Nasıl İş Planı Yapılır?

İş Planı

Herhangi bir işi kurmak için yazılı bir iş planına ihtiyaç vardır. İster yatırımcıları cezbetmek hedefiyle olsun ister işletmeyi yönlendirmek amaçlı olsun bir iş planı yapmak, işletmeniz için çok önemlidir. Peki, bir iş planı nasıl hazırlanır? Bir iş planında işinizin bir özeti, ne yaptığınız, market analizi, işletmenizin yönetimi ve yapısı ile bilgiler, müşterilere sunduğunuz hizmetler ve mallar, pazarlama stratejileriniz, fonlama ihtiyacınız ve finansal belgeleriniz mutlaka yer almalıdır.

Araştırma Araştırma Araştırma

Satacağınız ürünün araştırmasını mutlaka önceden yapın ve bu ürünü iyice analiz edin. Aynı şekilde pazarlama stratejinizi ve hedeflerinizi de iyi bir şekilde araştırmanız gereklidir. İş planını hazırlarken düşünme ve değerlendirme evresine, yazma evresinin iki katı kadar zaman ayırmalısınız. İyi bir iş planı hazırlayabilmek için firmanızı, ürünlerinizi, rakip firmaları ve piyasa yapısını iyi bilmelisiniz. Diğer bir deyişle işletmeniz ve sektör hakkında epey bilgi sahibi olmanız gereklidir.

İş Planınızın Hedefini İyi Belirleyin

İş planı; bir işin doğasını, satış ve pazarlama stratejisi ile işletmenin finansal yapısını iyice anlatan bir belge olarak tanımlanmaktadır. Öte yandan bir iş planının birçok amacı da olabilir. İş planı, bir işletmenin gelecekte yapmak istediği şeyleri anlatan bir yol haritası olarak da düşünülebilir. Bu nokta işletmenizi sizin finanse edip etmediğiniz çok önemlidir. Eğer işletmeyi finanse eden siz değilseniz, yatırımcıların ilgisini çekebilecek bir iş planı hazırlamalısınız. Planlarınız mümkün olduğu kadar kesin ve net olmalıdır. Planlarınızı yaparken kişisel hedefler de belirlediğinizden emin olmalısınız.

Şirket Profili Oluşturun

Firma profiliniz; firmanızın tarihçesini, hedef kitlenizi, kaynaklarınızı ve firmanın sunduğu malları ve hizmetleri de belirtmelidir. Ayrıca, şirket profiliniz problemlerin nasıl üstesinden geldiğinizi ve işletmenizi hangi kavramların diğer işletmelerden ayırdığını da belirtmelidir. Firma profiliniz, iş planınızın önemli parçalarından biri olmanın yanı sıra ilk yazmanız gereken parçalardan biridir.

Firmanızın Tüm Özelliklerini Belgeleyin

Yatırımcılar, işletmenizin gerçekten para kazanıp kazanamayacağını bilmek ister. İşte bu nedenle yatırımcılar, işletmeniz hakkında her şeyi bilmek isteyecektir. Bu sürece katkıda bulunmak için tüm masraflarınıza, nakit akışınıza ve gelecekteki projelerinize dair tüm belgeleri sunmalısınız. Lisanslama anlaşmaları ve lokasyon stratejileri gibi ufak görünen önemli detayları da atlamamalısınız.

İyi Bir Pazarlama Stratejisi Şart

İyi bir iş planı, mutlaka harika ve agresif bir pazarlama stratejisi de içermelidir. Her pazarlama hedefi, daha ufak hedefleri ve bu hedeflere ulaşmak için stratejileri de içerisinde barındırmalıdır. Pazarlama planınızın hedefler kısmında “ne” ve “neden” kısımlarına bilhassa odaklanmalısınız. Uygulama kısmında ise kim, nerede ve ne zaman gibi daha pratik sorulara odaklanabilirsiniz. Ayrıca, pazarlama planınız tüm stratejilerin maliyetlerini içeren bir bölüme de sahip olmalıdır. Bu şekilde iyi bir pazarlama ve iş planı hazırlayabilirsiniz.

İş Planınızı Hedef Kitlenize Uygun Hale Getirin

İş planınızı birçok kişi okuyabilir. İş planınızı okuyan kişilerin arasında bankacılardan melek yatırımcılara kadar pek çok kişi bulunabilir. Bu grup, her ne kadar çeşitli olsa da bu çeşitliliğin de bir sınırı vardır. Ayrıca, her okuyucu kitlesinin sabit bir odak noktası bulunur. Bu odak noktalarını önceden biliyorsanız, iş planınızı bu odak noktalarına göre hazırlayabilirsiniz. Örneğin bankacılar, daha çok finansal belgelerle ilgilenirler. Öte yandan melek yatırımcılar ise işletme ve yönetim yapınızla daha ilgilidir. İşte bu nedenle iş planınızı hitap etmek istediğiniz hedef kitleye uygun hale getirilmelidir. İş planınızı hedef kitlenize uygun hale getirmek, daha iyi bir iş planına sahip olmanıza yardımcı olacaktır.

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00