapındaki dört büyük banka arasındaki kredi takası, akıllı sözleşmeler ve kripto paralar aracılığıyla çok rahat bir şekilde gerçekleştirildi. Söz konusu akıllı sözleşmelerde kişilerle ilgili bilgiler ve riskler bulunuyordu. Güvenilir kaynaklardan alınan bilgilere göre akıllı sözleşmeler, şirketler ve düzenleyici kurumlar arasında önemli bir şeffaflık sağlamayı başardı.

Aslında benzeri şeyler, dünyanın dört bir yanında görülmeye başlandı. Geçtiğimiz aylarda Japon ve Güney Koreli 61 bankanın oluşturduğu bir konsorsiyum, Ripple’ın blok zincirini ve akıllı sözleşmelerini kullanarak iki millet arasındaki para transferini daha az maliyetli hale getirmek için çalışmaya başladı. Kripto paralara karşı olduğu bilinen Rus devlet bankası Syberbank bile akıllı sözleşmelerle ilgili denemeler yapmaya başladı.

Akıllı sözlemeşler, genellikle kripto para birimleriyle birlikte anılıyor ve bu yüzden finans dünyasında sıklıkla kullanıyor. Öte yandan tüm dünyadaki hükümetler, oylama sistemini daha adil ve daha etkin hale getirmek için akıllı sözleşmeleri kullanabilir. Tedarik zincirleri, akıllı sözleşmelerdeki mal ve nakit akışını takip etmek için oldukça uygun bir sistemdir. Emlakçılık, sağlık, vergi, sigorta sektörleri ve daha birçok sektör akıllı sözleşmelerden etkili bir şekilde faydalanabilir.

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00