Gündemde tekrar petrol fiyatları ve yine ticaret savaşları var. Petrol kan kaybetmeye devam ediyor. Ticaret savaşlarında ise yeni hedef Meksika…
Küresel büyümenin yavaşladığını uzun zamandır yazıyorduk. Geçtiğimiz hafta ise bu yavaşlamanın en iyi performans gösteren ülke olan ABD’ye sıçradığının işaretlerini paylaştık. Küresel yavaşlama ve belirsizlik fiyatlanırken de genellikle iki temel emtianın zıt yönlü hareketini görüyoruz.
Büyüme rakamları düşecek, iktisadi faaliyetler durgunlaşacak ve dolayısıyla enerji ihtiyacı azalacak beklentisiyle petrol fiyatları düşer. Bununla birlikte kar marjları ve imkanları daralacağı için güvenli liman olan altına yönelik talepler ve dolayısıyla da altın fiyatları artar. Tabi bu analiz çok temelde kalabilir, teorik çerçevenin dışında fiyatlamaları etkileyen çok fazla dışsal değişkenle beraberiz. Hele ki gün aşırı ticaret savaşları haberlerine uyandığımız dönemlerde -birazdan oraya da geleceğiz-. Ancak petrol fiyatları geçtiğimiz hafta ciddi şekilde bu durgunluğu fiyatlamaya başlamış görünüyor. 12 Mayıs’ta gördüğü 72.2 zirve kapanışından bu yana petrol fiyatları önemli ölçüde kan kaybetti ve yıl başından bu yana en düşük seviye olan 61.2 seviyesini gördü. Altın fiyatlamalarında ise 1310 seviyesi uzun dönem sonra aşıldı. Tabi burada yine aslan payının Trump’ta olduğunu unutmuyoruz.
Trump’ın ticaret savaşlarında yeni kurbanı Meksika oldu. Yasadışı göçmenleri bahane ederek Meksika’ya %5 gümrük vergisi getirdiğini açıkladı. Tehditler bununla da sınırlı kalmadı ve eğer bu sorun çözülmezse Ekim ayına kadar artışın süreceğini ve vergi oranını %25’e çıkaracağını açıkladı. İşin özü Trump duvarı için para toplamaya devam ediyor. Ancak Meksika ile işlerin bozulması ticari açıdan ABD’nin işine hiç gelmez. Dolayısıyla bu cephedeki çatışmanın çözüme çabuk kavuşması görece yüksek ihtimal.
Küresel piyasalarda tatille girdik. Haftanın bizim için en önemli verisi 2019 ilk çeyreğe yönelik büyüme verisi. Bunun dışında dış ticaret ve turizm rakamlarını da takip edeceğiz. Küresel de ABD’nin büyüme verisine yönelik ilk tahminle birlikte Nisan ayı tüketim harcamaları verisi önemli olacak. Almanya’da ise Mayıs ayı TÜFE rakamları açıklanacak.
Petrol, petrol fiyatları, ticaret savaşları, Trump, ticaret, Meksika, gümrük.
6 Yorumlar
İran Japonya’dan umutlu..
ABD’nin İran’a karşı ülkenin petrol ihracatına ambargoyu da içeren baskı politikasını tam saha baskıya dönüştürmesi öngörülüyor. Alınan bilgilere göre küresel gemi taşımacılığı şirketlerine baskıyı artırarak yaptırımın uygulanması teşvik edilecek. Buna karşılık İran Dışişleri Bakan Yardımcısı dün yaptığı açıklamada ABD yaptırımları ile karşı karşıya olduklarını hatırlatarak Japonya ile İran arasında güçlü bir bağ oluşturmak istediklerini belirtti. Japonya, İran’dan ham petrol alımı yaparken yaptırım kararlarına uymak için bir süredir alımları durdurmuştu.
ABD Başkanı Donald Trump, ticaret anlaşmasına dair açıklamalarda bulundu. Çin ile ticaret görüşmelerinin «çok iyi» gittiğini belirten Trump, Pekin’in anlaşmayı kendilerinden daha fazla istediğini açıkladı. Ayrıca, ABD’nin Çin’e uyguladığı ek vergileri kaldıracağına dair haberlerin doğru olmadığını söyledi. Ticaret anlaşması sürecindeki çelişkili açıklamalar ve veri azlığı dolayısıyla borsada iştah düşük kaldı.
Petrol fiyatları düşüyor..
Petrol fiyatları, Suudi Arabistan’ın petrol üretimini planlanan takvimden önce geri kazanacağı yönündeki haberlerin ardından düştü. New York’ta işlem gören petrol vadelileri Salı günü yüzde 2.3 gerilerken dün de yüzde 1.5 geriledi.
Suudi Arabistan’ın milli petrol şirketi Saudi Aramco’ya ait 2 fabrikada cumartesi günü silahlı insansız hava aracıyla saldırı düzenlenmesi sonucu yangın çıktı. Yetkililer üretimi tekrar tesis etmek için çalışmaların başladığını belirtirken tesislerdeki zarara aşina yetkililer ise tekrar tam kapasiteyle üretimin haftalar alabileceği uyarısında bulundu. Saldırının ardından petrol fiyatları %10 civarı sert yükseldi. ABD başkanı Trump petrol piyasasında herhangi bir dalgalanma olmaması için yedek stokların “ihtiyaca göre” kullanımına onay verdiğini açıkladı.
OPEC’ten petrol kararı..
Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş nedeniyle 2018 Aralık ayında alınan OPEC ve OPEC dışı bazı ülkelerin günlük petrol üretimini azaltma kararı 9 ay daha uzatıldı. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid el-Falih alınan uzatma kararında G20 zirvesinde yapılan görüşmelerin belirleyici olduğunu belirtti. Daha önce Putin, G20 zirvesinde Suudi Arabistan’la, anlaşmanın bu haliyle uzatılması hususunda anlaştıklarını açıklamıştı.
Benzin ve motorin fiyatlarında indirim
Geçtiğimiz cuma günü yapılan açıklamaya göre cuma gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere motorin pompa fiyatlarında ortalama 21 kuruş, benzinde ise ortalama 17 kuruşluk indirim yapıldı. Yapılan bu indirimlerle birlikte Ankara’da ortalama 6,51 olan motorin litre fiyatı 6,30 lira olarak satılmaya başlanırken, İstanbul’da motorinin litre fiyatı 6,46 liradan 6,25 liraya düştü. Öte yandan Ankara’da ortalama 7,06 liradan satılan benzinin litre fiyatı 6,89 liraya düşerken İstanbul’da ise 6,90 liradan 6,73 liraya düştü.