Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Kripto Para Nedir?

kripto para birfinansci 1

Günümüzün en popüler konularından bir tanesi de kripto para. Popüler olma başlangıcı 2017 olmasına rağmen aslında bu yeni dijital para birimleri 8 ya da 9 yıl önce hayatımıza girdi. O zamanlar pek dikkat çekmese de şu an ne kadar önemli ve çok iyi bir teknoloji olduğunu bilmiyorduk. Bu iyi teknoloji yanlış anlaşılmasın özellikle belirtilen Bitcoin, Ripple, Etherium, vb… kripto paralar değil.

Şimdilerde hangisine güvenmeli bilinmez fakat “Blockchain” teknolojisine güvenmeli diye düşünüyorum. Bu blok zinciri sürekli büyüyen bir veritabanıdır. Bu yazı blok zinciri teknolojisine soğuk bakan kişilere de önemli bir kaynak olacaktır.

Bu teknolojinin temelinden başlamak gerekirse önce şifrelemeyi anlatmak gerekir.

Kriptoloji Nedir?

Kriptoloji bir şifreleme bilimidir. Verilerin belirli bir sisteme göre şifrelenmesi, güvenli bir şekilde alıcıya aktarılması ve bu şifrelemenin çözülmesi diyebiliriz. Bu şifreler yazılar, rakamlar, mesajlar halinde düzenlenir ve her kripto paranın ayrı şifreleme sistemi vardır.

Kripto para nedir?

Kripto para blok zinciri teknolojisini kullanarak, şifrelenerek oluşturulan dijital ve sanal para birimidir. Aslında bu teknoloji yıllardır banka kartlarımızda ve sanal ortamda yaptığımız tüm işlemlerde kullanıyorduk. Kripto paraların kullandığı teknoloji bu sisteme dayanıyor. Herhangi bir hükümet veya merkezi otorite tarafından yönetilemiyor olması bu para birimlerini biraz değerli biraz da güvensiz kılmakta. Siz güvenseniz bile çevrenizde herhangi bir kontrolü olmadığı için desteklenmeyecektir.

Kripto para almanak

Bu sorunun cevabını herkes merak ediyor. İlk sanal para birimi olan Bitcoin’i kim çıkardı. Ne için, hangi ihtiyaçlar doğrultusunda? Kurucusu çoğu kaynaklar tarafından “Satoshi Nakamoto” olarak biliniyor. Ne kadar çoğu kaynakta bu isim gösterilse de bu kaynağın doğruluğunu savunmak yanlış.

Bitcoin dünya çapında sanal platformlarda takası yapılan bir çeşit sanal para birimidir. Detaylı incelemek için;

Bitcoin Nedir?

Bu şifrelenmiş sanal paralar nasıl üretiliyor?

Hangi para birimi olursa olsun bu para biriminin belirli bir üretim sınırı olduğunu belirtmek gerekiyor. Örnek olarak Bitcoin için 21 milyon bulunabilir maddesini unutmamak gerekiyor. Bitcoin’in fiyatının yüksek olmasının nedeni ise arz talep fonksiyonudur. Bulunması giderek zorlaştığı için küçük parçalara bölünüyor. CNBC’ye konuşan Blockchain com’un CEO’su Peter Smith, bu yıl merkez bankalarının rezervlerinde Bitcoin ve Ethereum gibi önemli kripto para birimlerinden bulunduracağını söyledi. Bu haberi de ciddiye almak gerektiğine inanıyorum. Çünkü bu tüm dünyanın ilgisini çeken ve ne kadar uzak durun denilse de sisteme destek verildiği ortada.

Ethereum demişken Ethereum Hakkında Bilinmesi Gerekenler yazımıza tıkla.

Üretim işlemine tekrar dönelim, konu konuyu açarak farklı detaylara iniliyor. Kripto para tek kelime ile madencilik (mining) şeklinde oluyor. Değerli madenler için nasıl kazı yapılıyorsa kripto para bulmak için de matematik problemleri, yazılımlar tarafından çözülmeye çalışılıyor. İsteyen herkes bunun üretimini yapabilir diyebiliriz. Fakat fazla elektrik tükettiği söylentiler gerçek. İşlemci gücü yüksek makinalar ve sağlam internet bağlantısı gerekiyor.

Kripto para güvenli mi?

Nereye yatırım yaparsanız yapın, nerede tasarruf yaparsanız yapın bunun bir riski elbette vardır. Bankadan kiraladığınız, kiralık kasalar bile ne kadar güvenli… İçinde ne olduğu bilinmediği için depremde kaybolan değerli madenlerinizi size kim verebilir.
Kripto paraların farklı bir riski var tabi milyar dolarları aşan işlemlere saldırı olmaz diyemeyiz. Bu saldırılarda hacklenme riskiniz bulunmaktadır.

Hükümetler neden sanal paralardan uzak durun diyor?

Herkes hak vereceltir ki kontrol edilemez olması akıllarda bir soru işareti oluşturacaktır. Bu devletler tarafından şu an için tamamen bir tehdittir. Şuç örgütleri, kara para aklama, vergi kaçırma için çok rahat bir şekilde kullanılacağı açık. Takip edilememesi şimdilik tüm dünyada yankı yapmaya devam edecektir. Kontrol altına alınabildiği sürece çok daha değerli hale geleceğine inanılıyor.

Önerilen Yazılar

2 Yorumlar

Veysi̇ Ekim 5, 2023 - 12:41 pm

Kripto para birimlerinin bir dezavantajı, enerji tüketimlerinin yüksek olmasıdır. Bu durumun çevresel etkileri nelerdir? Hükümetler, bu çevresel etkilere dikkat çekmeksizin, sanal paralardan uzak durma konusunda ne düşünüyor?

Cevap Yazın
Kamer Haziran 10, 2018 - 4:05 pm

Kripto Para haberlerinde son nokta, Ripple CEO’su Brad Garlinghouse: “2019’da binlerce banka kripto para ürünleri kullanacak dedi. Bu açıklamaya katılıyorum.

Cevap Yazın

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00