Trump’tan İran’a 48 Saatlik Ültimatom: Hürmüz Boğazı Açılmazsa Enerji Altyapısı Hedef Alınacak

Trump’tan İran’a 48 Saatlik Ültimatom: Hürmüz Boğazı Açılmazsa Enerji Altyapısı Hedef Alınacak

ABD Başkanı Donald Trump, İran’a Hürmüz Boğazı’nı yeniden ticari gemi trafiğine açması için 48 saat süre verdi. Aksi takdirde İran’ın enerji altyapısını hedef alacağını açıklayan Trump’ın bu çıkışı, zaten yükselen petrol fiyatlarını daha da yukarı taşıdı. Küresel enerji arzının yaklaşık %20’sini etkileyen boğazdaki kriz, piyasalar ve jeopolitik dengeler açısından kritik bir risk haline geldi.

  • Trump’tan sert mesaj: “Enerji tesislerini yok ederiz”
  • ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı açıklamada, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı açmaması halinde ülkenin enerji altyapısını hedef alacaklarını söyledi. Trump, özellikle İran’ın en büyük enerji tesislerinden başlayarak “vurup yok edeceklerini” ifade ederek gerilimi ciddi şekilde tırmandırdı.

Küresel enerji arzı tehdit altında. Hürmüz Boğazı, dünya petrol ve doğal gaz ticaretinin yaklaşık %20’sinin geçtiği kritik bir enerji koridoru konumunda.

  • Bölgede yaşanan gerilim ve tehditler, enerji sevkiyatını neredeyse durma noktasına getirdi. Bu durum petrol fiyatlarında sert yükselişe yol açtı.
  • İran temkinli, alternatif geçişler deneniyor. İranlı yetkililer, devam eden çatışmalar nedeniyle Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılması konusunda isteksiz bir tutum sergiliyor. Buna rağmen bazı ülkeler alternatif yollarla sevkiyat yapmaya çalışıyor.

Enerji altyapısı hedef olabilir. Trump’ın tehdit ettiği hedefler arasında İran’ın geniş enerji altyapısı bulunuyor. Bloomberg verilerine göre İran’da 98 aktif doğalgaz santrali yer alıyor. Bunlar arasında Damavand, Ramin ve Kerman tesisleri gibi büyük üretim merkezleri bulunuyor.

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00