Yazı Başlıkları
Günümüz ekonomisi hakkında bilgi sahibi olmanızı kolaylaştıran birçok kitap bulunuyor. İşte en iyi ekonomi kitabı.
Yaklaşık on yıl önce başlayan finansal kriz ve etkileri günümüzde hala sürüyor. Üstelik bu ekonomik zorluklara Donald Trump’ın ABD başkanı olması ve Brexit gibi yeni zorluklar da ekleniyor. İyi haber ise günümüz ekonomisi hakkında bilgi sahibi olmanızı kolaylaştıran birçok kitap bulunuyor. Bu içeriği okuyarak ekonomi hakkında bolca bilgi sahibi olabilirsiniz.
En İyi 10 Ekonomi Kitabı
1. Amerikan Büyümesinin Yükselişi ve Düşüşü – Robert Gordon
Nadiren de olsa böyle cazibesiz kitaplar, insanlarda okuma isteği uyandırabiliyor. Robert Gordon, bu kitabında ekonomi, tarih ve teknolojik gelişim sürecini harika bir şekilde birleştirerek farklı bir hikaye sunuyor. Bu kitapta Amerikan iç savaşından günümüze kadar olan süreci farklı bir perspektiften okuyabilirsiniz. ABD’de yaşanan yüksek işsizlik oranı ve düşük karlılık gibi birçok olumsuz olayın Trump’un gelişine neden olduğunu biliyoruz fakat kitap bu dönemin nasıl geçebileceği ile tahminleri de sunuyor.
2. Simyanın Sonu: Para, Bankacılık ve Küresel Ekonominin Geleceği – Meryvn King
Kitap, İngiltere Merkez Bankası başkanın anılarını içeriyor fakat kitapta bir sürü özel hikaye ve anekdot da bulunuyor. Simyanın Sonu kitabı, genel olarak günümüz ekonomisinin yanlış yönlerine odaklanan ve bunlara bir çözüm bulmayı amaçlayan bir kitap gibi görünüyor. Bankaların, ülke ekonomisine verdiği zararlar ve bunun nasıl durdurulacağı da kitabın içerdikleri arasında bulunuyor.
3. Diğer İnsanların Parası – John Kay
John Kay, İngiltere’nin en bilgili, okunabilir ve ileri görüşlü ekonomi yazarları arasında bulunuyor. Kay’ın son kitabı, son 10 yılda yaşanan ekonomik sorunları anlaşılabilir ve makul bir dil ile açıklıyor. Tıpkı Meryvn King gibi Kay’ın da, ekonomi alanında önemli bir geçmişi bulunuyor. Kay, uzun yıllar süren güven periyodundan sonra nasıl bir yaşam sürdüğümüzü güzel bir şekilde anlatıyor.
4. Euro – Joseph Stiglitz
Euro krizinin üzerinden biraz zaman geçti değil mi? Birçok kişi, Yunanistan’ın borç krizini ve İspanyol bankalarının iflasını hala hatırlıyor. Profesör Joseph Stiglitz, bizlere Euro para biriminin nasıl da sıkıntılı bir para birimi olduğunu iyi bir şekilde açıklıyor. Ortak bir politik sistem ve ortak bir maliye politikası olmaksızın ortaya çıkan bir para birimi aslında para birimi değildir. Euro’nun sıkıntılarını daha önce duymamıştık pek. İşte bu nedenle Stiglitz’in kitabı önemli bir kitaptır.
5. Fırtınadan Sonra – Vince Cable
Yarı hatırat yarı ekonomik bir çalışma olan Fırtınadan Sonra, kendinden bir önceki kitap olan Fırtına kadar başarılı değil. Sir Vince, 2015’te yaşadığı sarsıntıdan sonra bir önemli bir politik güç olma özelliğini yitirdi fakat tüm bu olumsuz özelliklere rağmen Vince, kamuoyu karşısındaki değerini tekrar kazanmayı başardı. Ayrıca, Vince Cable’ın Fırtınadan Sonra isimli kitabı dönemin en çok satan ekonomi kitapları arasında yer alıyor.
6. 21. Yüzyılda Sermaye – Thomas Piketty
Thomas Piketty, Servet üzerine global bir vergi koyulması önerisi ve bu kitabıyla tüm zengin okuyucular için rahatsız edici bir okuma deneyimi sunuyor. Derin tarih, coğrafya ve ekonomi bilgisi sayesinde tıpkı J.M. Keynes gibi ekonomi teorisinde yeni bir devrim yaratmayı hedefliyor fakat Piketty bir devrim yaratmaktan ziyade Trump yönetimdeki kısır dünyada yeni bir ekonomi anlayışını öneriyor.
7. Eşitsizliğin Küreselleşmesi – François Bourguignon
Günümüzde ekonomi alanında çalışmalarını sürdüren birçok kişi Fransa’dan geliyor gibi gözüküyor. Servet ve gelir adaletsizliğinin ana odak noktası olarak seçilmesi, Fransız bir yazar için hiç de sürpriz gibi görünmüyor. Öte yandan artık birçok kişi, finansal krizin gelişmiş ülkeler ve gelir adaletsizliği sayesinde oluştuğunu düşünüyor.
8. Borç ve Şeytan Arasında – Adair Turner
Günümüzdeki ticaret sistemlerinin insanların cebindeki parayı son kuruşuna kadar almayı hedeflediğini anlatan bu kitap, Adair Turner’ın en popüler eserlerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu kitapta finansal kriz dönemine ait birçok grafik ve anekdot yer alıyor. Böylelikle kitap, alanındaki en güçlü anlatıma sahip kitaplar arasına giriyor.
9. Aynalar Salonu – Barry Eichengreen
Barry Eichengreen’in kitaplarını duymuşsunuzdur. Bu kitaplarda bankacılık krizleri, son büyük ekonomik kriz ve Büyük Buhran hakkında önemli bilgiler veriliyor. Eichengreen’e göre bu krizler, çok sayıda benzerlik gösteriyor. Yazara göre yakın zamanda merkez bankaları ve hükümetler, geçmiş yıllardan kalma sorunları düzeltebilmek için çok çaba gösterdi. Kitapta da belirtildiği gibi ekonomik problemler bitiş noktasından çok uzakta gibi görünüyor.
10. Rekabet Gücü – Hiroshi Mikitani ve Ryoichi Mikitani
Hiroshi Mikitani ve Ryoichi Mikitani arasındaki diyaloglar her zaman en ilgi çekici olanlar olmayabiliyor fakat bu diyalogları dinleyerek ekonomi hakkında önemli şeyler öğrenme fırsatını bulabilirsiniz. Japonya günümüzün en büyük ekonomilerinden biri fakat zaman geçtikçe ekonomisi de kayba uğramaya başlıyor ve Japonların seçenekleri giderek azalıyor. Kitaba göre Batı Avrupa ve ABD’de Japonya ile aynı kadere uğrayabilir.
En İyi Ekonomi Kitabı
6 Yorumlar
Elon Musk yatırımcı ve girişimci kitabını merak ediyorum, okuyan varsa görüşlerini paylaşabilir mi
Finans anlamında güzel bir blog.
Bu kitaplar piyasada yok, nasil alip okuyacagiz?
Kitap yurdu ve benzeri sitelerde bulunabilir.
Bu kitapları okudunuz mu?
Neye göre en iyi, içerdiği bilgiler iyi olabilir ancak yazım dili anlatımlar nasıl, tek tek okumayı düşünüyorum. Hangisinden başlamalı kişisel finansa da katkısı olacağını düşünüyormusunuz?
Güncel olaylar hakkında bilgi veren kitaplar. Her kitabın katkısı olacağını düşünüyorum.