Yazı Başlıkları
Katılım bankası kredi-finansman çeşitleri neler? Faizsiz kredi veren bankalar arasında olan Ziraat Katılım Bankası A.Ş., Vakıf Katılım Bankası A.Ş. Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş., Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş. Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş. ve Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş finansman yöntemleri aşağıdaki gibidir.
Katılım Bankası Kredi
Kurumsal Finansman Desteği
Katılım bankası ile fonu kullanacak işletme arasında akdedilecek sözleşme dâhilinde, işletmenin ihtiyaç duyduğu her türlü emtia, menkul kıymet, gayrimenkul, hak ve hizmet bedelinin satıcıya ödenmesi koşuluyla işletmenin borçlandırılması işlemidir. Bu yöntemle kullandırılacak fonlarla ilgili alım satıma ilişkin belgenin bir suretinin katılım bankasınca muhafazası zorunludur.
Bireysel Finansman Desteği
Bireysel ihtiyaçlar için, gerçek kişi alıcıların doğrudan satıcılardan aldıkları mal veya hizmet bedelinin, katılım bankası tarafından satıcıya ödenmesi koşuluyla alıcının borçlandırılması işlemidir. Bu yöntemle kullandıracak fonlarla ilgili alım satıma ilişkin belgenin bir suretinin muhafazası zorunludur.
Kâr-Zarar Ortaklığı Yatırımı
Katılım bankalarınca gerçek ve tüzel kişilerin tüm faaliyetlerinden veya belirli bir faaliyetinden olur. Veya belirli bir parti malın alım satımından doğacak kâr ve zarara uğrar. Bunun üzere bu kişilere fon kullandırılması işlemidir. Bu yöntem ile fon kullandırmak için, fonu gerçek ve tüzel kişilerle yönetmelikte yer alır. Bu örneğe uygun “Kar-Zarar Ortaklığı Yatırım Sözleşmesi” düzenler. Bankalar, fon kullandırdığı gerçek ve tüzel kişilerin kâr ve zararına, sözleşmede belirlenen oranlarda olur. KârZarar Ortaklığı Yatırım Sözleşmesi’nde, bankaların kâr ve zarardan alacağı olur. Bu pay ve varsa alacağı teminatlar açıkça gösterir. Bu sözleşmede, projenin kârlılığından bağımsız olarak önceden belirlemiş tutarda kâr garanti edilmesine dair hükümler yer alamaz.
Finansal Kiralama
Taşınır ve taşınmaz malların 10/6/1985 tarihli ve 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanunu var. Bunun ilgili hükümleri çerçevesinde, katılım bankası ile kalkınma ve yatırım bankası tarafından temin eder. Hatta bunu kiraya verilmesidir. Mal Karşılığı Vesaikin Finansmanı: Katılım bankası ile fon kullanan arasında düzenler. Bunu yazılı bir sözleşme dahilinde, mal karşılığı vesaik mukabilinde fon kullandırılması işlemidir.
Ortak Yatırımlar
Kanunun 56. maddesinin birinci fıkrasındaki sınırlamalar dikkate alınmak kaydıyla, gelişme potansiyeli taşıyan ve kaynak ihtiyacı olan şirketlerin sermayelerine, taraflar arasında düzenlenecek sözleşme hükümleri çerçevesinde edinilecek ortaklık paylarının en fazla yedi yıl içinde halka arz yoluyla elden çıkarılması şartıyla, katılım bankalarınca iştirak edilmesi veya belirli bir yatırımın finansmanı amacıyla oluşturulacak fonlara katılınmasıdır. Sermayeye iştirak seklindeki yatırımlar için düzenlenecek sözleşmelerde, sermayesine iştirak edilen şirketin yönetimi hususu başta olmak üzere tarafların hak ve yükümlülükleri ile sermayenin halka arz edilmesi sürecine ilişkin hükümlere yer verilmesi zorunludur.
Önerilen Yazı: Katılım Bankaları ile Mevduat Bankaları Arasındaki Farklar
Katılım Bankası Kredi Çeşitleri
1 Yorum
Katılım Bankalarının Ortak Yatırımlar konusunu daha fazla detaylandırmanızı isterdim. Ortak yatırımlar hakkında daha fazla bilgi edinmek isterim. Teşekkürler!