Fransa ve İtalya, Hürmüz Boğazı için İran’la görüşmelerde bulundu

Avrupa başkentlerinin, Hürmüz Boğazı’ndan ticari gemilerin güvenli geçişinin sağlanması için İran’la yürütülen temaslara yakın kaynaklara göre devam ettiği belirtiliyor. Görüşmelerin amacı, savaş riskini azaltarak Körfez’den petrol ve doğal gaz taşımacılığını tekrar başlatmak.

Normal zamanlarda dünya petrol ve LNG ticaretinin beşte biri Hürmüz Boğazı üzerinden gerçekleşiyor. Ancak İran’ın tanker saldırıları ve boğazı kapalı tutma tehditleri sevkiyatı durma noktasına getirdi.

Bu durum enerji piyasalarında büyük dalgalanmalara sebep oldu. Petrol fiyatları yıl başında 60 dolardan 100 dolara yükseldi ve Avrupa’da doğal gaz fiyatları yüzde 75 arttı.

Avrupa ülkeleri arasında İran’la görüşmelere ilişkin fikir birliği sağlanamıyor. Bazı başkentler Tahran’la diyalog yanlısıyken, diğerleri bu durumun İran’a taviz anlamına gelebileceğini düşünüyor.

Ayrıca Avrupa donanmalarının şu an için Hürmüz Boğazı’nda tankerlere eskort hizmeti sunmaya hazır olmadığı bilgisi veriliyor. Yetkililer, askeri eskortun çatışma riskini artırabileceğini belirtiyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile yaptığı görüşmede Hürmüz Boğazı’nda seyrüsefer özgürlüğünün sağlanması gerektiğini vurguladı. Macron yönetimi, çatışmaların azalması halinde ticari gemilere eskort sağlamak için destek olabileceğini belirtti.

Uzmanlara göre Hürmüz’deki kriz, küresel enerji arzı ve ticaret yolları açısından son 50 yılın en büyük risklerinden biri olarak değerlendiriliyor.

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00