Türk Parası Kıymetini Koruma 32 Sayılı Kararda Değişiklik

Türk Parası Kıymetini Koruma

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kararın Kredi Kullanımına Etkileri

Bilindiği üzere 32 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Bakanlar Kurulu Kararında değişiklik yapan 25.01.2018 tarih ve 2018/11185 sayılı Bakanlar Kurulu kararı 02.05.2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere resmi gazetede yayınlanmıştır.

Değişiklikte Öne Çıkan Hususlar:

  • Türkiye’de yerleşik kişilere dövize endeksli (DEK) kredi kullandırılamaz.
  • Dövize endeksli krediler, hiçbir şekilde dövize endeksli kredi olarak yenilenemez.
  • Döviz geliri olan Türkiye’de yerleşik kişilerin yurt içinden kullanacakları döviz kredisi Kullanmaları mümkündür. (kullanılmak istenen kredi tutarı ile mevcut kredi bakiyesi toplamı son üç mali yılın döviz gelirlerini aşmayacak döviz kredileri.)
  • Kullanım tarihinde kredi bakiyesi 15 milyon ABD doları veya üzerinde olan Türkiye’de yerleşik kişilerin döviz kredi kullanmaları mümkündür.
  • C ve d maddelerinde yer alan hususlar tüm banka ve finans sektörünün “Risk Merkezi Bilgi” paylaşımı üzerinden kontrol ve bilgi aktarımı yapılarak merkezi bir şekilde işleyecektir.

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda yapılan değişikliğin etkileri:

  • Nakdi kredi işlemlerinde Dövize Endeksli Kredi kullandırımı yasaklanmıştır.
  • Nakdi kredi işlemlerinde Dövize Endeksli Kredilerin Dövize Endeksli olarak yeniden yapılandırılması mümkün olamayacaktır. Dövize Endeksli Krediler, Döviz Kredisi kullandırım şartlarını sağlaması halinde döviz kredisi borçladı. Aksi halde Türk Lirası cinsinden borçlandırma işlemi olacaktır.
  • Gerçek Kişi Tacirlerin Nakdi kredi işlemlerinde Döviz Kredisi veya Dövize Endeksli olarak kredi kullandırımı yasaklanmıştır.
  • Gayrinakdi Kredi riskinin tazmini halinde döviz kredili olarak borçlanma şartlarının sağlanması durumundadır. Döviz kredisi borç alacak aksi halde Türk Lirası cinsinden borçlandırma işlemi yapar.
  • Kullandırım Türü Uzun vade veya Yüksek tutarlı olan döviz kredisi var. (5 Milyon USD veya Muadili Yabancı Para) kullandırımı mümkün değildir.

Kavramlar:

Döviz geliri: İlgili mevzuat ile belirlenen ihracat, transit ticaret, ihracat sayılan satış var. Teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerden gelen gelirleri,

Kredi bakiyesi: Yurt içinden ve yurt dışından temin eder. Nakit döviz kredisi borçlarının geri ödemesi yapılmamış toplamını,

Türkiye’de yerleşik firmanın 15 Milyon USD veya Muadili Risklerin Toplamının Tespit Koşulu:

Bankalar ile Türkiye’de yerleşik finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve finansman şirketlerinden 02.05.2018 tarihinden önce kullanılan Döviz ve Dövize Endeksli krediler ile 02.05.2018 tarihinden sonra belirlenen kurallara uygun kullanılmış Döviz Kredilerinin toplamını ifade etmektedir.

 

Önerilen Yazılar

2 Yorumlar

Burak Haziran 9, 2019 - 1:55 am

Türk Lirasında bayram havası..
Türk Lirası son iki ayın en yüksek değerlerine ulaştı. ABD Dolarının küresel ölçekte değer kaybıyla birlikte ABD Doları Çarşamba günü 5,65 seviyesine kadar düştü. Bu düşüşte yurt içinde yaşanan gelişmelerden ziyade yurt dışındaki gelişmeler etkili oldu. FED Başkanı Powell’ın faiz oranlarında değişikliğe gidilmeyeceğine yönelik söylediği sözler FED’in güvercin politika izleyeceği şeklinde yorumlanarak gelişmekte olan ülke para birimlerinin Dolara karşı değer kazanmasına sebep oldu. Öte yandan S-400 konusunda Türkiye’nin kararlı duruşunu koruması, kurdaki düşüşü tersine çevirerek kurun bayramdan sonraki ilk işlem gününe 5,85 seviyesinden başlamasına sebep oldu.

Cevap Yazın
Ufuk Ağustos 11, 2018 - 12:45 pm

Döviz Gelirini bildirmenin faydası;

– Bankaya sorumluluk yüklense de, doğru bir bildirim çalışılan bankayla bağını artıracaktır. Kredi kullanım hakkının bir türü bu sayede elde edilecektir.

Cevap Yazın

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00