Konut satış istatistiklerinin yayınlanmasında birinci el ve ikinci el satış kırılımları ile birlikte ipotekli ve ipoteksiz satışlar kullanılmaktadır. Kredi borcunun ödemesini garanti altına almak için belirli bir taşınmazın teminat gösterilmesi işlemi ipotek olarak adlandırılır. Ülkemizde konut satışları için kredilendirme, ilgili eve konulan ipotek üzerinden gerçekleştirilir. Dolayısıyla ipotekli konut satışları ile konut kredi maliyetleri arasında ciddi bir negatif korelasyon bulunmaktadır.
- İşyeri, Dükkan, Büro, Atölye, Mağaza
- Konut, Mesken, Villa, Daire, Bina
- Arsa,
- Fabrika, Depo gibi gayrimenkul türlerinden ipotek verilebilir.
2018 Kasım Ayı Konut Piyasası
Kasım ayında konut satışları yıllık bazda %27 oranında düşüşle 89 626 oldu. Son aylarda düşen konut kredi maliyetlerine rağmen konut kampanyalarının etkisinin azalmasıyla Ağustos ayından beri görülen yükseliş trendi yerini sert bir düşüşe bıraktı.
Konut satışları Kasım ayında Ekim ayında ulaştığı, tüm zamanların en yüksek rakamından sonra hızlı bir düşüş kaydederek 2016 Temmuz ayından beri en düşük seviyeye geriledi. Konut satışlarındaki zayıf görünümde, teşvik kampanyalarının etkisinin azalmasının yanı sıra, döviz kurundaki dengelenme sürecinde yabancılara yapılan satışların görece azalmasının da etkili olduğu görülüyor.
İlk defa satılan konut sayısı yıllık bazda %31,2 azalarak 40 821 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı %45,5 olurken ikinci el konut satışları yıllık bazda %23 azalış gösterdi. Dengelenme sürecine girmiş olsa da yüksek seviyelerde seyreden kredi maliyetleri nedeniyle ipotekli satışlar %85,7 oranında azalarak 5 324 seviyesinde gerçekleşirken; toplam konut satışları içerisinde payı %5,9 oldu. (Önceki %5,5). Yılın ilk 11 aylık döneminde ise ipotekli konut satışları 270 bin adetle geçen yılın aynı dönemine göre %38,5 düşüş göstermiş oldu. İpotekli satışların yaşadığı düşüş, konut sektörünün içinde bulunduğu durgunluğu gözler önüne seriyor.
Konut Satışları
Konut satışlarında yabancılara yapılan satışlar aylık bazda azalsa da yıllık bazda yüksek seviyelerde olma seyrini sürdürüyor.
Yabancılara yapılan konut satışları Kasımda yıllık bazda %117,1 artarak 4 672 oldu. Satışlarda ilk üç şehrimiz tekraren İstanbul, Antalya ve Bursa olarak sıralanırken yabancıya konut satışlarında Irak, İran, Afganistan ve Rusya başı çeken ülkeler oldu.
TCMB’nin yayınladığı konut fiyat endeksine göre Ekim ayında konut fiyatları artış oranı Türkiye genelinde %11,3’e yükselmiş olsa da konut fiyatları reelde kayıp olarak yazmayı Ekim ayında da sürdürdü. Bu rakam İstanbul’da %6,14, Ankara’da %9,81 ve İzmir’de ise %13,43 artış olarak kaydedildi. Enflasyondan arındırılmış reel konut fiyatları ise İstanbul’da yıllık %14,17, Türkiye genelinde ise %11,1 geriledi.
Son dönemlerde konut satışlarının yükseliş trendine kaynaklık eden devlet teşvik ve kampanyalarının etkisinin azalması ve yabancılara yapılan satışların aylık bazda gerilemesi neticesinde Kasım ayında, 2016 Temmuz ayından beri en düşük satış rakamları gerçekleşti. Son dönemde gündeme gelen kamu bankaları öncülüğünde düşük kredili konut kredisi kampanyasının sektörde çok yüksek bir hareketlilik yaratması beklenmiyor.
1 Yorum
Konut satışları Ekim ayında ulaştığı tarihi zirve seviyesinden sonra Kasım ayında yıllık %27 azalarak 2016 Temmuz ayından beri en düşük seviyeye geriledi. Yaşanan hızlı düşüşte, devlet teşvik ve kampanyaların etkisinin azalmasının etkili olduğu düşünülürken yabancı yatırımcılar içinse Türk Lirası’ndaki değerlenme süreci satışları azaltan sebeplerin başında geldi.