Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen 55. Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) “Krizin Ötesinde: Avrupa’nın Potansiyelini Açıga Çıkarmak” başlıklı önemli bir panelde yer aldı.
Siyasi partilerin Avrupa’da bir sermaye piyasası birliğine duyulan ihtiyacı tartıştığını vurgulayan Lagarde, “27 ülke arasında sadece 2 veya 3 ülke dışında bu konuda genel bir fikir birliği mevcut.” dedi.
Lagarde, Avrupa’nın birçok ülkesinde sermaye erişimi olmayan birçok girişimin büyümelerini sağlamak amacıyla sermaye birliğine ihtiyaç duyduğunu belirtti. Bunun için 2025 yılına kadar bazı somut sonuçlar alınması gerektiğinin altını çizdi.
“2018’den bu yana ekonomimiz büyüyor”
Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, yeni kurulan şirketlerin Avrupa’da finans bulamadıkları için işlerini büyütmek üzere ABD’ye yöneldiğine dikkat çekti.
Habeck, “Bu durum, gelirlerin Avrupa yerine ABD’ye aktığı anlamına geliyor. Böylelikle zamanla daha da güçleniyorlar. Sonuç olarak, genç şirketler bazen ABD’ye taşındıkları için, pazarın büyüklüğü ve kolaylıklar nedeniyle bu durum meydana geliyor. Bu, gücümüzü etkili bir şekilde kullanmadığımızı gösteriyor.” ifadelerini kullandı.
Alman ekonomisinin yapısal bir krizle karşı karşıya olduğunu belirten Habeck, geçmişte başarılı olan “Rusya’dan ucuz enerji ve ihracat” iş modelinin artık geçerliliğini yitirdiğini dile getirdi.
Habeck, “Bu sadece kısa vadeli bir döngüsel kriz değil, aynı zamanda yapısal bir kriz. 2018 yılından bu yana ekonomimiz büyümeye devam ediyor. Ancak büyüme potansiyelimiz son 15 yıldır düşüş gösteriyor. Bu, iş modelimizi yeniden şekillendirmemiz gerektiğini ortaya koyuyor.” şeklinde konuştu.