NYT sordu, altı uzman yanıtladı: İran’ı ne bekliyor?
Ayetullah Ali Hamaney‘in öldürüldüğü, ABD-İsrail koalisyonunun İran’a açtığı savaşın ikinci haftasında New York Times altı uzmanın görüşlerini bir araya getirdi.
Soru basit, ama yanıtlar karmaşık: İran’ı ne bekliyor? Altı farklı analitik perspektiften çıkan tablo, hem ürkütücü hem de sürükleyici, bulanık bir tablo sunmakta. Uzmanlar bazı kritik noktalarda hemfikir. Ama asıl tartışmalı meseleler, tam da savaşın seyrini belirleyecek olan sorularda düğümleniyor. Altı yazarın neredeyse tamamının üzerinde birleştiği asıl nokta, dışarıdan dayatılacak herhangi bir çözümün İran’da meşruiyet zemini bulamayacağı gerçeği.
- Brown Üniversitesi Watson School’un kıdemli araştırmacısı Stephen Kinzer tarihin derinliklerini çerçeveleyen bir bağlamda meseleyi ele alıyor. Kinzer’e göre, İran’ın modern tarihi, yabancı müdahaleler tarafından biçimlendirildi.
- California State Üniversitesi tarih profesörü Afshin Matin-Asgari muhalefetin çeşitli isimlerle bir araya gelerek demokratik bir geçiş için adımlar atabileceğini belirtiyor.
- Chatham House Orta Doğu ve Kuzey Afrika Programı Direktörü Sanam Vakil, Trump yönetiminin İran halkını başarısızlığa mahkum ettiğini ifade ediyor.
- Quincy Institute kurucu üyesi Trita Parsi, rejimin dayanıklılığını vurguluyor ve İran’ın siyasi geleceği üzerine çıkarımlarda bulunuyor.
- International Crisis Group İran Proje Direktörü Ali Vaez ve Körfez ve Arabistan Yarımadası Proje Direktörü Yasmine Farouk, İran’ın içinde bulunduğu durumu farklı açılardan değerlendiriyorlar. Vaez, kimin ayakta kalacağının savaşın sonucunu belirleyeceğini ifade ederken Farouk, olası bir çöküşün bölge geneline etkilerini vurguluyor.
Uzmanlar, İran’ın geleceği hakkında farklı senaryolar öne sürerken, ortak noktaları İran halkının kendi geleceğini belirleme hakkına sahip olması gerektiği üzerinde yoğunlaşıyor.