The Wall Street Journal’ın haberine göre, ismi açıklanmayan kaynaklar, ABD Başkanı Donald Trump ve Meta arasındaki anlaşmanın detaylarını paylaştı.
Kaynaklar, Trump’ın Facebook hesabının kapatılmasıyla ilgili açtığı dava çerçevesinde Meta’nın yaklaşık 25 milyon dolar ödemeyi kabul ettiğini ifade etti.
Meta’nın ödeyeceği miktarın 22 milyon dolarının Trump’ın “başkanlık kütüphanesi” için kullanılacağını, kalan tutarın ise “davaya dahil olan diğer şahıslara” ve yasal masraflara tahsis edileceğini kaydetti.
Kaynaklar, bütün bunlara rağmen Meta’nın “suçlamaları kabul etmediğini” vurguladı.
NBC News’ün haberine göre, Facebook, Instagram ve WhatsApp’in çatı şirketi olan Meta, federal mahkemeye davada bir uzlaşmaya varıldığına dair bildirimde bulundu.
Meta’nın İletişim Direktörü Andy Stone, 25 milyon dolar ödeneceğine dair anlaşma şartlarını onayladı.
Trump’ın Facebook, Twitter ve Google’a karşı “sansür” davası
Trump, Temmuz 2021’de Kongre baskınından sonra kendisine yönelik sansür uygulandığı gerekçesiyle Facebook, Twitter (şimdiki adıyla X) ve YouTube’un sahibi Google’a dava açacağını duyurmuştu.
Amerikan halkına yönelik utanç verici sansürün durdurulmasını talep edeceğini belirten Trump, bu sosyal medya platformlarını “ABD yönetiminin etkin sansür kolu” olarak tanımlamıştı.
Sosyal medya şirketleri Twitter, YouTube ve Facebook, Trump’ın hesaplarını 6 Ocak 2021’deki Kongre baskını olaylarına katkıda bulunduğu ve 2020 başkanlık seçiminde usulsüzlük iddiaları nedeniyle dondurmuştu.
Sonrasında bu şirketler, Trump’ın bu platformlardaki hesaplarını kalıcı olarak askıya almıştı.
ABD’de 6 Ocak 2021’deki olaylar
6 Ocak 2021’de dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ı destekleyen kişiler, 3 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarıyla Washington’daki National Mall alanında büyük bir protesto düzenlemişti.
Bu yürüyüşün ardından aşırı sağcı gruplar ve Trump destekçileri, seçim sonuçlarının onaylandığı Kongre binasını basmıştı.
Şiddet olaylarının yaşandığı baskında biri polis olmak üzere 5 kişi yaşamını yitirmişti.
Kongre baskınıyla ilgili olarak yaklaşık 1500 kişi çeşitli suçlamalarla yargılanmıştı.