Bir Finansçı – 2023 yılı itibarıyla 27 il merkezi, 298 ilçe ve beldede, yaklaşık 5 milyon aboneye doğal gaz temin eden Aksa Doğalgaz, çevresel, sosyal ve yönetişim alanındaki (ÇSY) performansını açıklayan ilk Sürdürülebilirlik Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı. Global Reporting Initiative (GRI) Standartları doğrultusunda hazırlanan bu 2023 yılı raporu, şirketin sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığını ve şeffaflık ilkesini çarpıcı bir şekilde vurgulamaktadır.
1 Ocak-31 Aralık 2023 tarihleri arasındaki verileri içeren rapor, Aksa Doğalgaz’ın “Karbon Emisyonu Hesaplanması ve Azaltılması” projesi etrafında şekillendiğini göstermektedir. Bu kapsamda, faaliyetlerinden kaynaklı karbon ayak izini hesaplama ve azaltma çalışmaları ön plana çıkmaktadır: Pilot uygulama olarak ilk aşamada Trabzon-Rize bölgesinde hayata geçirilen proje ile doğrudan ve dolaylı emisyonların ölçümlenmesi için gerekli altyapı sistemi başarıyla kurulmuştur. Bu yapının, 2024 yılında grup bünyesindeki tüm dağıtım bölgelerinde uygulanması hedeflenmektedir. Şirket ayrıca, 2025 yılına kadar elektrik tüketimine bağlı karbon emisyonlarını sıfırlamayı amaçlamaktadır.
DİJİTALLEŞMEYE HIZ VERİLDİ
Rapor, teknolojik dönüşüm ve dijital yatırımlar konusunda kaydedilen ilerlemelere de dikkat çekmektedir. Aksa Doğalgaz, 2023 yılı itibarıyla müşteri memnuniyetini artırmak amacıyla yapay zeka destekli projeler ve dijitalleşme süreçlerine odaklanmıştır. “Mükemmel Müşteri Deneyimi” projesi aracılığıyla, müşteri geri bildirimleri titizlikle değerlendirilmekte ve operasyonel süreçler sürekli olarak geliştirilmiştir.
SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEK VİZYONU
İklim değişikliği ile etkin bir şekilde mücadele etmenin önemine inanan Aksa Doğalgaz, alternatif yakıtlar ve enerji kaynaklarının araştırma-geliştirme faaliyetleriyle fark yaratmak adına önemli adımlar atmaktadır. Yıldız Teknik Üniversitesi iş birliğiyle Gazbir-Gazmer kuruluşu altında gerçekleştirilen “Doğal Gaz Yeşilleniyor” Ar-Ge Projesi, şirketin laboratuvar ortamında doğal gaza yüzde 20 oranında yeşil hidrojen karıştırma işlemini başarıyla sonuçlandırdığını belirtmektedir. Ayrıca, organik atıklardan üretilen biyometanın doğal gazla birleştirilmesi ile elde edilen gazın ekonomik sürdürülebilirliği ve enerji verimliliği üzerindeki etkilerini araştırdığı örneği de vurgulamaktadır.