Türkiye’de inşaat sektörü ekonomik büyümeye destek veren en önemli sektörlerin başında gelmektedir. İnşaat sektörü diğer sektörlerinde gelişime olanak sağlamatadır. İstihdam yaratma kapasitesini de artırıcı özelliktedir. Ekonomik ve siyasi kararlar inşaat sektörünü doğrudan etkilemektedir. Bu durum diğer alt sektörleri de dolaylı olarak etkiler.
Türkiye’de İnşaat Sektörü, İnşaat Sektöründe Büyüme
İnşaat sektörünün ülkemizde GSYH içerisinden aldığı pay bağlı sektörlerin dolaylu etkileriyle birlikte % 30 seviyelerine ulaşmaktadır. İnşaat sektörü 1999-2013 döneminde GSYH büyüme eğrisi ile önemli ölçüde paralel, dalgalı bir seyir izlemiştir. 2014-2015 yıllarında bu seyir değişiklik göstermiş, sektör bu dönemde yıllarında reel GSYH artışının altında seyretmiştir.
2016 yılında GSYH % 2,9 oranında büyüme gösterirken inşaat sektöründe büyüme % 7,2 olarak ölçülmüştür. 2017 yılının 1. çeyreğinde inşaat sektörü % 3,7, ikinci çeyereğinde ise % 6,8 büyüme gerçekleştirmiştir.
Geçtiğimiz 15 yıl boyunca, Türkiye’de inşaat sektörü ekonominin büyümesine paralel bir genişleme yaşamıştır. Dünya ölçeği ve ülkemizin potansiyeline bakıldığında ise inşaat sektörünün uygun konjonkttürde büyüme potansiyelinin olduğu söylenebilir.
Türkiye’de İnşaat Maliyetleri
Konut sektörü açısından önemli değişlenlerden biri inşaat maliyetleridir. İnşaat maliyetlerindeki değişimlerin arz fiyatlarına etkisi yüksektir. Her sektörde olduğu gibi maliyetlerin artması sadece kar marjını sınırlamakla kalmayıp beklentileri ve yatırım kararlarını da etkilemektedir. Bina inşaatı maliyeti kalemleri arasında genel inşaat malzemeleri, işçilik ve tesisat malzemeleri olarak sınıflandırılmaktadır. Maliyet sınıflaması anlamında ifade edilen bu üçlü en önemli girdi kalemleri birleşeni olarak görülebilir.
2017 yılı sonlarında ise malzeme fiyatlarında yaşanan artış oranı işçilik giderini geçmiş görünmektedir. Özellikle inşaat demiri ve dövize endeksli inşaat girdilerinde yaşanan maliyet artışı, yüklenicilerin talebi ile birleşince malzeme fiyatlarında artışlar yaşanmıştır.