Bir Finansçı – İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), su yönetiminde yapay zekâ ve sürdürülebilirlik temalarına odaklanan II. Su ve Kanalizasyon İdareleri Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı. İstanbul’da gerçekleşen bu etkinlik, “Suyun Hafızasına Yolculuk: Yapay Zekâ ile Sürdürülebilir Bir Gelecek” başlığı altında toplandı.
İSKİ Genel Müdürü Doç. Dr. Şafak Başa, yaptığı açıklamada küresel iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki olumsuz etkilerine vurgu yaptı. Su stresi ve kaynak sıkıntısının arttığını belirten Başa, dijital dönüşüm ve yapay zekânın sürdürülebilir bir gelecek için hayati önem taşıdığını belirtti. İSKİ’nin İstanbul’da yürüttüğü projelerle, 10 farklı su kaynağından 24 içme suyu arıtma tesisi ve 23.000 kilometrelik içme suyu hattı aracılığıyla günlük ortalama 3 milyon metreküp suyun yaklaşık 20 milyon İstanbullunun kullanımına sunulduğunu ifade etti.
YAPAY ZEKÂ DESTEKLİ PROJELER İLE SU KAYIPLARI MİNİMUM SEVİYEYE İNDİRİLECEK
Başa, yapay zekâ ve dijital dönüşümün İSKİ’nin stratejilerini yönlendirdiğini belirtti. 2024’te sonlandırılması planlanan “Yapay Zekâ Destekli Tüketim Tahminleme Projesi” ile İstanbul’un su tüketimini mahalle bazında analiz edebileceklerini açıkladı. 2025 yılına gelirken, idari kayıplar ve bölgesel arızalara dair tahminleme projelerini devreye alacaklarını duyurdu.
Yapay zekânın mevcut sistemlere entegre edilmesiyle iş gücü verimliliğini ve halk memnuniyetini artırmayı hedeflediklerini ifade eden Başa, “Suyu sadece bugünün değil, gelecek nesillerin de hakkı olarak görüyoruz. Bu nedenle her damlasını korumak ve etkili bir yönetim sağlamak zorundayız. Yapay zekâ, bu sorumluluğumuzda bize rehberlik edecek en önemli unsurlardan biri” dedi.
“YENİ BİR EKONOMİ DÜZENİ OLUŞUYOR”
Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu zirveye gönderdiği mesajında, “İSKİ’nin yeni dönemde yürüttüğü dijital dönüşüm ve yapay zekâ çalışmaları, teknolojinin yaşamımızın bir parçası haline gelmesi adına büyük önem taşımaktadır. Yapay zekâ, artık geri dönüşü olmayan bir şekilde dünya gündeminde önemli bir yer edinmiştir. Ülkemizi ve milletimizi geleceğe taşımak için tartışmamız gereken temel konular bunlardır. Kamu yöneticileri olarak bu gelişmeleri yakından takip etmek ve gereken adımları atmalıyız çünkü yeni bir ekonomik düzen şekilleniyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde yapay zekâ sektörünün 30 trilyon dolarlık bir ekonomik değer yaratması beklenmektedir. Türkiye, bu fırsatı değerlendirmeli ve ön sıralarda yer almalıdır” şeklinde konuştu.