Yazı Başlıkları
Yabancılara Konut Kredisi: Yabancı uyruklu şahıslar Türkiye’deki bankalardan kredi başvurusunda bulunabilir ve bankalarca onaylanması şartıyla konut kredisi kullanabilirler. Yabancı uyrukları bir kişi Ülkemiz sınırları içerisinde farklı şehirlerde olsa, sahip olabileceği ev, tarla veya arsa ayrımı olmaksızın taşınmazların toplam yüzölçümü 30 hektarı geçmemesi gerekmektedir. Ayrıca taşınmazların sahip olabilmesi için bazı makamlardan izin almakta gerekebilecektir.
Yabancılara Konut Kredisi Başvuru Nasıl Yapılır?
Konut kredisi kullanmak isteyen yabancı uyruklu şahıs iki hal tarzından birisini seçerek krediye başvurabilir. Birincisi kredi başvurusunu bizzat bankaya yapılacak başvurudur. İkincisi Türkiye’de avukatlık mesleği yapan bir şahsa kredi sözleşmesi imzalama yetkisi veren bir vekâletname vermek ve avukat tarafından vekâlet ettiği kişi adına başvuruyu yapması suretiyle mümkündür. Kredi başvuruş yapacak kişi başvuruyu hangi ülke uyruğuna tabi ise o ülkenin resmi dili yapması zorunluluğu bulunmaktadır. Bu belgenin bankaya verilebilmesi için apostil damgası ile damgalanması gerekir.
Apostil şerhi denilen bu husus yapancı makamlar tarafından hazırlanan belgenin bu protokole tabi olan ülkelerce herhangi bir onay şartı olmadan ülkemizde de geçerli olmasını sağlamaktadır. Bu belgenin Türkiye’de faaliyet gösteren yeminli mütercimlerce Türkçeye çevrilmiş olması ve bu belgenin noterce tasdik edilmesi lazımdır.
Apostil şerhine dâhil olmamış ülkelerin vatandaşları başvuru evraklarını kendi ülkelerinin dillerinde hazırlayarak Türk Dışişleri Bakanlığı’na ve Türk Konsolosluğu’na onaylanması gerekmektedir.
Kredi alınmadan önce yabancıların Ülkemiz kanunlarına göre taşınmaz sahibi olmalarının onaylanması gerekmektedir. Bu nedenle Tapu Müdürlükleri tarafından bu izne yönelik ilgili makamlarla yazışmalar yapılması gerekmektedir. Bu yazışmalardan sonra gerekli izin çıkması halinde yabancı uyruklu şahıs taşınmaz sahibi olabilecektir. Ülkemizde yabancıların taşınmaz sahibi olmalarına yönelik mevzuatlar güncellenmektedir.
Başvuru Belgeleri nelerdir?
Şartlar sağlandıktan sonra yabancı uyruklular veya vekilleri bankalara kredi için başvurabilecektir.
Kredi başvurusu için gereken belgeler şunlardır.
- Alınması istenen taşınmazın tapusu,
- Kimlik kartı veya ehliyet belgesi,
- Gelir belgesi, Vergi Levhası veya gelirlerini gösterir son üç aylık geliri gösterir belge,
- Yabancı Kimlik Numarası (YKN) ya da Vergi Numarasını gösterir belge,
- Pasaport fotokopisi,
- Banka tarafından istenen konut kredisi talep formu veya başvuru belgesi,
- Adresini gösterir belge, Türkiye’de yaşamıyorsa yabancı ülkede yaşadığını gösteren belgeler,
- İmza Örneği,
- Yabancı şahsın üzerine kayıtlı taşınır ve taşınmazlara ait belgeler,
- İş bilgileri veya mesleğe yönelik bilgiler, iletişim bilgileri.
Bu belgeler dışında bankalar başka belgelerde talep edebilmektedir.
Hangi bankalar yabancılara konut kredisi vermektedir?
Yabancı uyruklu vatandaşlara konut kredisi veren bankaların sayısı değişmekle beraber güncel olarak şunlardır. Türkiye İş Bankası, QNB Finansbank, T.C. Ziraat Bankası ve Yapı Kredi bankasıdır.
Bankalar tarafından farklı kredi verilirken tercih doğrultusunda Türk lirası dışındaki para cinslerinden de kredi verebilmektedir. Kredilerin vadeleri 2 aydan 120 aya kadar değişen vadelerde olabilmektedir. Güncel piyasa koşullarında vade sürelerinde değişik uygulamalar bankalar tarafından yapılabilmektedir.