Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Ev Sigortası 2022

ev sigortası

Ev sigortası olarak da bilinen konut sigortası, konutlarınızın doğal afetlere ve hırsızlık, yangın gibi felaketlere karşı koruma altına almak için hazırlanan bir sigorta türüdür. Konut sigortası, poliçenizde kararlaştırılan teminatlara bağlı olarak değişmekle birlikte genel olarak belirlenen risklerin meydana gelmesi nedeniyle konutlarda yaşanan hasar ve zararın giderilmesi için hazırlanmaktadır.

Konut sigortası, özel bir sigorta türüdür. Bu nedenle poliçe kapsamına dahil edilen teminatlar, sigorta şirketleri arasında değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak yangın, sel, yıldırım ve deprem nedenleriyle meydana gelen hasarlar, ana teminat olarak kabul edilmektedir. Ancak ek teminat olarak hırsızlık zararları ev eşyaları vb. poliçe kapsamına dahil edilebilmektedir.

Konut Sigortasının Teminatları Nelerdir?

Ev sigortası teminatları, ana teminatlar ve ek teminatlar olarak iki kısımda incelenme zorunluluğuna sahiptir. Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi sigortanızın temel kapsamını oluşturan ve genel bir konut sigortası olan ana teminatlar, standart bir konut sigortası poliçesinde yer alan temel teminatlardır. Konut sigortasında temel teminat yangın riskidir. Konut sigortası ile kişilerin yangın durumunda konutunda meydana gelebilecek zararlar sigorta altına alınmaktadır. Ancak günümüzde ana teminatların genişletildiğini ve içerisine sel, deprem ve yıldırım nedeniyle meydana gelen hasarların da dahil edildiğini söylemek gerekmektedir.

Ek prim ödemesi yaparak poliçenize ekleyebileceğiniz teminatlar ise ek teminatlardır. Konut sigortası ek teminatlarına eklenebilecek risk durumları şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Hırsızlık
  • Su baskını
  • Yakıt sızdırması
  • Kara veya hava taşıtı çarpması
  • Yer kayması
  • Grev, halk hareketleri gibi toplumsal olaylar
  • Terör eylemleri
  • Olağanüstü haller
  • Boya badana

Konut sigortası günümüzde ev ve eşya sigortası olarak edinilebilmektedir. İki sigorta türünün bir araya getirildiği bu poliçelerde yalnızca konutunuz değil, konutunuzun içerisinde bulunan ev eşyaları ve değerli eşyalar da olası risk durumlarına karşı güvence altına alınabilmektedir.

Konut Sigortası için Gereken Belgeler Nelerdir?

Ev sigortası için gerekli olan belgeler, tercih ettiğiniz sigorta şirketine göre değişiklik gösterebileceği için net bir belirleme yapılması mümkün değildir. Ancak genel olarak sigorta şirketinin tarafınızdan isteyeceği belgeler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz
  • Sigortalanacak konutun tapusunun aslı ve fotokopisi
  • Sigortalanacak konut kirada ise kira sözleşmesi
  • Sigortalanacak konutun metrekaresini gösterir belge

Konut Sigortası Yaptırmak Zorunlu Mu?

Konut sigortası zorunlu mu sorusu, konut sigortasına dair mutlaka üzerinde durulması gereken konu başlıklarından birisidir. Bu noktada toplumda DASK olarak bilinen zorunlu deprem sigortası ile konut sigortası sıklıkla birbirine karıştırılmaktadır. İki sigorta tamamen birbirinden farklı sigortalardır. Konut sigortası ihtiyari olan bir özel sigorta türüdür. Evini deprem dışındaki felaketlere karşı da korumak isteyenler tarafından isteğe bağlı olarak yaptırılmaktadır.

DASK ve Konut Sigortası Arasındaki Fark Nedir?

Hatta DASK ve ev sigortası arasındaki farklar, iki sigorta türünün aynı olduğu yanılgısına düşülmesi ve bu nedenle olası bir felaket durumunda zararın sigorta dışı olması nedeniyle mağduriyet yaşanması oranının oldukça fazla olması sebebiyle ayrıntılı olarak değinilmesi gereken önemli bir konudur.

DASK yani zorunlu deprem sigortası, ülkemizde uygulanan sigortacılık mevzuatında yasal zorunluluk haline gelen bir konut sigortası türüdür. Zorunlu deprem sigortası ile yalnızca deprem afeti nedeniyle meydana gelen riskler teminat altına alınmaktadır. Bu kapsamda binanın temeli, duvarları, taban ve taban kısımları zorunlu deprem sigortası ile teminat altındadır.

Konut sigortası olarak bilinen ve yaptırılması ihtiyari olan sigorta türü ise deprem dışındaki zararları teminat altına almaktadır. Bunun yanında depremden sonra oluşan maddi kayıplar, enkaz kaldırma giderleri ve hatta kira geliri kaybı gibi teminatlar için de zorunlu deprem sigortası yeterli olmamakta ve konut sigortası yaptırma zorunluluğu doğmaktadır. Poliçede yer alan teminatlara bağlı olarak eşyaların gördüğü zararlardan hırsızlığa kadar pek çok risk durumu konut sigortası ile teminat altına alınabilmektedir. Bu açıdan zorunlu deprem sigortasını tamamlayan bir özel sigorta olduğu söylenebilmektedir.

Konut Sigortası Avantajları Nelerdir?

Ev sigortasının avantajları, konut sigortasına ilişkin bilgi sahibi olunması gereken konu başlıklarından birisidir. Genelde konut sigortasının kişiye sağlayacağı avantajlar şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Kasti veya ihmali olarak ortaya çıkan yangın gibi bir felakette konut sigortasına sahip olan kişilerin zarar ve hasarı sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır. Bu sayede ortaya çıkan masrafların tarafınıza yük olması engellenmektedir.
  • Ufak primler ile ödenen konut sigortaları, kişinin beklenmedik felaketler meydana gelmesi durumunda çok büyük masraflar altına girmesini engellemektedir.
  • Konut sigortalarına eklenecek ek teminatlar ile asistanlık hizmetleri alınabilmekte veya eşyalar da sigorta kapsamına dahil edilebilmektedir. Bu sayede kendinizi tam anlamıyla güvende hissedebileceğiniz birçok ayrıcalığa sahip olacağınız bir hayat tarzı oluşturmanız mümkün hale gelmektedir.

Konut Sigortası Hasar Süreci Nasıl İşler?

Konut sigortası hasar süreci, meydana gelen hasara ve sigorta şirketinin belirlediği prosedürlere göre değişiklik gösterse de, temelde tüm hasarlar için aynı şekilde işlemektedir. Bu kapsamda teminat olarak öngörülmüş bir hasar meydana gelmesi durumunda hasar süreci temel olarak şu şekilde işlemektedir:

  • Sigortalanan tarafından sigorta şirketine hasar bildiriminde bulunulması gerekmektedir.
  • Firma hasar ihbarını aldıktan sonra harekete geçmekte ve konut hasar tutanağı tutmaktadır. Konut sigortasının feshedilmemesi ve tazminat alınabilmesi için gerçek dışı beyanda bulunulmaması oldukça önemlidir.
  • Tutanak işlemlerinin tamamlanmasının ardından ekspertiz işlemleri başlamakta ve hasar tutarı belirlenmektedir.
  • Kişinin uğradığı zararlar tazmin edilerek süreç tamamlanmaktadır.

Konut Sigortası Hasar Ödeme Süresi Kaç Gün?

Konut sigortası hasar ödeme süresi hakkında yasal belirlemeler bulunmaktadır. Bu nedenle hasar miktarına ve tutarına ilişkin tespit süreci tamamlandıktan sonra mağduriyet yaşamayacağınız bir süre zarfında zararınızın tazmin edileceği söylenebilmektedir.

Konut sigortası yaptıran kişi tarafından belgeler sigorta şirketine teslim edildikten sonra şirketin tazminat tutarı ve hasar belirlemelerini 15 iş günü içerisinde sigortalıya bildirmesi gerekmektedir. Dosya onaylama işlemi gerçekleştirildikten sonra ise 30 iş günü içerisinde hasar tazminatı tarafınıza ödenmektedir.

Konut Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Konut sigortası yaptırırken dikkat edilmesi gereken hususlar, beklentilerinizi ve ihtiyaçlarınızı tam olarak karşılayacak bir sigorta sahibi olmanız için önemlidir. Bu kapsamda dikkat etmeniz gereken en temel noktalar şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Poliçenizde yer almayan bir riskin gerçekleşmiş olması durumunda, sigorta şirketi tarafından bu zarar tazmin edilmeyecektir. Bu nedenle zararını güvence altına almak istediğiniz tüm riskleri teminat kapsamına dahil etmeyi unutmamanız gerekmektedir.
  • Yakın sebep ilişkisi, konut sigortası hakkında bilgi sahibi olmanız gereken bir diğer konudur. Konut sigortası yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi yalnızca poliçe kapsamındaki teminatları kapsamaktadır. Örneğin deprem sigortası zorunlu olmasına rağmen yaptırmadıysanız ve eviniz deprem nedeniyle meydana gelir. Böyle bir yangında hasar görmüşse, bu durumda konut sigortası zararları karşılamayacaktır.
  • Risk oranı, sigorta fiyatlarında değişikliğe neden olabilmektedir. Örneğin toplumsal olayların sık gerçekleştiği bir bölgede konutun zarar görme riski vardır. Ayrıca, hiç toplumsal olay yaşanmayan bir bölgeye göre farklıdır. Bu durum fiyatlar farkı ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
  • Konut sigortası yapılırken baz alınan fiyat, konutun inşa bedelidir. Bu nedenle konutunuzu inşa bedeli üzerinden değil, satış bedeli üzerinden sigortalayın. Bunu istiyorsanız, poliçeniz hazırlanırken bu durumu ayrıca belirtmeniz gerekmektedir.

 

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00