Yazı Başlıkları
Konutlar, hem kiracı olarak içerisinde ikametgah eden kişilerin güvenliklerinin sağlanması hem de ev sahiplerinin korunmasının amaçlanmasından dolayı devlet tarafından güvenceleri denetlenen yerlerdir. Bu güvenceler içerisinde bazı sigortaların, poliçelerin yaptırılması gereği yer alır. Ancak her yerleşim yerinde sigorta yaptırmak için bir zorunluluk oluşturulamaz. Bu sebeple; konut sigortası zorunlu mu? Neden bu sigorta gereklidir, konut sigortası ne durumlarda gerekmez, sorgulanması gereklidir.
Konut Sigortası Zorunlu Olabilir Mi?
Devlet kurumları veya devlet tarafından özel bir amaca yönelik açılan kuruluşların konut halinde olması durumunda sigorta yaptırılması zorunludur. Çünkü devlet malı tüm halkın malıdır ve bu halk malının korunması anayasa tarafından öngörülerek zorunlu kılınmıştır.
Ancak hayatlarına kiracı ve kiraya veren şeklinde rollere bürünerek devam eden insanlar için bu zorunluluk yoktur. Yalnızca sigorta sayesinde bazı zararların şirket tarafından giderileceği ve risk hallerinde tazminatın ödeneceği bilindiğinden konut sigortası yaptırılabilir.
Konut Sigortasının Yaptırılma Durumları
Konut sigortalarının bazı durumlarda ve bazı doğal afetlerle olaylara karşı önlem anlamında yaptırılmalıdır. Böylece, riskin gerçekleşmesi durumunda zararın tazmin edilmesi açısından önemlidir.
Bu sebeple konutların sigortalatılma durumları şunlardır:
- Akarsu, nehir ve çeşitli su alanlarının yakınında bir yerleşim yerinde bulunma
- Bu alanlarda taşkın ihtimallerinin olması
- Sel, heyelan, erozyon ve diğer doğal afetlere meyilli bir coğrafyada yaşamak
- Hırsızlıkların çok olduğu konutlarda bulunma
Ve bunlar gibi riskler içeren durumlarda konut sigortası önemli bir güvencedir.
Konut Sigortası Kimler Tarafından Yaptırılabilir?
Bir konutun sigortalı yaptırılmasında hem tek söz sahibidirler. Ayrıca, hem de tek hak ve yetkiyi elinde tutan kişi ev sahipleridir. Konutu tapu olarak kendi üzerinde bulunduran kişi, sigorta şirketlerine kendi imzası olmadan sigorta faaliyetlerini başlattıramaz. Yalnızca konutun sahibi tarafından özel olarak ve tek seferlik işlemlerde olur. Böylece geçerlilik koruyacak bir vekaletname kullanılarak sigortanın başlatılması hakkı vasiye devreder.
Bunun dışında geçici bir ayni hak sahibi olan, kiracı durumunda yaşar. Çünkü konutun olduğu alana yakın yerde ikametgah eden herhangi biri tarafından konut sigortasının başlatılması beklenmemelidir. Kiracının isteği üzerine ev sahibi bu talebi yerine getirir.
1 Yorum
Makalenizde konut sigortasının yanlış bir algı olduğunu düşünüyorum. Benim için konut sigortası bir zorunluluk değil, bir koruma aracıdır. Herkesin evini sigortalatması mantıklı olabilir ve beklenmedik olaylar karşısında güvende hissedebiliriz.