Yazı Başlıkları
Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir? Devlet destekli sigorta türlerinden biridir. Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında SGK ile anlaşmalı özel sağlık kuruluşlarında teminat limitleri kapsamında tedavi görür. Tamamlayıcı sağlık sigortası, tedavi masraflarının SGK’nın karşılamadığı bölümünü karşılar. Bireyin önceden geçirmiş olduğu rahatsızlıklar, mevcur bir hastalığının olup olmadığı, aileden gelen kalıtsal rahatsızlıkların bulunup bulunmadığı gibi tıbbi geçmiş incelenir. Poliçe başlatılmadan önceki mevcut rahatsızlıkların ödemesi tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında yapmaz. Yaşa ve sigortalılık süresine göre poliçenin süresi dolduktan sonra sigorta şirketidir. Bunun ile iletişime geçerek tamamlayıcı sağlık sigortasını yeniletmek mümkündür.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir ve Amacı Nedir?
Tamamlayıcı sağlık sigortasının amacı, SGK ile anlaşmalı olan özel sağlık kuruluşlarında görülen tedavilerin masraflarını sigorta şirketinin karşılamasını sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmayan ya da fiyatı ile limitleri aşan tedaviler, tamamlayıcı sağlık sigortası sayesinde sigorta şirketi tarafından karşılanır. Poliçede belirtilen özel ve genel şartlar kapsamında sigortalı fark ücreti ödemek durumunda kalmadan tedavi görür.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Kapsamında Tedavi Olmanın Şartları Nelerdir?
Tamamlayıcı sağlık sigortası ile tedavi görmenin koşulları tercih edilen sigorta şirketine ve onun sunduğu planlara göre farklılık gösterir. Sigorta şirketlerinin tamamlayıcı sağlık sigortası için beklediği ortak şartlar aşağıda açıklanmıştır:
- SGK ile anlaşmalı olan özel bir hastanede görülen tedavi kapsamında bu sigortadan yararlanır.
- Tercih edilen SGK anlaşmalı hastanenin uygulama yapan doktorunun da SGK ile anlaşmalı olması gereklidir.
- Tedavi görecek olan branşın tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırılan sigorta şirketinin anlaşmasının olduğu branşlardan olması gereklidir.
- Sigorta poliçesindeki özel şartlara ve sağlık sigortası genel şartlarına uygun bir rahatsızlık için tedavi talep edilmelidir.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve SGKlı olanlar ile onlara bağımlı olanlar tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilirler.
- Tamamlayıcı sağlık sigortasından yararlanma için üst yaş limiti, tercih edilen sigorta şirketine ve onun şartlarına göre 55-65 yaş aralığında farklılık gösterir. 18 yaş altındaki bireylere tek başına sigorta yapılamaz.
- Tamamlayıcı sağlık sigortası bulunanlar sadece Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan kurumlarda sigortalarını kullanarak tedavi görebilirler.
- Gözlük, çerçeve, cam, lens gibi masraflar tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında karşılamaz. Ancak göz muayenesi ve göz ameliyatları poliçe kapsamındadır.
- İlaç ve aşı gibi medikal harcamalar, tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında olmazlar.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Kapsamında Neler Vardır?
Tamamlayıcı sağlık sigortasına dahil olan tedaviler, SGK fark ücreti ödemeden anlaşmalı özel hastanelerde görülebilecek tedavilerdir. Tercih edilen sigorta şirketine göre bazı uygulamalar sigorta poliçesine limitli olarak dahil edilirken bazıları limitsiz olarak dahil eder. Ayakta tedavi, yatarak tedavi ve doğum teminatı tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında olur.
Yatarak Tedavi Teminatı Neleri Kapsar?
Yatarak tedavi giderlerinin karşılanması kapsamında standart oda, yoğun bakım odası, refakatçinin yatağı ve yemek gibi giderler sigorta poliçesi kapsamında ödenir. Ameliyatlı ya da ameliyatsız olarak hastanede yatarak uygulanan tedaviler yatarak tedavi teminatı kapsamındadır. Yatarak tedavi kapsamındaki diğer uygulamalar şu şekildedir:
- Kemoterapi, radyoterapi, diyaliz tedavileri
- Günübirlik tedaviler
- Hayati tehlike oluşturan acil durum tedavileri
- Terörle ilgili tedaviler
- Evde bakım ve tedavi
- Suni uzuv
- Tıbbi malzemeler
Ayakta Tedavi Teminatı Kapsamındaki Giderler Nelerdir?
Ayakta tedavi giderlerinin karşılanması için sigorta şirketleri çoğunlukla bir limit koyarlar. Yıl içerisinde belirli sayıda ayakta tedavinin tamamını karşılarlar. Ayakta tedavi teminatı kapsamında olanlar aşağıdaki gibidir:
- Doktor muayenesi
- Röntgen
- Laboratuvar tetkikleri
- MR, tomografi, ultrason, EKG ve biyoksiler gibi ileri tanı yöntemleri
- Fizik tedavi ve rehabilitasyon
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Kapsamında Doğum Teminatı Nedir?
Doğum teminatı, 18 yaş ve üzeri kadınların limitsiz olarak yararlanabilecekleri bir teminattır. Normal doğum, sezaryen, doğum ve hamilelik komplikasyonları gibi yatarak yapılan tedavilerin giderlerinin tamamı tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında karşılanır. Ayrıca hamilelik döneminde yapılan periyodik doktor muayeneleri de ayakta tedavi teminatı kapsamında karşılanır. Doğum teminatı dahil olan tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırıldıktan sonra bekleme süresi uygulanır. Bu süre sonunda hamilelik ve doğum giderleri sigortadan karşılanır. Doğumdan sonra bebeğin yeni doğan giderleri ise doğum teminatı kapsamında olan giderlerden değildir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının Ek Hizmetleri Nelerdir?
Tamamlayıcı sağlık sigortasının ek teminatları, seçilen plana ve sigorta poliçesine dahil ettirmek istenen hizmetlere göre farklılık gösterir. Ek hizmetlerin sigorta poliçesi kapsamında olması gerekir. Bunun için sigorta şirketi ile bu konuda görüşme sağlamış olması gereklidir. Sigorta poliçesine ekleyecek ve yıl içerisinde belirli sayıda seansı sigorta kapsamında karşılayacak olan ek hizmetler şunlardır:
- Check-up
- Diyetisyen
- Psikolojik destek
- Diş bakımı
Sadece Çocuklar İçin Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Yaptırılabilir Mi?
Çocuklar için tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmak istendiğinde, sigorta şirketlerinin büyük çoğunluğu ebeveynlerinin sigortası olmadan sadece çocuklara sigorta yaptırmayı tercih etmezler. Ayrıca tamamlayıcı sağlık sigortası yaptıracak çocuklar için her sigorta şirketinin kendi özelinde yaş limiti vardır. Sadece belirli sigorta şirketleri çocuklara anne ve babası olmadan sigorta yapar.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Olanlar Hastaneye Gittiklerinde Ücret Öder Mi?
Tamamlayıcı sağlık sigortası bulunanların hastanede ücret ödemesi gerekir. Ancak sadece doktor muayenelerinin katılım payını öderler. Poliçe kapsamında olan herhangi bir tedavide bunun dışında ödeme yapmalarını gerektiren bir durum yoktur.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Yaptırmanın Avantajları Nelerdir?
Böylece tamamlayıcı sağlık sigortasının artıları aşağıda verilmiştir:
- Özel sağlık sigortası yaptıracak bütçeye sahip olmayanlar, daha uygun fiyatlar ile tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırarak yüksek kalitede sağlık hizmeti alma fırsatı elde etmiş olurlar.
- Ciddi sağlık problemleri yaşayan sigortalılar büyük masraflar ödemek durumunda kalmadan tedavi olabilirler.
- Geniş anlaşmalı hastane ağı olması sayesinde sigortalılar hem istedikleri özel hastaneyi hem de doktoru tercih edebilme imkanına sahip olurlar.
- İşverenler tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırarak gelir vergisi indiriminden yararlanabilirler.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Poliçesinin Fiyatı Ne Kadardır?
Tamamlayıcı sağlık sigortası ücretleri konusunda sigorta şirketleri müşterilerine tek bir fiyat veremezler. Birçok değişken doğrultusunda sigorta fiyatları kişiye özel olarak hesaplanır. Bu değişkenler ise şöyledir:
- Sigorta şirketleri tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında farklı içeriklere sahip farklı planlar sunar ve bu planlar için prim tutarları değişkendir.
- Sigortalının yaşı, ödeyeceği prim tutarı üzerinde etkilidir.
- İkamet edilen bölgeye ve seçilen sigorta şirketine göre poliçe fiyatı farklılık gösterir.
- Sigortalının cinsiyeti ve mesleği sunacak olan poliçe fiyatını etkiler.
- Medeni durum ve çocuk sahibi olunup olunmadığı tamamlayıcı sağlık sigortası fiyatı üzerinde etkilidir.
- Aile bireyleri ile beraber aynı sigorta poliçesi ile sağlığını güvence altına almak isteyenlere sigorta şirketleri %5-10 civarında indirim uygular.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ve Özel Sağlık Sigortası Arasındaki Fark Nedir?
Tamamlayıcı veya özel sağlık sigortalarının ayrımı yapıldığında; özel sağlık sigortası yaptırmak için SGKlı olma şartı yokken tamamlayıcı sağlık sigortasını sadece SGKlılar yaptırır. Özel ve tamamlayıcı sağlık sigortası için teminat türleri veya sigortaların geçerli olduğu hastaneler farklılık gösterir. Tamamlayıcı sağlık sigortası olanlar sadece SGK ile anlaşmalı hastanelerde sigorta kapsamında tedavi olabiliyorken özel sağlık sigortası olanlar SGK ile anlaşmalı olmayan hastanelerde de özel tedavi görebilirler. Aynı zamanda özel sağlık sigortası limitli de olsa yurt dışı sağlık harcamalarını da karşılar.
Özel Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?