Bir Finansçı – İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Yıllık Toplantısı, devlet liderlerini, hükümet temsilcilerini, iş dünyası yöneticilerini, akademisyenleri, medya mensuplarını, sivil toplum kuruluşlarını ve genç liderleri bir araya getirdi. Üç binden fazla katılımcının yer aldığı bu önemli zirvede Türk iş dünyasını temsil eden isimler arasında Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper de bulunmaktaydı. Cenk Alper, etkinliğin ikinci gününde “Üç Doğa Pazarıyla Uyum Sağlamak” başlıklı panelde, sürdürülebilirlikle ilgili olarak düşünce liderlerinin yoğun katılımıyla konuşma yaptı.
Carbon Disclosure Project (CDP) CEO’su Sherry Madera, Greenpeace İcra Direktörü Mads Christensen ve Singapur Devlet Başkanı Tharman Shanmugaratnam ile aynı sahneyi paylaşan Cenk Alper, sürdürülebilirliğin yeni bir ekonomik anlayış olarak ele alınmasının önemini vurgularken, şirketlerin karbon, su ve biyoçeşitlilik yönetimi konularında sorumlu bir yaklaşım benimsemelerinin 2050 hedefleri için zorunlu olduğuna dikkat çekti.
DOĞA İLE UYUMLU İŞ YAPMAK
Sürdürülebilirliğe odaklanan risk tartışmalarının geride kaldığını belirten Cenk Alper, “Bugün, tüm paydaşların ortak akıl çerçevesinde düşünmekten ziyade, harekete geçmeleri gereken bir dönem içinde bulunuyoruz” dedi. Dünya genelinde sürdürülebilirlik odaklı yeni bir ekonomik modelin ortaya çıktığını dile getiren Alper, “Bu yeni ekonomi içerisinde var olan fırsatları değerlendirmek için doğayı iş süreçlerimizle entegrasyon halinde düşünmeli, işlerimizi doğayla uyumlu bir biçimde organize etmeliyiz” şeklinde ifadelerde bulundu.
SEYİRCİ KALMAK BÜYÜK MALİYET
Şirketlerin iş modellerini doğa ile uyumlu hale getirmenin ekstra bir maliyet oluşturmadığını vurgulayan Cenk Alper, “Asıl maliyetin, hiçbir şey yapmadan seyirci kalmak olduğunu anlamamız gerekiyor” diyerek sözlerini sürdürdü. Ayrıca, karbon, su ve biyoçeşitlilik alanında sunulan finansal çözümlerin, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılması açısından son derece kritik olduğuna da değindi.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE ÇEVİKLİK
Sürdürülebilirlik hedefleri konusunda yeterince ilerleme sağlanmadığını, insanlığın daha fazla gecikme lüksünün kalmadığını vurgulayan Cenk Alper, şu şekilde devam etti:
“Adım adım ilerlemek, bu konuda sürekli olarak gelişme kaydetmek; tüm adımların eş zamanlı olarak atılmasını beklemekten çok daha etkili bir strateji. Bu süreçte teknolojik yenilikler, sürdürülebilirlik alanındaki gelişmeler için öğretici bir rol oynayabilir. Tıpkı teknoloji sektörünün, piyasaya bir ürün sunup, talebe göre bunu sürekli geliştirmesi gibi; sürdürülebilirlik alanında da çevik iş modelleri oluşturulabilir.”