Yazı Başlıkları
Kredi Borcunu Ödeyemiyorum Ne Yapmalıyım? Nakit paraya ihtiyacı olan kişiler genellikle kredi çekme yoluna başvuruyorlar. İhtiyacını karşılayacak bir biçimde kredi alan kişiler bazı durumlarda geri ödemede sıkıntı yaşayabiliyorlar. Ülkemizde bankadan alınan kredileri geri ödeme sıkıntısı çeken bir sürü kişi olduğu görülmektedir. Bankalardan kredi alan kişiler işleri zaman içerisinde kötüye gittiği için veya başka sebeplerden dolayı krediyi geri ödemekte ciddi zorluklar çekmektedirler.
Kredi Borcunu Ödeyemiyorum Ne Yapmalıyım?
Bankalardan çekilen kredilerin geri ödenemediği durumlarda bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Borcu ödeyemeyen kişilerin bununla ilgili araştırma yapmalarının fayda sağlayacağını bilmeleri gerekmektedir. Yani ödenmeyen borçlar için yapılan işlemler, izlenen prosedürler hakkında bilgi sahibi olmak borcunu ödeyemeyen bir kişi için yarar sağlayacaktır.
Yasal Süreç Hakkında
Öncelikli olarak kredi alımında geri ödenecek tutar iyi hesaplanmalıdır. Aksi taktirde borcu ödeme konusunda sıkıntı yaşanabilir. Bankadan aldığı krediyi ya da borcunu ödeyemeyen kişilerin yasal süreç hakkında bilmesi gereken en önemli şey 90 gün süresinin olduğudur. Borcu ödemeyen ya da taksitlerini aksatmaya başlayan kişilere 3 aylık süre tanınmaktadır. Bu 3 aylık süre zarfı içerisinde borcu ödeyen kişi sadece işleyen faizi ödemek durumundadır. Yani 3 aylık süre içerisinde borç ödenirse başka bir yasal işlem başlatılmaz.
Sadece gecikme faizi öder. Bu 3 aylık süre içerisinde ödenmeyen borçlar için banka, sms veya mail yoluyla bilgilendirme yapar. 3 aylık süre dolduktan sonra telefon yoluyla arayarak ulaşmaya çalışırlar. Daha sonra yasal süre başlatılmadan önce 7 gün kadar bir süre verir. Bu süre bankadan bankaya değişiklik göstermektedir. Bu sürenin sonunda da ödenmeyen borçlar için idari takip resmi olarak başlatır. İdari takip aşamasındayken borcun ödenmemesi durumunda icra takibine başvurulabilir. Kişinin maaşının belirli bir bölümüne el konur. Genelde kişinin hesabının bloke edilebilmesi söz konusudur.
Kişinin kara listeye alınması gibi birtakım durumlar ortaya çıkabilmektedir. İcra takibi sonuçlandığı zaman ise kişinin üzerine kayıtlı olan taşınabilir eşyalara el konulmaktadır. Alınan eşyaların değerinin altında satılması ile borcun bir kısmı kapatılmaktadır. Kişilerin bu süreçten sonra kredi kartı kullanması veya kredi çekmesi mümkün olmamaktadır.
Yapılması Gerekenler
Öncelikle borcu olan kişiler 90 günlük süre zarfı içerisinde borcu kapatmaya çalışmalıdırlar. Bu durumda akrabalardan veya yakınlardan yardım almak etkili bir çözüm yolu olur. Bu durumdan sonuç alamayan kişiler, 90 günlük süreçten sonra verilen bir haftalık süreçte bankaya başvuruda bulunabilirler. Bu başvuruda bankadan borcun yapılandırılması talep eder. Vade süresini uzatmak ve buna bağlı olarak taksitlerin yükünün azalması gibi bir durum kişi tarafından talep eder.
Belirli bir süre zarfı içerisinde yapılandırma talebinde bulunmayan kişiler için banka tarafından yapılandırma teklifi yapılabilmektedir. Bu teklif değerlendirilmezse bu sefer hukuki bir süreç ile karşı karşıya kalınması mümkündür. Bu yüzden bu olumsuz durumdan en az zararla kurtulabilmek için verilen zamanları iyi değerlendirmek yerinde olacaktır.
Kısacası hukuki olarak zor bir durumda kalmamak için, yüksek faiz miktarları ödemek zorunda kalmamak için Kredi borçlarının zamanında ödenmesi gerekmektedir. Ama belirli bir durumdan dolayı işlerin kötü gitmesi vs. gibi ödenemeyen borçlar için bankaya yapılandırma talebi için bilgi göndermek doğru olacaktır. Ya da bankanın sunduğu yapılandırma talebini kişinin kabul etmesidir. Borcun ödenemediği taktirde yapılması gereken unsurlardandır.
Kredi Borcunu Ödeyemiyorum Ne Yapmalıyım?
5 Yorumlar
Merhaba ben kredimi ödeyemedim iki taksidini temmuzun 3 de üçüncü taksit olacak nasıl bir süreç olur
sadece Kamu personeli ve teminat gösterebilecek kişiler iletişime geçebilirler
mail
nakitkredi yandex
e posta adresimı hatırlamıyorum öğretmenim 20000 tl ihtiyaç var ödemede sıkıntı yaşanmaz telefonla ulaşmak mümkün değil mi
Yasal takibe girmeden borcunuzu yapılandırın, yoksa süreç daha da uzuyor ve zorlaşıyor. Yasal takip, borcunuzu 90 gün boyunca ödememeniz halinde başlatılıyor. Artık banka sistemi tarafından otomatik takibe alınıp avukata devrediliyor aman dikkat. Avukata devredildiğinde banka aradan çıkıyor, varlık şirketleriyle uğraşıyorsunuz. 90 günü geçirmeden kartınızı yapılandırın.
Banka tarafından kredi başvurunuzun onaylanabilmesi için düzenli kredi ve kredi kartı ödemeler yaparak kredi notunuzu yüksek tutmaya çalışın. Tüm bankacılık hizmetlerini kredi ürünlerinizi düzenli şekilde kullanmaya özen göstermenizde fayda var.