Yazı Başlıkları
Trafik sigortası 2021 yılına gelindiğinde, trafiğe çıkacak olan her araç sahibinin yaptırması şart olan sigortadır. 2918 sayılı Kara Yolları Trafik kanunu kapsamında düzenlenen trafik sigortası, her hangi bir kaza halinde karşı araçta ve içindekilerde meydana gelebilecek maddi ve fiziki zararları güvence altına alır. Zorunlu trafik sigortasını yaptıran araç sahipleri, kazada kusurlu olmaları halinde dahi ortaya çıkan karşı ilişkin maddi zorunluluklardan kurtulurlar. Maddi hasarlar sigortaca karşılanır.
Trafik Sigortası Yaptırılmazsa Ne Olur?
Trafik sigortasının yaptırılmamasında olan, ceza ödemek zorunda kalma durumudur. Kanunlar çerçevesinde yaptırılması zorunlu olan trafik sigortası ertelenirse, para cezası ödenir. Diğer yandan sigortanın yenilenme süresi gelmişse ve yatırılmadan trafiği çıkarılmışsa yine kanunlar kapsamında olan cezai işlemlerle karşılaşır.
Trafik Sigortası Ne Zaman Yaptırılmalıdır?
Trafik sigortası yaptırma zamanı, her yıl yaptırılmalıdır. Hatta trafik sigortalarının poliçe süresi 1 sene ile sınırlıdır. 1 yıl geçerliliği bulunan poliçenin bitiş süresi geldiğinde sigorta yenilenmelidir. Kişi yeni bir araç alımı ile birlikte de trafik sigortasını başlatmalıdır.
Trafik Sigortası Fiyatı Neye Göre Belirlenir?
Trafik sigortası fiyatları belirleme sürecinde aracın türü, ticari olup olmadığı, model yılı, yer aldığı il gibi konular göz önünde bulundurularak işlem olur. Genelde trafik sigortası poliçeleri için yeni çıkan uygulamalar ardından sigorta şirketlerinin fiyatı belirleme açısından serbestlikleri vardır. Bu yüzden sigorta şirketleri araca ilişkin kriterleri ve aracın maddi değerini göz önüne alarak prim fiyatlarını belirlerler. Diğer yandan şirketlerin uygulamaları kapsamında trafik sigortası primleri için taksitten de yararlanır.
Zorunlu Trafik Sigortasının Teminatları Nelerdir?
Zorunlu trafik sigortası teminatları hakkında bilgiler şöyledir:
- Kişi Başı Tedavi ve Ölüm Giderleri: Bir kazanın meydana geldiği durumda kazada yer alan her bir kişi için olan vefat ve tedavi giderleri teminat dahilindedir.
- Kaza Başı Ölüm ve Tedavi Giderleri: Hasara yol açan kazadaki her bir kişinin vefatı ve tedavisi halinde çıkan masraflar teminat kapsamındadır.
- Kaza Başı Maddi Giderler: Bir kazada hasar oluşması halinde karşı tarafa ödenmesi gereken maddi zararlar teminatlar dahildir.
Bu temel teminatlar Hazine Müsteşarlığı tarafından olur. Tüm sigorta şirketlerinde bu teminatlar değişmez. Fakat ödeme poliçeye dahil prim ödemeleri sigorta şirketleri arasında farklılık gösterir.
Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Zorunlu trafik sigortası yaptırırken dikkat edilecekler arasında temel teminatların sigorta kapsamında olması yer alır. Teminatlar detaylıca incelenmelidir. Sigorta şirketleri ile anlaşma yaparak, sigortaya sahip olduktan sonra da şirketlere karşı sahip olunan sorumlulukların bilinmesi gerekir. Kişi sigorta kapsamında ne gibi güvencelerinin bulunduğunu ve hangi durumlarda güvencenin sunulamayacağını bilmelidir. Bu kapsamda kaza ardından beklenmedik bir durum ile karşılaşmaz.
Sigorta şirketleri ile herhangi bir anlaşmazlığın yaşanmaması için kişi Karayolları trafik yasalarında göre bir kazada sorunlulukların neler olduğunu da bilmelidir. Yani sigorta yaptırırken yasal mevzuatında bilinmesinde önem vardır. Örneğin araç kiraya verilmişse ve aracı kiralayan kişi kaza yapmışsa, kiralayan kişi sigorta kapsamına girmez. Aracın bedelsiz olarak bir kişiye verilmesi ve kişinin araçla kaza yapması durumunda sigorta şirketleri gerçek araç sahibine herhangi bir ödeme yapmaz. Yaşanan bir kazada kanunlara göre kusurlu olan kişi kimse sorumluluklar ona aittir.
Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezaları Neler?
Böylece trafik sigortasının olmamasının cezaları şu şekildedir:
- Trafik sigortası 2021 yılında olmayan ve süresi dolduğu halde sigortayı yenilemeyen bir sürücünün trafiğe çıkması yasaktır.
- Zorunlu trafik sigortasını yaptırmadı halde trafikte yakalanan kişilerin arabaları ilgili memurlarca trafik şubelerinin otoparklarına çeker.
- Trafik sigortası olmayan araçlar trafikten en seri şekilde men edilirler.
- Bu tip bir uygulama ile alınana araçların geri alınması ise uzun bir süreci gerektirir.
- Çekme işlemine ek olarak trafik sigortasının olmaması halinde para cezası da karşılanır.
Trafik Sigortası 2021 Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?
Trafik sigortasının ödeme yapmadığı haller hakkında detaylar:
- Araç taşınırken veya servisteyken bir hasara maruz kalmış ise zorunlu trafik sigortası bunu karşılamaz.
- Araç eğer çalındıysa veya çalındığı anda diğer araçlara zarar verildiyse zorunlu trafik sigortası bu zararları karşılamaz.
- Zorunlu trafik sigortası, bir kaza oluştuktan sonra araç sahibine karşı açılan manevi tazminat davalarındaki tazminat tutarını güvence altına almaz.
- Bir aracın terör eylemi için kullanılması halinde meydana gelen zararlar zorunlu trafik sigortası kapsamına girmez.
- Bir kazada karşı araca römork veya başka bir yapı bağlıysa ve buda hasar almışsa, araç harici bölümlerin zararları sigorta tarafından karşılamaz.
Bu detaylara ek olarak kişi yaptırdığı trafik sigortasının primlerini ödememişse, sigorta şirketinden her hangi bir desteği ve ödemeyi alamaz. Zorunlu trafik sigortası ile ilgili primler ödenmiyorsa, bir kaza oluşumu halindedir. Karşı araçta meydana gelen hasarların maddi karşılıklarının tümü kazadaki kusurlu sürücü tarafından ödeme olur.
Trafik Sigortası ve Kasko Arasındaki Farklar Neler?
Genelde trafik sigortası ve kasko arası farklar şu şekildedir:
- Kasko sigortası isteğe bağlı olarak yapılırken, trafik sigortasını yaptırmak zorunludur.
- Kasko sigortasında kişi kendi aracını güvence altına alabilirken, trafik sigortası ile kazada hasar alan karşı aracın maddi kayıplarını karşılama mantığı vardır.
- Trafik sigortasının teminat kapsamları devlet tarafından belirlenmişken, kasko sigortası teminatları kişinin tercihlerine bağlı genişler.
- Trafik sigortası yaptırırken teminatlar aynı kalacağından avantajlı fiyat sunan bir sigorta şirketi karşılaştırma ile aranır. Kasko sigortasında ise en iyi ve en geniş teminatları en iyi fiyatla sunana şirket araştırması yapar.
Trafik Sigortasının Avantajları Nelerdir?
Trafik sigortasının fırsatları hakkında bilgiler:
- Trafik sigortası 2021 poliçesi doğrultusunda vefat ve tedavi teminatları, avukatlık giderleri teminatı, kaza başına maddi hasar teminatı gibi geniş masrafları karşılarken hem kaza yapanı hem de kazaya konu olan karşı aracı korur.
- Bir kaza gerçekleştiği anda ortaya çıkan masraflar tek seferde ödemeyecek oranda olur. Beklenmedik kazada kusurlu sürücü karşı araç zararlarını tek seferde karşılayabilecek güce sahip olmayabilir. Böyle bir durumda daha önce taksit kapsamında yapılmış olan prim ödemeleridir. Bu kişileri koruma altına alır ve hasar masrafları sigorta şirketince ödenir. Sigortalı kişi toplu bir borç alma veya bir yük altına girme riskinden kaçar.
Bu fırsatları elde etmek için sigorta poliçesine konu primlerin düzenli ödenmesi gerekir.
Trafik Sigortası Sorgulama Nasıl Olur?
Trafik sigortası sorgulamak için web’den https://www.turkiye.gov.tr/sbm-trafik-police-sorgulama adresine giriş yapılarak,“kimliğimi şimdi doğrula“ kutucuğuna tıklamalıdır. Ardından gelen tabloya E-devlet şifresi ve TC kimlik numarası girilerek, “sisteme giriş“ butonuna tıklanır. Bu işlem ile ekrana gelen sorgulama boşluğuna gerek vardır. Bunu ise araç plakası girilip, “sorgulamayı başlat“ komutu tercih edilmelidir. İşlem sonunda ekrana trafik sigortasının olup olmadığı, poliçe hakkında bilgiler, prim ödemeleri gibi detaylar gelir.
Kişi bu sorgulama sayesinde trafik sigortasının aktif olup olmadığını süresinin ne zaman dolduğunu öğrenir. Eğer 1 senelik süre dolmuş ise tercih edilen sigorta şirketinden trafik sigortası yaptırılmalıdır. Akdi halde para cezası ve araç çekimi gibi problemler ile karşılaşır. E-devlet üzerinden yapılan trafik sigortası sorgulama işleminde gerekli E-devlet şifresi ise PTT şubelerinden olur.