Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Şair Kenti Datça Gezilecek Yerler

Datça Gezilecek Yerler

Datça’da gezilecek yerler; Şair Kenti Datça yazımızla Datça gezilecek yerler ve tüm detaylar hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Datça nerede, Datça’da nerede kalınır, Datça gezilecek yerler, Datça koyları, Datça Kurubük Koyu, Palamutbükü, Datça Çarşısı, otelleri, apart, pansiyon, Eski Datça, Datça ne yapmalı, Datça ve Can Yücel… İşte şiir mısralarına giren kasaba…

Datça Gezilecek Yerler

     Datça Nerededir?

     Eşsiz ülkemizin Ege Bölgesinde yer alan, bölgenin sekiz ilinden birisi olan, Muğla’nın, şirin ve güzel ilçelerindendir Datça. Muğla’ya mesafesi 122 km’dir. Datça’ya ulaşım hava, kara ve deniz yolu mümkündür. Coğrafi konum itibariyle, sevilen ve tercih edilen tatil mekanlarından Bodrum, Çeşme, Kaş, Alaçatı gibi çekim merkezlerinin ortasında yer alır.

     Güneybatıda yer alan yarımadanın adını alan Datça, konumu gereği Akdeniz ve Ege’ye selam verir. Her iki denizin de güzelliklerinin yansıdığı, Muğla’nın özel ilçelerinden biri olan Datça, dinginliği, huzuru ve mutluluğu çağrıştırır.

     Datça Hakkında

     Efsane o ki; yarımada topraklarında küçük ama mutlu bir krallık varmış. Kral yaşlandığında, krallığını ikiye bölerek, kızı ve oğlu arasında pay etmiş. Yarımadanın, gündüzü temsil eden doğusunu oğlu Dadya’ya, akşamı temsil eden batısını kızı Bedya’ya vermiş. Kral ve çocukları öldükten sonra da bu topraklarda, mutluluk ve huzur hep baki kalmış. Günümüzde, Dadya’nın toprakları Datça, Bedya’nın toprakları Betçe’dir ( Datça yarımadasının batı ucu). Belki de o yüzdendir ki, gün doğumu en güzel Datça’dan, gün batımı ise Betçe’den izlenir.

Datya Gezilecek Yerler

    Datça, yaz ayları haricinde de yumuşak iklimi ile misafirlerine her daim kapısı açık ev sahibi gibidir; sonbahar, kış, ilkbahar, yaz her mevsim gidilesi, görülesi, ruhu dinlendiren, gözleri kamaştıran, eskiyi hatırlatan özel ve güzel bir Ege beldesidir.

     Datça’da şubat sonu açan badem ağaçlarının iri ve diri pembe, beyaz çiçekleri Datça’yı bir gelin gibi süsler. İki yıldır şubat ayında düzenlenen Badem çiçeği festivali ise, düğün alanı gibidir ve mazisi kısa olsa da oldukça fazla ilgi görmektedir.

Datça Hakkında

     İlkbahar, Datça’da doğanın tüm güzelliklerini sergilediği, denizin sakin konuştuğu, Datça’da yaşayan insanların, toprağın cömertçe sunduğu ürünleri devşirdiği ve bütün bunlara tanık olmanın ayrı bir huzur verdiği zaman dilimidir. Bahar, papatyaların, gelinciklerin, kekiklerin arız endam eylediği, arıların bal yapmak için öz devşirdiği mevsimdir.

     Yaz ayları, özellikle temmuz ve ağustos oldukça fazla yerli ve yabancı turistin ziyaretiyle Datça’nın demografik yapısının hareketlendiği ve arttığı aylardır.

     Sonbahar, belki de denizin en güzel olduğu mevsimdir. Eylül ve ekim ayları rüzgarın kulağa güzel sözler fısıldadığı, deniz suyu ısısının vücudu okşayan, rahatlatan bir hale geldiği, ayrıca kalabalığın çekilmesiyle bütün Datça’nın size kaldığı hissinin yaşandığı sonbahar ayları ayrı bir güzeldir. Denize girmek sizin için sadece suya atlamak, yüzmek değil, bir ritüelse, eylül ve ekim ayları bu ritüel için en uygun zamandır.

Datça Sahil

     Kış ayları ise, ayrı bir güzeldir; mis gibi temiz hava, gün içinde hala yazdan kalma giysileri giymenin özgürlüğü… Ama güneş elini eteğini çekip akşam olduğunda, aynı kıyafetle duramazsın, serinleyen hava illaki ‘’Üzerine bir hırka al’’ der.

     Datça’dan bahis açılınca akla gelenlerden en mühimleri ‘’3B’’’dir; yani balık, badem ve bal. Gıdaların en güzel üçlüsü, bu güzel ilçenin mücevherlerindendir.

     Datça köylüsünün başlıca gelir kaynağı bademdir. Elbette turizm de nispeten bademe paralel düzeydedir.

     Datça gezilecek yerler sınıfından çıkartan bazı yabancılar, Datça’yı yerleşecek yerler sınıfına sokmuştur. Aynı zamanda Datça’nın popülerliği sınırlarımızı aştığı için Almanlar, İngilizler, Ruslar vb. milletlere mensup insanlar Datça’dan gayrimenkul almaktadırlar.

     Datça’da Nerede Kalınır?

     Datça’da kalacak yer konusunda sıkıntıya düşmek, planlı hareket edildiği takdirde söz konusu değildir. Öyle ki, araç kullanmayı seven ve kaplumbağa gibi evini sırtında taşımayı tercih edenler için karavanlarını park edip, kamp kurabilecekleri alanlar da bulunmaktadır.

     Mini otel haline dönüştürülen Eski Datça evleri, Datça’da konaklama yapılabilecek en güzel seçeneklerdendir.

     Datça’da ulaşım kendi aracınızla olabileceği gibi, araba kiralama seçeneğini de deneyebilirsiniz. İlçe minibüsleri ise hem ekonomik, hem pratik olacaktır. Yunan adaları ve Bodrum, Çeşme vs. kısa süreli geziler içinse feribot kullanmak en akıllıca yoldur.

     Datça’da Gezilecek Yerler

     Datça ve çevresi tatilinizin hakkını verecek doygunlukta ve çeşitliliktedir. Datça gezilecek yerler konusunda misafirlerine oldukça bonkör davranır. Yunan adalarından biri olan Simi adası, el salladığınızda karşıdan size el sallayarak karşılık verecekleri ölçüde yakındır. Bu durum, Datça’da gezilecek yerler rotasına bir Yunan adasını da eklemeyi sağlar. Datça’dan Simi’ye, Simi’den Datça’ya tekne turları söz konusudur.

     Datça, Mesudiye, Yazıköy, Yakaköy, Karaköy, Sındı, Kızlan, Hızırşah, Emecik ve Cumalı kasabalarına sahiptir. Her bir kasabanın güzelliği tartışmasız olsa da Mesudiye sahil kasabası olması açısından öne çıkmaktadır.

     Datça’nın sokaklarında kaybolurken, taş evlere sırtınızı dayamak, çiçek kokularını içinize çekmek, begonvillerin rengine hayran olmak gibi ruhunuzu doyuran, içinizi ferahlatan yürüyüşlerin hiç bitmemesini isteyeceksiniz.

Datça Gezilecek Yerler

     Knidos Antik Kenti: Datça ilçe merkezine yaklaşık 40 km uzaklıkta, deniz kenarında kurulu antik kenttir. Bu yüzden hem denizden, hem karadan bu özel antik kente ulaşabilirsiniz. Kentin tarihinin M.Ö. 2000 yılına dayandığı düşünülmektedir. Knidos Antik Kentinde bulunan tarihi eserlerden başlıcaları;  Knidos Feneri, Demeter Mabedi, antik tiyatro ve güneş saatidir. Kadim uygarlıkları, kadim şehirleri ve kadim yaşamları merak edenler için mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisidir.

     Emecik Köyü: Datça ilçe merkezine olan mesafesi 20 km dir. Tarih ve eğlence iç içe geçmiş bir köydür. Tarih açısından Apollon Tapınağı ve Bizans dönemi bazilika kalıntıları görülesi yerler iken, Emecik’te bulunan pek çok tatil köyünde keyifli tatiller geçirebilirsiniz.

     Datça’nın Koyları

     Datça’nın irili ufaklı, her biri ayrı güzellikte 52 koyu bulunmaktadır.  Datça, oldukça bilinir olan Palamutbükü ve Kurucabük koyları haricinde de oldukça fazla koya sahip bir belde.

     Datça, bilinirliği ve popüler olma özelliğinin artmasına karşın, bakir kalabilmeyi başarmış koyları ile doğanın sesinden başka ses istemeyenlerin, doğal güzellikler içerisinde, denizin tadını çıkarmak isteyenlerin birincil adreslerindendir.

Datça’nın Koyları

     Datça Gezilecek Yerler arasında her biri görülmesi gereken koylardan bazıları; Kızılbük, Hayıtbükü, Kargı, Ovabükü, Bağlarözü, Akvaryum ( Gerence )  Kurubük, Akçabük’tür.

  • Kargı Koyu: Kargı Koyu, Datça’nın muhteşem 52 koyundan sadece bir tanesidir. Datça merkezine 3 km’lik mesafede olan bu koya, minibüs ile ulaşmanın yanında, yürüyüş severler için yürüyerek de ulaşılabilir. Koyu çevreleyen dağlar sayesinde çok rüzgarlı değildir. Mavi-yeşil davetkar denizinde yüzmek sizi bütün sıkıntılarınızdan arındıracaktır. Datça’nın en iyi plajına sahip koyudur. Yüzerken size eşlik eden ördekler, balıklar ise tam bir bonustur.
  • Bağlarözü Koyu: Uzun yaz tatilleri ya da kısa vadeli günübirlik tatil, bulunduğunuz mekandan uzaklaşıp, kendinizi gerçek yaşamınızdan soyutlayabileceğiniz güzellikte bir mola için, zeytin ve badem ağaçları ile bezeli bu koyda, denize girmek kendiniz için yapabileceğiniz en güzel şeylerden birisidir.
  • Akvaryum Koyu: Diğer adı Gerence, Palamutbükü koyununa oldukça yakın olan bu küçük koy, akvaryum gibi şeffaf ve berrak denizi ile ünlenmiştir.
  • Hayıtbükü Koyu: Mesudiye kasabasında bulunan koylardan biridir. Güneşe, denize ve huzura doyacağınız bir koyun sahili kumdur, kademeli bir şekilde derinleşiyor, suyun aniden derinleşme şokunu burada yaşamıyorsunuz, denizden esen Meltem rüzgarı ise teninizi okşayıp rahatlatacak serinlikte…
  • Kızılbük Koyu: Yine Mesudiye kasabasının koylarından ve Hayıtbükü koyunun karşısında ve yürüyüş mesafesi ile en fazla 10 dakikada ulaşılıyor. Yemek yerken denizin sesini dinleyebileceğiniz çok güzel tesisler var. Ne mutlu ki Kızılbük’te yeşil, varlığını çok güzel sürdürüyor.
  • Ovabükü Koyu: Diğer koylara oranla görece sakin bir koy. Sahil boyunca denize paralel tesislerde her zevke uygun seçenek bulunmakta, sahili de oldukça geniş.
  • Kurubük Koyu: Ovabük Koyundan hemen sonra Kurubük Koyu karşımıza çıkıyor, şirin, etrafı çam ağaçları ile bezeli bir koy.
  • Akçabük Koyu: Bakir, denizi muhteşem küçük koylardan biridir.
Kurubük Koyu

     Datça Kurucabük Koyu

     Datça Gezilecek Yerler arasında Adatepe Burnu İle Bozan Burnu arasında kalan koyun, Datça merkeze olan uzaklığı 25 km’dir ve minibüslerle ulaşım oldukça kolaydır.

     Yeşilinin tonlarını sayamadığınız el değmemiş ormanı, mavisine şiir yazılacak, ‘’Bu kadar saydam bir su olabilir mi?’’ dedirtecek denizi, ciğerlerinizin bu güne kadar görmediği oksijeni soluyacağınız havası ile muhteşem güzellikteki Kurucabük Koyu…

     Datça Palamutbükü

     Datça Gezilecek Yerler arasında Datça ilçe merkezine olan uzaklığı 25 km olan ve Datça’nın Mesudiye kasabasında bulunan Palamutbükü koyu ve Palamutbükü plajı çok beğenilen, çok rağbet gören yerlerindendir. Buraya da deniz ya da karayolu ile ulaşım söz konusudur. Datça koyları içerisinde en büyük sahile sahip olan koydur.

     Palamutbükü Koyu’nda bulunan tesisler, diğer koylardakiler gibi genellikle aile işletmeleri ve bu aile sıcaklığı, hizmetlerine ve size yansıyor.

     Datça’nın genelini süsleyen badem ağaçları, burada plajı süsler ve deniz keyfinizi ikiye üçe belki dörde katlar ki buradan ayrılmak istemezsiniz.

     Palamutbükü Koyu’nun büyük doğal bir limanı var, buradan da turist girişi söz konusudur.

     Datça Çarşısı

     Datça merkezde araçların girmesinin yasak olduğu sokaklar, çarşıda rahatlıkla dolaşılmasını sağlamaktadır.

     Datça çarşıdan, kekik balı, badem, zeytin, zeytinyağı, ballı badem, badem helvası, biberiye, kapari, köylünün ürettiği daha nice envai çeşit ürün, özgün el işi, el emeği ürünler satın alabileceğiniz dükkanlar mevcuttur.

Datça Çarşısı

     Datça çarşısını yarım saatte gezebilirsiniz, küçük, şirin ve her türlü ihtiyacınıza cevap verecek düzeydedir; bankalar, restoranlar, deniz malzemeleri satan dükkanlar, marketler vs.

     Datça Otelleri

     Datça, zaman içinde konaklama alternatiflerini genişletmiş bir bölgedir. Butik oteller,’’ Keşke benim olsa’’ diyeceğiniz kiralık eski Datça evleri ve konfor konusunda hatırı sayılır ün yapmış oteller, her gelir grubuna hitap edecek tarzda fiyat politikalarına sahiptir. Gideceğiniz mevsime göre değişen fiyat skalası söz konusudur.

     Datça Apart

     Datça’da tatil planı yapıyorsanız konaklama konusunda apartlar seçenek olarak durmaktadırlar. Hem ekonomik, hem ev ortamı, hem rahat bir tatil istiyorsanız apart seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

     Eski taş yapı ve yeni modern yapı apartlar ihtiyacı karşılamaya yönelik düzenlenmiştir.  Genelde 1+1 şeklinde olanların yanında, normal daire şeklinde 5 kişi kalınabilecek kapasitede daire seçenekleri de bulunmaktadır. Aracı ile tatile gidenler için apart ve diğer konaklama seçeneklerinde park yeri sorunu yaşanmaması da oldukça önemlidir.

     Datça Pansiyon

     Datça’da rahat edebileceğiniz, rahat konaklama imkanı bulacağınız villa tarzı pansiyonlar, kalabalık arkadaş grupları ile gidilen tatiller için oldukça ideal bir seçenektir.

Datça Thetis Pansiyon

     Pek çoğu bahçeli olan bu pansiyonlarda bahçede yetişen doğal ürünler kahvaltı sofranızı tatlandırmaktadır. Rahat ve huzurlu konaklama, Datça’da kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir hizmettir.

     Eski Datça

     Muğla ile Datça arasında yer alan Eski Datça Datça, ilçe merkezine 3 km mesafededir. Bahçeli, eski taş evlere, bahçe duvarlarına bezenmiş sarmaşıklara, cır cır böceklerinin huzur veren seslerine tanık olmadan Datça tatilinizi bitirmeyin. Bu güzel köyde tadacağınız yemekleri de unutmanız zor olacak.

     Taş evlerin tahta kapılarına dayanıp, hayal kurmak isteyeceğiniz, güler yüzlü ev sahibi ile iki muhabbet edip yolunuza devam edeceğiniz samimiyette bir yer Eski Datça.

     Eski Datça’da bir dönem yaşayan Can Yücel’e selam olsun diye, müdavimi olduğu kahveye ( Orhan’ın Yeri ) gidip, yarım bıraktığı şaraba bakıp, bir şiirinin bir dizesini geçirin aklınızdan ve orada zaman dursun ve tekrar aksın. Datça gezilecek yerler rotası belirlerken burayı sakın es geçmeyin.

     Eski Datça sokaklarını gezerken sevdiklerinize hediyelik eşyalar almayı hatırınıza getirin, zaten hediyelik eşya tezgahlarını görünce almadan geçemeyeceksiniz.

     Eski Datça’da ismine çok aşina olmadığınız ama değerli eserler üreten sanatçıların eserlerinin sergilendiği sanat galerilerini de gezebilirsiniz.

     Datça’da Ne Yapmalı

     Datça’da gündüz vakitlerinde; denizin, güneşin, tabiatın ve doğal yaşam ile konforun bileşkesini yaşarken, geceleri; bar, kafe, meyhane ve gece kulüplerinde eğlenip, içkinizi yudumlayabilirsiniz. Çok renkli ve aksiyonlu bir gece hayatı beklentisine girmeyin, doğaldır ki Datça’nın dinginliğine paralel bir gece yaşamında, rakı-balık ve müzik, yorgunluk atmada birebir gelecektir. Egenin sıcak iklimi ve sıcak insanlarının enerjisi de sizi kuşatacaktır.

     Gece hayatının Bodrum ve Çeşme gibi doz aşımı yaşandığı yerlere nazaran, daha dozunda yaşanan bir gece hayatı söz konusudur, çünkü burayı tercih eden kişilerin beklentisi bu yöndedir, eğlenceli ama dingin.

     Datça’ya festival zamanlarında giderseniz ya da tatilinizin tarihi tesadüfen bu tarihlere rast gelir ise, ki hiç bir şey tesadüf değildir, bu festivallere tanık olmanız gerektiği için, o tarihlerde tatilinizi bilmeden ayarlamışsınız demektir.

  • Knidos’un Sır’ı Kültür Sanat Festivali: Uluslararası düzeyde gerçekleşen festival, Knidos Kültür Sanat Akademisi tarafından düzenlenmekte ve festivalde resim, heykel, fotoğraf, cam heykel eserleri sergilenmektedir.
  • Datça Bademli Pilav Şenliği: 15-22 Nisan Turizm Haftası etkinlikleri içinde düzenlenir. Doğal bitki örtüsünü, doğal tarımın, denizin ve orman alanlarının turizmle iç içe geçtiğinin altının çizildiği, sohbetlerin edildiği bir etkinliktir. Elbette ki, koca kazanlarda pişen bademli pilavın yendiği bir etkinlik.
  • Datça Süslü Kadınlar Bisiklet Turu: 2013’den bu yana düzenlenen etkinlik, Datça’da ‘’Eksoz kokusu yerine kadın kokusu’’ mottosu ile sürmektedir.
  • Datça Bit Pazarı: Her ayın son Pazar günü, Datça Pazar yerinde kurulan antika özelliğine haiz eski, ikinci el eşyalar sergilenip satışa çıkar. Yerli ve yabancı turistin ilgisini çektiği kadar, koleksiyonerlerin de ilgisini çeker, çünkü bu Bit Pazarı yaşanmışlıkların pazarıdır. Tüm mevsim yapılan bir etkinliktir.

     Datça ve Can Yücel

     Cumhuriyet’in ilk yıllarının en önemli, en başarılı Milli Eğitim Bakanlarından biri olan Hasan Ali Yücel’in oğlu, şair Can Yücel, yıllarını geçirdiği ve yaşamının nihayetlendiği Datça’yı fazlasıyla severdi, öyle ki şiirlerinde mısralara girmiş bir kasabadır Datça, mısralarına girdiğine göre ruhuna da girmiştir elbet.

     Datça’da Can Yücel’i sevmiştir ki, Can Yücel’in evine giden sokağının adının, Can Yücel Sokak olması hiçte şaşırtıcı olmamıştır.

     Yaşamının on yılını geçirdiği Datça’da kansere yenileceğini anlayan Can Yücel, ölümünden sonra mekanının yine Datça olmasını istemiş ve Datça’ya defnedilmiştir.

Can Yücel Datça

     Can Yücel, Datçalılar’a ‘’Yerli tohum bankası’’ kurmalarını vasiyet edecek kadar toprağa bağlı ve öngörülü bir vatansever, Shakespeare’in sonelerini şair duyarlılığı ile çeviren ve Türkçeye kazandıran bir usta, bir büyük şair idi. Bu sebeple, Datça’da bulunan evinden ve ebedi istirahat mekanından ziyaretçilerden eksik olmuyor. Evin içi ziyarete açık değil, zaten tahta kapısının önünde hatıra fotoğrafı çekmek, kapı üzerindeki Can Yücel şiirlerin okumak, kim bilir kaç kez bu kapıdan girip çıktığını düşünmek yeterli geliyor.

     Datça’da Ne Yemeli?

     Datça gezilecek yerler kadar yenilecek yemekler, tatlılar; içilecek içkiler, kahvelere de önemlidir.Datça’da ana yemek, elbette ki balıktır. Datça’da en taze balıkların, en taze bitkilerle yapılan mezelerin tadına bakmamak olmaz. Balık çorbası, Sübye, Datça kalamarı, lagos, trança, karides, ve barbunun yanında cohoz, körmen, kuş otu, menengeç filizi vb. otlarla yapılan mezelerle, damaklarınız tatmadığı lezzetleri deneyimleyecek. Tatlı olarak ise, bademli varyasyonları olan, bir sürü çeşit karşınıza çıkacak; badem ezmesi, badem helvası, badem sütü, badem kurabiyesi, farklı olarak incir tatlısı derken üstüne de bademli Türk kahvesi…

Datça’da Ne Yemeli

     Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı varsa, Datça’ya yeniden gitmek için, muhteşem güzel bir bahaneniz de var demektir.

Acelen Varsa Ne İşin Var Datça'da

Datça Nerede, Datça’da Nerede Kalınır, Datça Gezilecek Yerler, Datça Koyları, Datça Kurubük Koyu, Palamutbükü, Datça Çarşısı, Otelleri, Apart, Pansiyon, Eski Datça, Datça Ne Yapmalı, Datça ve Can Yücel.

Önerilen Yazılar

4 Yorumlar

Müşerref Ekim 5, 2023 - 12:18 pm

Datça’da yapılması gerekenler yazıda oldukça detaylı bir şekilde anlatılmış, teşekkürler. Ancak Datça’nın gizli kalmış güzelliklerine de biraz değinilebilirdi. Yine de bilgilendirici bir yazı olmuş.

Cevap Yazın
Abdul Azi̇m Eylül 28, 2023 - 6:44 pm

Merhaba, yazınızı ilgiyle okudum. Datça’nın tarihi dokusunu daha da derinlemesine anlatabilir miydiniz? Tarihi mekanlar hakkında daha fazla bilgi almak istiyorum. Teşekkürler!

Cevap Yazın
Mustafa Ağustos 9, 2023 - 7:19 am

Makalenizdeki Datça Çarşısı hakkında daha fazla bilgi verebilir misiniz? Çarşıda neler bulunuyor ve hangi dönemlere ait eserler var mı? Bu konuda detaylı bir yazı paylaşabilir misiniz? Teşekkürler.

Cevap Yazın
Adem Aralık 5, 2022 - 5:10 pm

Sen gitmedin
Ben azalmadım
Kurtuldum hayalden
Keder olmadı
Herkes kendini
Bir daha sevdi
Heves, pişmanlık
Bıraktı kalbi
Şiir okumadım
Zamanı bildim
Aşk evdi
Güz hep başkalarının
Bahçesine geldi
Kalabalığı sevdim
Yağmur sadece yağdı
Hiçbir kadına bakmadım
Bindiğim her otobüs
Datca’ya gitmedi.

Cevap Yazın

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00