Yazı Başlıkları
Kışın gidilecek balayı yerleri; Sevdiğiniz adam ya da kadına evet dediniz ve o dünya evi denilen eve girip, evlendiniz.
Bu eylemi kışın yaptınız diye balayına gitmemezlik yapmak, balayını yaza ötelemek asla doğru bir hareket olmaz, böylesi güzel bir olayı kutlamak için balayı tatilini mutlak yaşamak gerek. Adında ay geçse de balayı, günlerle sınırlı olan, karı-kocanın baş başa kaldığı, en özel anlar biriktirdiği keyifli bir süreçtir. Kışın evlenen çiftler için, kışın gidilecek balayı yerleri konusunda ülkemizde çok fazla alternatif söz konusudur. Dört mevsim, on iki ay, yeniliğe, huzura, maceraya, bilinmeyene yelken açabilecek; doğa, deniz, güneş, kar, tarih, uygarlıklar, kültür hepsini birden görebilecek bir ülkede yaşıyoruz ve her yer bizim.
Balayında Bal Gibi Lokasyonlar – Kışın Gidilecek Balayı Yerleri
KAPADOKYA
Kapadokya, milyonlarca yıl önce Erciyes, Güllüdağ ve Hasandağı yanardağlarından püsküren lav ve küllerin dışarı çıktığında soğuyup, sertleşmesi sonucu oluşan tabakaların, milyonlarca yıl boyunca yağmur, rüzgar gibi dış etmenlerle aşınıp, şekillenen; doğanın kendine, kendisinin şekil verdiği, adeta bir nakış gibi işlediği, muhteşem güzellikte ve büyüde bir yerdir. Kapadokya’yı oluşturan yerler; Göreme, Ürgüp, Avanos, Çavuşin, Ortahisar, Uçhisar, Kaymaklı ve Ihlara’dır.
Doğa, peribacalarını yaptıktan sonra, insanoğlu da peribacalarının içine ev, manastır, kilise, ibadethane gibi yaşam alanları oymuştur. Kayalara oyulan evlerin içinde dolaşmak, orada yaşamış olan insanları hissetmek, eşinizle yapacağınız başka alemlere bir yolculuk olacaktır. Bu büyülü coğrafya balayı geçirmek için çok ama çok idealdir. Kışın, karın altında başka bir çehreye bürünen Kapadokya, sanki bu dünyaya ait değildir.
Kapadokya başlı başına bir masal dünyasıdır, bu dünyada yapabileceğiniz en ekstrem etkinlik ise balona binmek ve tüm Kapadokya’yı tepeden izlemek ve uçmaktır. Yeni evli bir çift olarak mutluluktan uçma hissinize, gerçek anlamda da uçma hissi eklenecek. Balonla seyahat için çok erken bir saatte kalmak ve piste gitmek gerekiyor. Balonlar ateşlenip, sıcak hava ile şiştikten sonra uçmaya hazır hale geliyor ve balon sizi kocaman sepeti içinde havalandırıyor. Yüzlerce balon gökyüzünde dans ederken ortaya çıkan armoniye mi, Kapadokya’nın gerçek üstü doğasına mı hayran kalacağınıza şaşırarak, hayatınızın belki de en enteresan deneyimini yaşayacaksınız. Güneşin doğuşuna, güneşle aynı hizada şahitlik ettiğiniz unutulmaz bir balayı resmi olarak hep hafızanızda kalacak.
Güzel atlar ülkesi anlamına gelen Kapadokya’da ve bu güzel atları görebileceğiniz çiftlikler mevcut, at binmeyi seviyorsanız birbirinden güzel atlara binebilirsiniz. Kapadokya’nın vadilerinde, peribacalarının bekçiliğinde atlı safari turu yapabilirsiniz. Bunun için öncesinde at deneyiminiz olması gerekmiyor, at çiftliklerinde küçük bir eğitimle, gözetim eşliğinde, harika atlarla, harika bir safari yapabilirsiniz.
Kapadokya’nın Ihlara vadisi dünyanın ikinci büyük kanyonu olma gibi çok özellikli bir yere sahip doğa harikasıdır. Zemini bir nakış gibi işleyen Melendiz Çayı, vadinin tabanında bulunan su kenarlarında bitkilere hayat vermiş, boylu buyunca uzanan yeşil bir dünya oluşturmuştur.
Taş ve ağaç Kapadokya mimarisinin yapıtaşlarıdır. Taş ve ahşaptan yapılmış evler ve oteller muazzam güzelliktedir.
ULUDAĞ
Bursa ili sınırları içinde bulunan, 2543 metre yüksekliğe sahip Uludağ, Türkiye’nin en büyük ve en popüler kayak ve kış sporları merkezidir. Uludağ’da, kasım ayından itibaren başlayan sezon şubat ayı sonuna kadar sürer ve bu süre boyunca Uludağ, misafirlerini ağırlar. Uludağ pek çok kayak pistine sahiptir. Uludağ’da olduğunuz süre boyunca kayak yapmaya, kara ve yeşile doyacaksınız. Tesisler ve oteller ise sundukları hizmetler ile göz doldurmaktadır.
Hazır Bursa’ya gitmişken görmeniz gereken pek çok nokta var, sadece birkaçı;
- Ulucami: 14. yüzyılda Yıldırım Beyazid’in emriyle yapılmış ve Evliya Çelebiye göre Bursa’nın Ayasofya’sıdır, mimari özellikleri ile ayrıcalıklı olan cami Bursa’nın simgelerindendir.
- Koza Han: 15. Yüzyılda yapılan bu tarihi han iki katlı ve 95 odalıdır. Bursa’nın tekstil ürünlerinin, ipekli kumaşların satıldığı, bir çekim noktasıdır, o kadar ki İngiltere Kraliçesi Elizabeth ve daha pek çok kişiyi kendisine çekmiştir. Hem alış veriş yapabileceğiniz hem kafelerinde oturup bir şeyler yudumlayacağınız bir yer Koza Han.
- Irgandı Köprüsü: 15.yüzyılda Gökdere üzerinde inşa edilmiş, Yıldırım ve Osmangazi ilçelerini bağlayan özel bir köprüdür. Dünyadaki dört arastalı (üstü örtülü) köprüden bir tanesidir. Köprünün üzerinde, ahşap oyma işlerinin, hat, ebru, tezhip zanaat işlerinin, çini eserlerinin satıldığı pek çok dükkan bulunmaktadır.
- Soğanlı Botanik Parkı: Her yıl yapılan Uluslararası Lale Festivali’nin yapıldığı park, pek çok bitki çeşidine ve bünyesinde barındırdığı hayvanat bahçesi de 600 tür hayvana ev sahipliği yapmaktadır.
- Cumalıkızık: Bursa’nın en popüler köyü Cumalıkızık, Uludağ’ın güvenli eteklerine sığınmış, kestane ve incir ağaçlarının gölgesinde 700 yıllık bir köydür. Taşlı yolları, Osmanlı mimarisine sahip evleri, bol oksijenli havası ve nefis yemekleri ile balayınızın en unutulmaz yeri olacak.
KARTEPE
Kocaeli sınırları içinde ve İstanbul’a çok yakın olan Kartepe, zorluk derecesine göre ayrılan kayak pistleri, snowboard, yürüyüş alanları, kuş gözlemi yapılan bölgeleri, dağ bisikleti, yamaç paraşütü gibi aktivitelerin gerçekleştirileceği alanlar ile macera ve keşif duygularınızı körükleyecek. Meşe, çam, kestane ağaçlarından müteşekkil gür ormanlık alanı ile gözlerinizin yeşil ihtiyacını karşılayacak.
SARIKAMIŞ
Kars’ın ilçesi Sarıkamış, güneşin ilk ‘’Günaydın’’ dediği yer ve yılın ilk karının düşmek için seçtiği yerdir. Yağan kar nisan ayına kadar terk etmiyor, bu da kar keyfinin uzamasını sağlıyor. Kayak pistleri içinde kar kalitesi en iyi olan yer Sarıkamış’tır.
Kars en eski yerleşim yerlerinden bir tanesi, pek çok medeniyetin yaşam bulduğu bu alan, her birinin izlerini taşımakta, hatıralarını biriktirmektedir. Kadim uygarlıkların izlerini sürmek için mutlaka görülmesi gereken bir yerdir; antik kentlerin, yer altı şehirlerinin, taş evlerin size vereceği enerji tahminlerinizin ötesinde olacak. Karın en çok yakıştığı şehir olan Kars’ta, kaz etinin tadına bakmadan, sazan balığı yemeden, Kars Gravyeri almadan ve Kars Kalesine çıkmadan dönmeyin. 900 yaşındaki bu kale Kars’ın en önemli simgelerinden.
KIZILCAHAMAM
Ankara’nın en güzel ilçelerinden olan Kızılcahamam, termal suları, çam ormanları ile kaplı doğası, 2000 yıllık tarihi ile muhteşem bir bölgedir. Kış aylarında termal turizmin merkezidir. Pek çok kaplıca bulunmaktadır. Roma hamamlarının olduğu Kızılcahamam’da, kaplıcaların geçmişinin Roma dönemine dayandığını gösterir. Kışın gidilecek balayı yerleri içinde, farklılık isteyenlere hitap edecek bir seçenek Kızılcahamam.
ABANT
Bolu’nun şirin ve turistik ilçesi Abant’ın en önemli noktası, 1350 metre yükseklikteki krater gölüdür. Abant gölünün güzelliği, kış aylarında bir başkadır. Abant çevresinin ekolojik çeşitliliği çok fazladır, her tür ağaç ve bitki bulunmaktadır. Macera seven bir çiftseniz, kamp yapabilir, yamaç paraşütünü deneyebilirsiniz, ya da doğa yürüyüşü yapar veyahut eşinizle bisiklet yarışına girebilirsiniz. Abant Tabiat Parkı sizi doğanın kucağına atacak, eşsiz güzellikte bir yer, Abant Gölü de bu parkın içinde.
Abant’ta görülesi diğer noktalar;
- Örmeci ve Sinekli Yaylaları: Fotoğraf çekmeden duramayacağınız, muhteşem bir doğaya sahip yaylada, uzun yürüyüşler yapabilirsiniz.
- Samandere Şelalesi: El değmemiş doğası, bozulmayan dokusu ile şelalenin her şeyi örten sesini dinlemek, sonsuz bir huzur ve dinginlik verecek. Durun ve sadece bu sesi dinleyin.
- Güzeldere Şelalesi: Uçsuz bucaksız bir orman ve alabildiğince güçlü akan bir şelale, kendinizi Avatarın ülkesinde hissedeceksiniz.
- Akkaya Travertenleri: Pamukkale ile boy ölçüşme konusunda yetersiz kalsa da Abant’a gittiğinizde görmeniz gereken bir küçük biblo.
- Abant Köy Pazarı: Pazarı dolaşmak, doğal ve yerel ürünleri satın almanın yanı sıra ileriki hayatınızın günlük ya da aylık alış veriş rutini için prova olmuş olacak.
Önerilen Yazı; Bolu ve Gölleri
Kışın gidilecek balayı yerleri, Türkiye’de kış balayı mekanları, kış balayı yerleri, kış tatili
2 Yorumlar
Kış balayı için kapalı mekanları tercih etmek daha mı iyiydi, yoksa doğal güzellikleriyle dikkat çeken Kapadokya gibi bölgeler mi? Makalede belirtilen yerlere firmaların sunduğu tur paketleri hakkında bilgi almak istiyorum.
Bolu Abant’ı tavsiye ederim. Buzlarla kaplı bir göl görmek isterseniz önerilir