Yazı Başlıkları
Banka faiz oranları: Bankalar kişilere ve kurumlara maddi finansman sağlayan ve en çok kullanılan kaynaklar arasında yer alıyor. Faiz ise bankanın yapmış olduğu bu destekleme ve finansal imkanlar karşılığında edinmiş olduğu kar olarak tanımlanabilir. Bu kar yani faiz oranı her banka için ve bankanın yapmış sağlamış olduğu her imkan için farklılık gösterebilmektedir.
Banka Faiz Oranları
Güncel banka faiz oranları, Bankaların mevduat faiz oranları, Banka kredi faiz oranları, En yüksek mevduat faiz oranları, Halkbank, VakıfBank, Ziraat Bankası, Anadolubank, Fibabanka, Şekerbank, Akbank, Turkish Bank, Türk Ekonomi Bankası, Yapı Kredi, Türkiye İş Bankası, Burgan Bank, Citibank, DenizBank, Garanti BBVA, HSBC, ICBC Turkey Bank, ING Bank, Odeabank, QNB Finansbank, Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Türkiye Finans, Vakıf Katılım, Ziraat Katılım ve Emlak Katılım bankaları faiz oranları.
Banka Faiz Oranı Nedir?
Bankadan borç olarak alınan paranın kullanımına karşılık olarak verilen miktar olarak ta değerlendirilebilmektedir. Bu faiz oranının ise kurum ya da bankaya göre değişiklik göstermesi mümkün olmaktadır. Ekonominin güncel durumu ve merkez bankasının almış olduğu kararlar bu faiz oranlarının belirlenmesinde doğrudan etkili olmaktadır. Bankanın kişiye vermiş olduğu kredinin belirli bir oranında bedeli anaparaya ekleyerek ödenmesi durumu, kişilere verilen ana para dışında ödemiş oldukları bedel faiz bedeli olarak tahsil edilmektedir. Faiz oranı olarak belirlenen tutar yüzde oran üzerinden değerlendirir. Anaparanın yüzde x kadarı faiz oranı olarak değerlendirilmektedir.
Banka Faiz Oranları ve Çeşitleri
Faiz oranı anaparanın yüzdelik bir kısmı kadar olan değerin parayı kullanım bedeli olarak tanımlanabilmektedir. Aynı zamanda iki çeşit faiz oranı bulunmaktadır. Birincisi nominal faiz oranı olarak adlandırılırken ikincisi ise reel faiz oranı olarak adlandırılmaktadır. Nominal faiz oranı daha çok bankaların ve benzeri kurumların kullandığı ve duyurduğu faiz oranlarına verilen isimdir. Aynı zamanda enflasyon ve ekonomik veriler göz önüne alınarak belirlenmiş olan faiz oranları ise reel faiz oranı olarak adlandırılmakta ve de değerlendirilmektedir.
Genel olarak bu faiz oranları yıllık olarak değerlendirilir. Ancak banka ya da kurumun verdiği karara göre yılın olur. Belirli dönemi için belirlenen faiz oranı da olabilmektedir. 6 aylık ya da 9 aylık faiz oranı olarak açıklanan oran duyurulduğu tarihten itibaren belirtilen süre kadar geçerli olmaktadır. Ancak herhangi bir açıklama yapılmada banka ya da borç veren kurumun sadece faiz oranını belirtmesi halinde ise belirtilen oran bir yıllık sürede geçerli olmaktadır.
Banka Faiz Oranlarını Etkileyen Değerler Nelerdir?
Faiz oranları bankadan bankaya değişiklik gösterebilmektedir. Bu durum bankanın sağlamış olduğu imkanlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu şartlarda da kredi alacak kişidir. Kişiler düşük ve uygun faiz oranı sunan bankayı terci etmektedir. Ancak kredinin türüne göre, kredi kullanıcısının maddi durumuna göre, ödeme planına göre ve krediyi verendir. Banka ya da kurumun şartlarına göre bu faiz oranlarında da değişiklik olabilmektedir. Bu tür değişikliklerinin bütünün bir arada değerlendirir. Kredi alınacak kuruma karar verilmesi ise en sağlıklı yöntem olmaktadır. Faiz oranı çok düşük olan bir bankanın tercih edilmesi kaçınılmaz olur. Faiz oranına karşı sunulan imkanların değişebileceği göz ardı edilmemelidir. Alınacak kredinin türüne göre ve krediyi alacak kişinin durumuna göredir. Doğru bir değerlendirme ile karar vermek kişinin kar oranını arttıracaktır.
Aynı zamanda her ülkede merkez bankası tarafından belirlenen bir faiz oranı bulunmaktadır. Bankalar bu faiz oranın çok altına ya da çok üstüne çıkamamaktadır. Merkez bankası faiz oranını belirlerken ülkenin ekonomisine ve enflasyon oranına bakarak değerlendirme yapmaktadır. Bu doğrultuda yapılan faiz oranı sağlıklı ve gerçekçi olmakla beraber kredi sunar. Tüm kurum ve bankaların faiz oranlarında belirli bir oranda karar kılmasını sağlamaktadır.