Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Moodys Hangi Türk Bankaların Kredi Notunu Düşürdü

moodys kredi notu dusurulen bankalar 1

Moody’s kredi derecelendirme kurumunun kredi notlarını düşürdüğü bankalar; ING, Finansbank, Ziraat, Garanti, Halkbank, İş Bankası, Akbank listenin başında geliyor.

Hem ülkemiz hem de başka ülkeler farklı kredi derecelendirme kurumları tarafından ekonomileri anlamında notlar almaktadırlar. Bu kredi derecelendirme kuruluşları pek çok nedene dayanarak o ülkenin ekonomik durumunu değerlendirip o ekonomiye not vermektedir. Bu puanlamanın sonucunda kimi ülke ekonomilerinin kredi notları yükselirken, kimi ülke ekonomilerinin notları da düşmektedir.

Dünya çapında birbirinden farklı kredi derecelendirme kuruluşları bulunmaktadır. Bunlardan biri de Moodys Kredi Derecelendirme kuruluşudur. Bu kredi derecelendirme kuruluşu, kuruluşundan bu yana uzman kadrosu ile tarafsız veriler vermek konusunda oldukça eski bir kuruluştur. Bu kredi derecelendirme kuruluşu hali hazırda 28 ülkede 7000’e yakın çalışanı ile ekonomi alanında hizmet vermektedir.

MOODY’S BANKALARIN KREDİ NOTUNU NEDEN DÜŞÜRDÜ?

Dünya çapında bir kredi derecelendirme kurumu olan Moody’s, ülke ekonomilerini doğru ve tarafsız bir şekilde inceleyip takip ederek bu doğrultuda ülkelerin ekonomileri için önemli olan kredi notlarını düşürür ya da yükseltebilir. Bu kuruluş ülke ekonomilerini takip ettiği gibi aynı zamanda da sektörlerdeki şirketlerin ve bankaların ekonomik durumlarını da yakinen takip altına almaktadır. Bu yakın takip sonucunda ise bu şirketlerin ya da bankaların finansal durumları ve geriye yönelik borçlarını ödeme durumları araştırılmaktadır.

Tüm bu araştırmalara göre ise Moody’s tarafından şirketlere ya da bankalara bir kredi derecelendirme notu verilmektedir. Dolayısı ile de Moody’s kurumunun verdiği karar doğrultusunda bankaların gelecekteki borçlanma oranları ya da maliyetleri artış gösterebilmektedir. Eğer bankların borç maliyetleri artar ise de bu durum bankaların verdiği kredilerde de faiz artışı anlamına gelmektedir. Yani bu kurumun verdiği eksi bir karar yani kredi notunun düşürülmesi durumu tepeden tırnağa herkesi etkilemektedir.

Türkiye’de bulunan özel ve devlet bankalar olmak üzere 17 bankanın kredi derecelendirme notunun Moody’s tarafından düşürülmesinin nedeni ise kurum tarafından şu şekilde açıklanmıştır; Türkiye ekonomi piyasasında bulunan piyasa fonlama durumunun gün geçtikçe kötüye gittiği ve bu durumun yatırımcılar açısından bir güven kaybı olduğu belirtilmiştir.

KREDİ NOTU DÜŞÜRÜLEN TÜRK BANKALARI HANGİLERİDİR?

Türk ekonomisinde yatırımcıların güven kaybı yaşaması temeline bağlı olarak Moody’s kurumunun Türk bankalarının kredi notlarını düşürdüğü açıklanmıştır. Bu kapsamda negatif etki alan bankalar arasında hem özel hemde devlet bankaları da yer almaktadır. Moody’s kredi derecelendirme kurumunun kredi notlarını düşürdüğü bankalar;

  1. ING BANK
  2. QNB FİNANSBANK
  3. ZİRAAT BANKASI
  4. GARANTİ BANKASI
  5. HALBANK
  6. İŞ BANKASI
  7. AKBANK
  8. ALTERNATİF BANK
  9. DENİZBANK
  10. TÜRK EXİMBANK
  11. HSBC
  12. ODEOBANK
  13. ŞEKERBANK
  14. TEB BANKASI
  15. TÜRKİYE SINAİ KALKINMA BANKASI
  16. VAKIFBANK
  17. YAPI KREDİ BANKASI

Önerilen Yazılar

5 Yorumlar

Cahit Şahin Kasım 20, 2020 - 12:03 am

Moody’s büyüme tahminlerinde revize
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in değerlendirmelerine göre artan koronavirüs vakaları küresel ekonomik toparlanmayı tehdit ediyor. Yapılan açıklamada, ekonomik toparlanmanın küresel olarak ilerleme gösterdiği ancak kırılgan olmaya devam edeceği belirtildi. G20 ekonomilerine ilişkin büyüme tahminlerinde revizyona gidilerek bu ekonomilerin 2020’de %3,8 küçülmesinin, 2021’de %4,9 ve 2022’de %3,8 büyümesinin beklendiği kaydedildi. Moody’s, ABD ekonomisi için bu yıl %3,6 küçülme ve 2021’de %4,2 büyüme; Euro Bölgesi için bu yıl %7,7 daralma ve 2021’de %4,7 büyüme beklerken Türkiye için 2020’de %5 daralma ve 2021’de %3,5 büyüme öngörüyor.

Cevap Yazın
Ahmet Temmuz 3, 2019 - 9:11 pm

Moody’s’ten Türk bankaları değerlendirmesi..
Moody’s Türk bankacılık sistemi için görünümün «fonlama kırılganlıkları ve faaliyet şartları» nedeniyle negatif olmaya devam ettiğini bildirdi. Yavaşlayan ekonominin takibe dönüşüm oranlarında ve karşılık zararlarında artışa yol açtığını belirten kuruluş, kredi büyümesinde iştahsız davranan bankaların karlılıklarında negatif yönlü risklerin ağır bastığını belirti. Öte yandan inşaat ve enerji sektöründe süregelen durgunluğun aktif kalitesini bozucu etkisine işaret edildi.

Cevap Yazın
Yalçın Haziran 19, 2019 - 3:18 pm

Moody’s, Türk bankalarının kredi notunu düşürdü..
Moody’s, geçen hafta Türkiye’nin kredi notunu düşürmesinin ardından dün 18 Türk bankasının kredi notunu bir kademe indirdi. Açıklamada «Hükümetin mudilerin yabancı para erişiminin sınırlandırmasını da içerebilecek, daha fazla uç önlem alması riskinin artması» ifadesi yer aldı.

Cevap Yazın
Mustafa Haziran 17, 2019 - 11:57 am

Moody’s Türkiye’nin Kredi Notunu Düşürdü

Türkiye’nin kredi notunu Ba3’ten B1’e indiren kurum kredi görünümünü de negatif olarak değerlendirdi. Türkiye’nin ödemeler dengesi krizi riskinin artmaya devam ettiğini belirten Moody’s, ülkenin döviz rezervi tamponlarının zayıf olduğunu ve bunların gelecek 2 yılda ekonomi genelindeki kısa vadeli yükümlülüklere göre daha da zayıflamasının muhtemel olduğunu vurguladı. Hazine Bakanlığı ise karara tepki gösterdi. Yapılan açıklamada kararın tarafsızlığı açısından soru işaretleri olduğu belirtildi.

Cevap Yazın
Bekir Nisan 15, 2019 - 3:49 pm

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’de enflasyonun yıl sonunda %17 olacağını öngörürken TL’deki zayıflık ve bazı vergi indirimlerinden dolayı yukarı yönlü enflasyon riskinin devam ettiğini belirtti. Ekonomik büyümeye dair ise Türkiye’nin 2019 yılında %2 daralacağını tahmin eden kurum bütçe açığının %3.3 olmasını öngörüyor.

Cevap Yazın

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00