Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Enflasyonda Baz Etkisi ve Dip Nokta

enflasyonda baz etkisi

Enflasyonda Baz Etkisi; Tüketici enflasyonunda dip noktayı baz etkisinin de desteğiyle Ekim ayı ile gördük. Önümüzdeki 6 aylık dönemde düşük çift haneli yatay enflasyon dönemi; dolayısıyla da harcama ve borçlanma kararları için daha öngörülebilir bir dönem bizleri bekliyor.

Enflasyonda dip noktayı Ekim ayı ile gördük

Tüketici enflasyondaki düşüş trendi Ekim ayında da devam ederek dip noktayı gördü. Aylık artış piyasa beklentilerine paralel şekilde %2,00 olarak gerçekleşirken yıllık artış %8,55 oldu. Üretici fiyatlarındaki artışın yıllık %1,7 seviyesine gerilmesiyle üretici marjlarındaki baskının gevşemesi; bununla birlikte enflasyon ana görünümünü yansıtan çekirdek enflasyonun %6,7 ile 2013’ten bu yana en düşük seviyeyi görmesi sevindirici gelişmeler olarak not ediliyor.

Ekim ayındaki enflasyon gerçekleşmesinde dört ana etken göze çarpıyor. Sezon değişikliği olan Ekim ayının giyim grubunun zam dönemi olması nedeniyle bu grupta fiyatlar aylık %11,7 arttı. Yine mevsimsel nedenlerle yaz döneminin sona ermiş olması taze meyve-sebze fiyatlarını yukarı yönlü itmeye başladı ki aylık artış bu grupta %9,56 olarak gerçekleşti.

Geçtiğimiz ay yapılan %15’lik elektrik zammı konut grubu üzerinden enflasyonu etkilerken; %20’lik demiryolu ulaşım zammı ve %28’lik havayolu tavan fiyatı zammı ulaşım grubu içerisinde enflasyonu yukarı çekti. Genel enflasyon görünümü içerisinde turizm sezonunun sonuna gelmiş olmamız konaklama hizmetleri ve paket turlar üzerinden enflasyonu aşağı çeken tek etmen olarak göze çarpıyor.

Enflasyonda Baz Etkisi

Enflasyonda baz etkisi destekli aşağı yönlü hareketin ekim ayı itibariyle sonuna geldik. Baz etkisi artık terse çalışacak ve yeniden çift hanelere çıkacağız. Yılsonu beklentimiz bu noktada %12 seviyesinde. 2020’nin ilk yarısının sonuna kadar %10-12 seviyesinde dalgalanan bir TÜFE görmemiz muhtemel. Kalıcı tek haneleri 2020 2. yarıda görmeye başlayabiliriz. Şu an için yıl sonunda TCMB’nin indirim için alanı kalmamış görünüyor.

Yılsonu Beklentileri

Enflasyonun yılsonu beklentilerden aşağı gelmesi ve risk göstergelerinde ekstra iyileşme görülmesi halinde Aralık ayı toplantısında TCMB’nde küçük hacimli bir indirim daha görebiliriz.

Ekonomik güven artıyor

Geçtiğimiz hafta küresel ekonominin her paydaşının beklediği FED toplantısı gerçekleşti. Sene başından bu yana alınan piyasanın beklentisine uygun şekilde üçüncü faiz indirimi kararını piyasalar olumlu karşıladı. Yurt içinde de TCMB Başkanı Uysal’ın sunum yaptığı enflasyon raporuyla birlikte yılsonu enflasyon tahmini %12,00 olarak kayda geçti ve ekonomide güvenli bir yönetimin söz konusu olduğu izlenimi verildi. Öte yandan ekonomik güven endeksinin Ekim’de yüzde 4,5 artması ve jeopolitik risklerin giderek azalması sonucu TL’ye güven arttı.

Gelişmelere bağlı olarak Dolar/TL’nin 200 günlük ortalamada destek noktası olan 5,65’i geçmesi halinde Fibonacci’ye göre 5,47 takip edilecek. Olumsuz gelişmelerin meydana gelmesi halinde ise 50 günlük ortalamada ilk direnç noktası 5,75 olarak görülürken bu nokta kırılması halinde Fibonacci’de direnç noktası 5,92 olan nokta radara girebilir.

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00