Ortadoğu’daki Jeopolitik Gerilim Avrupa’da Gaz Fiyatlarını Yüzde 50’nin Üzerine Çıkardı, Türkiye LNG İthalatını Artırıyor

Ortadoğu’daki Jeopolitik Gerilim Avrupa’da Gaz Fiyatlarını Yüzde 50’nin Üzerine Çıkardı, Türkiye LNG İthalatını Artırıyor

Ortadoğu’daki jeopolitik gerilim, Avrupa’da gaz fiyatlarını yüzde 50’nin üzerine çıkardı. Bu durum Türkiye’nin LNG ithalatını artırmasına neden oldu. Hürmüz Boğazı’nın kapanmasının ardından brent petrol varil fiyatı en yüksek seviyesine ulaştı.

EPDK verilerine göre, Türkiye’nin ithal gaz arzının büyük kısmını oluşturan LNG ithalatı yükseldi. ABD en büyük LNG tedarikçisi konumuna gelirken, boru hatlarıyla gaz ithalatında azalma yaşandı. Rusya’dan gaz ithalatı düşerken, İran ve diğer ülkelerden alınan gaz miktarlarında artış yaşandı.

Türkiye, gemilerle gelen LNG’nin gazlaştırılması için çalışmalarını hızlandırdı. Ülkenin LNG depolama ve gazlaştırma kapasitesi artırılarak enerji talebine cevap verilmesi hedefleniyor.

  • Türkiye’nin 3 yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitesi toplamda günlük 28 milyon metreküp doğal gaz verme kapasitesine sahip.
  • Marmara LNG Terminali günlük 37 milyon metreküp, Egegaz LNG Terminali ise günlük 40 milyon metreküp sisteme doğal gaz verebiliyor.

Depolama tesislerinin kapasitelerinin artırılmasıyla Türkiye, gaz talebini karşılamak ve güvenliğini sağlamak adına önemli adımlar atmaktadır.

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00